Piran! Som ett litet stycke Italien fast i Slovenien. En gammal stadsdel längst ut på en tunga av landets endast två mil långa kuststräcka. Maxime och jag var här på en dagsutflykt 2008 och vi kärade båda ner oss i Piran. Ändå skulle det ta elva år innan jag lyckades åka tillbaka.
Detta är våra bästa tips för vad att göra i Piran; Sloveniens mesta badort! Boka din biljett, säger jag.
Bo på Hotel Piran
Vi väljer att bo på anrika Hotell Piran; en klassiker sen 1913. Hotellet ligger vid vattnet och erbjuder en fantastisk utsikt mot Kroatien, för den som kostar på sig rum med havsutsikt. Hotellet har också en takterrass, perfekt för drinkar, och en restaurang på bottenvåningen. Vi provar aldrig restaurangen men frukosten som serveras där ger jag höga poäng.
Piran har inga riktiga stränder; här är det badbryggor och -pontoner som gäller. Precis framför hotellet finns flera bryggor samt ett betongdäck med solsängar. Perfekt för oss. Solsängarna kostar €10 per dag och är en toppeninvestering. Är sandstrand din grej så ligger Portoroz tio minuter bort med bil.
Jag hade tyvärr inte investerat i havsutsikt men utsikten från mitt rum mot klockstapeln var inte dum den heller. Bilden är alltså den två steg ovan.
Strandpromenaden
Pirans gamla stadsdel ligger längst ut på en udde och som sig hör och bör finns en strandpromenad. På den södra delen, där Hotel Piran finns, ligger restaurangerna rygg mot rygg. Mysigt, men också hög turistvarning. Längst ut på udden ligger en gammal fyr och på en av stora stenarna längs vattnet står en uthuggen sjöjungfru.
På norra sidan udden finns en stor badponton och här finns också kvällssolen där vi samtliga kvällar börjar med var sin Aperol Spritz innan middag.
Den gamla stadsdelen
Pirans absoluta storhet. Jag är morgonpigg och tar båda dagar en promenad innan frukost. Känslan är precis samma som när jag i Monterosso i Cinque Terre slank ut för att köpa foccacia till frukost. Här finns gränderna, kullerstenarna, valven genom husen och alla torgen. Jag älskar att gå runt här. Vilse i gränden!
Flertalet turister vistas i den västra och yttersta udden av Piran. Öster om båthamnen är det lite lugnare, med färre restauranger men med många privata boenden för uthyrning. Det är också här skolan, bibliotek, läkare mm ligger.
Höjden med kyrkan och klockstapeln
På höjden vid uddens norra del ligger kyrkan St George med tillhörande klockstapel. Båda vackra från marken men det är definitivt upp i klockstapeln du vill. Utsikten är formidabel åt alla håll, och här tar du den kände Piranbilden över torget Tartini och båthamnen. Utsikten är bäst på förmiddagen, innan motljuset dyker upp. Men tornet öppnar först vid 10 på morgonen. Hälsningen hon som var där timmar för tidigt.
Restauranger i Piran
Vi testade att äta på en av de restauranger som hade fått bäst omdömen på strandpromenadens södra, och turistiga, del. Gör inte samma fel; både mat och service var under all kritik. Enligt vår guide Maj, som var mer än genomsnittligt matintresserad, så finns det egentligen bara en bra restaurang i Piran. Detta är Fritolin Pri Cantini, som ligger vid torget vid namn 1 maj. Man tar ett bord och beställer i en lucka. Menyn står på tavlan bredvid luckan. Cash only.
Specialiteten är stora delade fat med fisk och skaldjur, som var väldigt imponerande för den som gillar havets delikatesser. Tyvärr ville inte mitt sällskap ha detta, så då blev det ingen bild för min del. Den som inte gillar skaldjur ska nog hitta ett annat ställe.
Enligt Maj finns godaste restaurangerna i Portoroz. Men vi orkade inte åka dit och nu har jag tydligen raderat anteckningen på mobilen också. Så tyvärr inga tips.
Att åka till Piran
Det finns bara en international flygplats i Slovenien och den ligger i Ljubljana. Det tar drygt 90 minuter med bil från denna till Piran utan köbildning, men det är tyvärr alltid kö på sträckan Ljubljana till Piran.
Närmsta flygplats ligger i Trieste i Italien, från vilken det är 30 minuter med bil enligt Google Maps.
Att hyra privata rum och lägenheter verkar vara stort i Piran. Min väninna Marie, som bestämde sig för att hänga på i sista sekunden, bokade via AirBnB. Uthyrningen av privatbostäder verkar vara reglerat, för överallt fanns små skyltar på husväggen som visade att de var godkända för uthyrning.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Numera reser jag oftare och oftare med endast handbagage. Jag har varit både en vecka i Mexiko med endast kabinväska och åtta dagar i Oman. I Oman hade jag fyra dagar i huvudstaden Muskat, en dag i öknen och tre dagar på stranden. Mao ganska varierande aktiviteter och jag är riktigt nöjd med att utan svårigheter fått plats med allt i kabinväskan. Om jag ska vara helt ärlig så reste de flesta av oss sex endast med kabinväska, så jag ska inte ta all ära för att vara effektiv själv.
Uppdaterad 2020-01-01
Här är varför jag föredrar endast handbagage:
1. Inte betala extra för incheckat bagage
Jag vågar påstå att detta är vanligaste orsaken till att man väljer handbagage framför incheckat bagage. Ofta kostar det upp mot 400 kronor att köpa till incheckat bagage en väg. Och detta är mycket pengar och inte kul att betala extra, särskilt inte om biljetten i sig var billig.
Jag köper ofta mina flygbiljetter via flygresor.se och det är då svårt att veta om incheckat bagage ingår eller inte. Jag löser detta genom att oftast resa med endast handbagage, annars blir det oftast att ringa flygbolaget för att vara säker.
2. Inte bli av med bagaget vid korta mellanlandningar
Ju kortare mellanlandningar; ju större risk att bagaget inte kommer med det anslutande flyget. Inte kul att komma till Karibien utan bikinin. Nu har jag bara blivit av med bagaget en gång men jag vet att många andra väger in detta.
3. Inte behöva vänta på bagaget när framme
Det är alltid tråkigt att stå vid rullbandet och vänta in sin väska. Och praktiskt att inte behöva det om man kommer hem sent och vill hem och sova. Eller har ett tåg vidare att hinna med på destinationen.
4. Kan packa ner alla tunga men ömtåliga grejer
Jag reser ofta med tyngre grejer som kamera med flera objektiv och dator. Detta vill jag givetvis inte checka in då det finns risk att det förstörs. Checkar jag in väskan så måste jag bära runt på en stentung handväska med elektroniken i. Tråkigt och inte bra för ryggen. När jag bara har handbagage brukar jag lägga ner mina tunga grejer i väskan; det ska ju inte slängas runt av bagagestuvarna.
Ser jag att handbagaget vägs, antingen vid gaten eller i manuell incheckning, så flyttar jag snabbt kameror och dator till handväskan. Ofta följer necessären och/eller solkräm också med för säkerhetsskuld.
5. Det jag ska ha med fyller bara en kabinväska
Detta har faktiskt hänt ganska många gångar tidigare. Jag börjar packa i normalstora väskan för incheckning och inser när jag är klar att det jag ska ha med min bara fyller ena sidan. Då blir det att packa om allt till kabinväskan i stället.
Numera är jag bättre på att utifrån vad jag har plockat fram på en gång avgöra vilken storlek på väskan jag behöver.
Lite om mått och vikt på handbagage
Ett vanligt maxmått på handbagage är 50 x 40 x 20 eller 23 cm och åtta kilo. Utöver detta så får man ha med en mindre handväska som får plats på golvet under stolen framför. För handväskan finns inga viktbegränsningar, men det kan finnas storleksbegränsningar. T ex har SAS begränsningar på handbagage enligt bilden nedan, som jag har lånat från deras hemsida.
Norwegian har precis ändrat sina bagageregler. Om du köper billigaste biljetten Low Fare får du bara ha en liten väska med maximala mått 30 x 20 x 38 cm under sätet framför, och inte använda bagagehyllan alls. Önskar du ta ombord en kabinväska, med maxstorlek 50 x 40 x 23, cm måste du betala för detta. Kostnaden på de kortaste sträckorna är 50 kronor. Extremt viktigt är att de två väskorna i kabinen får maximalt väga 10 kilo tillsamman och jag har flera gångar varit med om att detta vägs på Oslos flygplats.
Väger kabinväskan och handväskan tillsammans mer än 10 kilo kommer du vid gaten få betala en straffavgift för att checka in vid gaten, och denna är hög. Avgiften skiljer sig på de olika sträckorna men mellan Oslo och Stockholm är den 450 kronor. Straffavgift för att checka in bagage vid gaten och köpa incheckad bagage är alltså två olika avgifter och summor.
Hos RyanAir får man gratis ta med endast en handväska/liten bag om max 40 x 20 x 25 cm, som får plats under stolen framför. En kabinväska om 50 x 40 x 20 cm kostar extra och får väga max tio kilo.
Mått och vikt för de olika flygbolagen ovan stämde på tidpunkten denna artikel publicerades. Men detta kan snabbt ändras, så kolla alltid med ditt flygbolag.
Vad föredrar du; handbagage eller att checka in väskan?
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Portobello Road Market är en institution i London och när jag var där en helg i maj sen så ville vi självklart gå förbi. Som en bonus hittade vi också trevliga street food-marknaden Acklam Village runt knuten, som kanske egentligen var höjdpunten.
Portobello Road Market
Viveca och jag åker med tunnelbanan till stationen Notting Hill Gate, för att gripa an Portobello Road Market från söder och jobba oss uppåt. Vi är långt ifrån ensamma, och detta beror nog på att det är lördag och marknadens huvuddag.
Portobello Roads första del är lugn och utan marknad; här
ligger det låga färgglada radhus och idyllen er påtaglig. Efter ett tag byts
bostäderna mot butiker och efter ytterligare en sträcka dyker marknadsbodarna
upp i gatan.
Portobello Road Market daterar tillbaka till 1800-talet, då det huvudsakligen såldes matvaror här. Under 1940-talet tog antikivetshandeln över och fortfarande är antikviteter och second hand en stor del av marknaden, med tyngd på lördagar. Marknaden är indelad i olika sektioner för antikviteter, loppmarknad, nya varor, vintage och kläder, street food samt matvaror.
Sektionen för street food och matvaror sträcker sig från Elgin Crescent till Talbot Road och var absolut den som intresserade oss mest. Marknader, utöver matmarknader, är inte egentligen min grej. Fast kul att fota krimskrams.
Acklam Village Market
När vi precis har fått nog av Portobello Road och letar efter tunnelbanan kommer vi in under motorvägsviadukten. Här möts vi av glad jazz från en skivspelare och några dansande par. Jag känner direkt New Orleans-vibbarna och mungiporna åker omedelbart upp mot hårfästet. Till höger efter bron skymtar vi ännu mer street food-tält. Fast vi bara vill härifrån så måste vi självklart inspektera detta.
Här finns på riktigt mat från alla världens hörn; samlade på
ett och samma ställe. Det är knökfullt överallt, solen gassar och det doftar
himmelskt. Alla går omkring med den ena rätten godare än den andra i händerna
och från alla tält blir vi erbjudna smakprov.
Självklart slutar det med att vi blir tvungna att köpa något, fast lunch-hungern inte är 100% upparbetad efter frukosten än. Vi köper drickan från en gammal orange Volkabuss och lyckas kapa ett bord. Både Viveca och jag valde peruansk och småplanerar där vi sitter om årets jul- och nyårsresa borde gå till Peru. Först när vi sitter där ser vi på en affisch att detta är en egen marknad; Acklam Village Market. Kommer garanterat att besöka igen när i London.
Praktisk information
Portobello Road Market har öppet från klockan 09 till 18/19, med undantag av torsdagar då det stänger 13 och är helstängd på söndagar. Många gör som vi och börjar vid tunnelbana Notting Hill Gate och jobbar sig norrut.
Acklam Village Market ligger precis norr om viadukten där tunnelbanan och motorväg A40 går. Närmaste tunnelbana är Landbroke Grove. Öppettiderna är lördagar 11:30 till 19:30. Enligt hemsidan har de också öppet söndagar from april 2019. Många av ställen tar kort men inte alla.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Jag är en ivrig förespråkare av att resa med endast handbagage. Naturligt nog betyder detta att minimera packningen på alla områden, inklusive necessären. Så ta-da, här kommer mina bästa tips för hur jag får alla mina toalettartiklar att rymmas i en liten sminkväska.
Att minimera generell vikt på innehållet i resväskan
En av orsakerna till att jag önskar minimera innehållet är den totala vikten på väskan. Flertalet flygbolag har restriktioner på vad handbagaget går väga; det brukar vara antingen åtta eller tio kilo. Och jag kan säga att det är stor skillnad på de två kilona.
Jag kommer sällan över tio kilo när jag gör en normal packning i kabinväskan men jag är ofta farligt nära åtta kilo.
Att minimera vätska för att kunna köpa nya produkter på resan
Jag är intresserad av hudvård och många produkter är billigare i tillverkningslandet; gäller för mig huvudsakligen Frankrike och England. Jag vill då ha möjlighet att köpa med mig nya grejer hem. På brittiska flygplatser är säkerhetskontrollen nitiska rörande total vätskemängd.
Dvs den totala mängd vätska ska rymmas en styck enliterspåse. Och jag lovar att detta är långt mindre än tio styck endecilitersförpackningar. Ska också gå att stänga påsen… Platta provförpackningar är perfekt för liten plats i vätskepåsen. Undvik också flaskor med onödigt stora korkar eller lock.
Mina toalettartiklar för en långhelg
Från vänster i bilden ovan:
Mitt kroppskit; en bodylotion i tub och två dito platta provförpackningar
Normalstor tandborste och liten tandkräm
Normalstor deodorant
Mitt ansiktkit; 15 ml hyaluronsyra i pipettflaska, min vanliga ansiktskräm i ca Ø 3 cm provburk samt min vanliga ögonkräm i Ø 1 cm provburk
Min resehårborste i miniformat
Mitt hårkit; mitt vanliga schampo i miniflaska för en tvätt samt balsam i Ø 3 cm provburk
Min mini plattång för håret
I min hemmarutin ingår också c-vitamin, AHA/AHB-syra och ansiktsolja på morgonen samt retinol på kvällen. Men jag kan, av nämnda orsaker, inte ta med otaliga flaskor på resan och får nöja mig mig extra fukt i hyaluronsyran under några dagar.
Jag gillar att smörja in hela kroppen varje dag efter duschen och det är inget jag ger avkall på när jag reser. Jag är totalberoende av att platta håret efter tvätt; jag har självlockigt hår på ett dåligt sätt som lätt ser väldigt ovårdat ut utan hjälp. Jag har också tjockt hår där jag behöver en rejäl borste för att komma åt underhåret, därför handtag och rejäla piggar att borsta med.
Annat flytande – Utanför necessären
Jag brukar oftast köpa solskydd hemma om jag ska resa med handbagage. Detta brukar jag fylla över i endecilitersförpackningar som jag köper på Åhléns. Beroende på hur mycket jag planerar sola tar jag med en eller två flaskor. Jag använder samma flaskor resa efter resa och har ett system där vit kork betyder SPF 20 och bruk korn betyder SPF 30.
Vår andra dag i Ljubljana, och första utflyktsdag, går resan till sjön Bled, ravinen Vingar Gorge, vidare till sjön Jasna och slutgiltige hårnålskurvorna upp till bergspasset Vrsic. Vi åker nordväst från Ljubljana och naturfokuset är påtagligt.
Ravinen Vintgar Gorge
Vi hämtas på hotellet av vår manliga chaufför Maj klockan nio på morgonen. Det tar ungefär en timme att åka till dagens första aktivitet, som är en vandring i ravinen Vintgar Gorge, där gorge betyder ravin. Det finns flera raviner i Slovenien, men detta är den mest lättillgängliga, bara tio minuter från Lake Bled. Och givetvis den mest populära.
Detta är en promenad utan höjdskillnader, på uppbyggda trädäck längs ravinväggarna. Alltid längst ner i ravinen och ibland med bergsväggen hängande över oss. Ibland byter vi sida och korsar floden längst ner i ravinen. Jag vet innan vilken föga utmaning detta är och har på mig ett par sandaler. Men erkänner att sämskskinn kanske inte var det smartaste då det är ganska blött på trädäcken. Men jag skrattar ganska mycket åt de som kommer med vandringskängor och värsta färgglada friluftsmunderingen. 100% onödigt.
Man går ungefär en halvtimme, innan leden slutar vid en stor fors, och man vänder och går tillbaka. Jag skulle jämföra detta med en söndagspromenad och alla klarar att gå den timmen vandringen tar. Nu låter det kanske som jag sågar vandringen, men så är det ej. Det är väldigt fint i Vintgar Gorge, jag vill bara vara tydlig med hur enkel den är.
Lake Bled med kyrkan på ön
Nu är det dags att åka tillbaka till Lake Bled. Vi börjar med att åka till Bled Castle, som ligger vackert högt över sjön. Egentligen hade vi tänkt att bara se slottet utifrån, men guiden Maj rekommenderar oss att gå in. Och eftersom han känns som en guide att lita på så gör vi så. Och det var bra, för både slottet i sig och utsikten var absolut värt sina €10.
Vi fortsätter sen, med bil, till Café Belvedere som ligger på andra sidan sjön. När det begav sig var detta general Titos landställe och det är också känt som Tito´s Tea Room. Tito i sig är väl ingen höjdare, men stället är fantastiskt. Interiören är fortfarande original från när stället uppfördes 1943. Vi hade planerat lunch här, men de serverade bara fika den tidpunkten vi var där. Så vi fick åka vidare.
Maj säger han känner till ett utmärkt ställe med fantastisk mat och jag frågar om det heter Sova. Han ser ut som en fågelholk innan han stammar fram ett ja och jag skrattar. Jag har nämligen läst om detta som ett av toppenställen vid Lake Bled. Vi promenerar dit, vilket tar ungefär tio minuter och ger oss underbar utsikt över både ön och slottet.
Och vi blir absolut inte besvikna. Både Marie och jag tar laxen, som ser ut som ett konstverk av en skog; med grönsaker nerstuckna i potatismostoppar som träd. Viveca tar en skaldjurspasta, som hon pratar om resterande del av semestern som det godaste hon ätit på evigheter.
Lake Jasna med det kristallklara vattnet
Nästa stopp är också en sjö, eller två om jag ska vara petig. Lake Jasna är dubbelsjön där ena delen är floden som utvidgar sig och andra en riktig insjö. Vattnet i floden är turkost mot de vita stenarna vid stranden. Och iskallt… Men väldigt vackert. Vid insjön har det precis byggts upp en gigantisk terrass och fast vi nästan precis har ätit lunch måste vi ha en glass. Utsikten är magnifik med de snöklädda bergen som speglar sig i vattnet. Även om jag inte vill lämna solstolen och utsikten måste vi åka vidare.
Bergspasset Vrsic 1611 moh
För vi vill ju upp i bergen också! Det är ju dit vi är på väg; dagens sista destination. Vrsic är det högsta passet i de Julianska alperna, med 1611 moh. Vägen upp består av 28 hårnålskurvor; roligt numrerade i varje kurva. Vi stannar till vid ett picknickställe där vi kan se klippan som ser ut att innehålla en kvinnas ansikte och blir mållösa över utsikten och bergen. Fast jag är norska och har sett mycket vackert i mitt liv…. Lyckas tyvärr inte fånga kvinnoansiktet på bild men det är precis över de två träden med synliga trädstammar.
Nästa stopp är där alla sten-på-stentornen är byggda och jag klättrar runt mellan tornen och försöker inte riva ner något. Slutligen försätter vi en bit förbi passet och kommer till en utsiktsplats. Marie får fota två storvuxna killar i full motorcykelmundering. Och motorcyklisterna är många. Maj springer till snön för att ta en selfie att skicka till sin dotter.
Jag njuter mest av utsikten. Men medan vi står här uppe så kommer molnen in och solen försvinner. På en sekund går det från att vara kyligt till iskallt och mina tår fryser i sandalerna.
Det är dags att vända och åka samma väg tillbaka till
Ljubljana.
Praktiska tips för Lake Bled
Enligt Google Maps tar det en och en halv timme att åka från Ljubljana till Vrsic utan stopp; mao inte långt från huvudstad till landets högsta bergspass. Men med ett lugnt tempo tog vår utflykt åtta timmar.
Det var ingen av oss som önskade/kunde köra i Slovenien, så vi hyrde chaufför. Detta är ganska dyrt och inte helt enkelt att hitta. Vi hittade manliga guiden och chauffören Maj via Maries AirBnB-värd. Maj är en mycket skicklig chaufför och en kunnig guide; rekommenderar. Vi betalde €200 för utflykten, och Maj nås via Instagramkontot Centurion Boutique Travel.
Det går att fortsätta över Vrsic också men vägen tillbaka till Ljubljana skulle då ta mer än dubbelt så lång tid.
Vi valde bort Lake Bohinj, som av många, inklusive vår guide, anses som vackraste sjön i Slovenien. Detta för att man måste köra fram och tillbaka samma väg till Lake Bohinj; eftersom bergen är i vägen för att fortsätta vidare. Så för oss blev det att välja mellan bergspasset Vrisic och sjön Bohinj. Nästa gång…
Vintgar Gorge öppnar klockan 08 på morgonen och stänger klockan 19 under sommarmånaderna. Det är många andra där, så det rekommenderas att vara på plats så tidigt eller sent som möjligt. Vi var där klockan 10 och vi var långt i från ensamma men gick inte i kö.
Vintgar Gorge är som sagt den mest tillgängliga ravinen men inte den jag hade valt om jag hade mer tid. Andra och mindre besökta alternativ är Tolmin Gorge eller Mostnica Gorge, men också mer svårtillgängliga.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Planering är A och O, enligt mig, för att få en vällyckad resa. Det finns inget värre än att komma hem och få veta att man har missat höjdpunkten för att man inte kände till den. Eller att det fantastiska komplexet eller butiken tre mil utanför stan är stängt måndagar, vilket man upptäcker när man står där.
Här kommer en beskrivning av hur jag planerar mina
resor. Ordningen nedan är en sorts mix av kronologi under min planering och vad
som är viktigast för mig.
Resebloggar
Jag följer i dagsläget 30 bloggar i Bloglovin. Dessa följer jag både för att få inspiration till nya resmål samt för att göra min reseplanering efter när det är dags att åka. Av dessa 30 är det några som jag vet gillar samma som jag och vars planering och val av ställen och aktiviteter jag vet jag kan lita på till 100%.
Jag brukar minnas vilka som har skrivit om de olika ställen och när jag har bokat samma destination så gräver jag fram min mentala lista över bloggar att lusläsa. När jag börjar min planering utgår jag utgå från dessa resebloggare och bildar mig en uppfattning av vad jag vill göra.
Under planeringsfasen brukar jag spamma hårt i
kommentarsfältet på de bloggar jag utgår från. Så det är alltså en komplimang
för den som får 20 frågor från mig till ett gammalt inlägg.
Lonely Planets resehandböcker
Lonely Planet använder jag som en dubbelkoll av den planering jag har gjort genom andra resebloggar, så att jag inte missar något och för att bekräfta att mina val är de bästa.
Jag har sen jag började resa använt Lonely Planets resehandböcker och ser ingen orsak att sluta göra detta. Jag gillar ofta att göra dagsutflykter och rundresor och deras sektion ”Travel to and from x” är oslagbar. De är också bra på att lista sevärdheter.
Jag har ett gäng gamla böcker i min bokhylla men sen många år tillbaka köper jag endast pdf-er. £2.99 för ett kapitel/område och ca £12.99 för hela boken. Jag printar alltid, sen går jag bananas med markeringspennan. Jag bär alltid det printade häftet i plastficka i väskan på semestern, så kan jag enkelt ta fram och se vad jag vill göra.
Trip Advisor reseforum
Jag gillar som sagt att göra dagsutflykter men vägrar
följa med på grupputflykter. Vallas runt, lyssna till en guide som babblar och
följa någon annans schema. Nej tack.
Jag åker ofta lokalbuss men har blivit mer och mer lat och hyr ofta en chaufför. Jag gillar att ha utflykterna organiserade innan jag åker. Oftast hittar jag en förare via Trip Advisors reseforum, det finns nästan alltid en tråd där olika chaufförer rekommenderas och kontaktuppgifter finns. Finns det inte redan en tråd så skapar jag den själv.
Ibland ställer jag också en och annat fråga om någon
sevärdhet eller aktivitet, oftast om jag måste välja mellan två. ”Vilken är
finast av x och y?”
Google Maps
Jag märker alltid ut allt av intresse på Google Maps, detta gör jag så fort jag hittar något intressant. Gult betyder aktiviteter eller sevärdheter, grönt betyder butiker och rosa betyder hotell, restauranger, caféer och barer.
På plats använder jag flitigt markeringarna i Google Maps ofta och älskar gratis roaming i Europa.
Googla
Jag brukar också googla om det är något särskilt jag letar efter. Oftast är mina sökord bästa att göra etc, t ex ”To do Oxford” eller ”Best restaurant Krakow”. Av någon anledning googlar jag oftast på engelska. Resultatet brukar ofta vara listor eller guider och det gillar man ju för att hitta det rätta.
Four Square restaurangapp
För att hitta restauranger använder jag appen Four Square. Det var Maxime som först kom i kontakt med denna då hon bodde i New York och där använder ”alla” den.
Jag föredrar Four Square framför Trip Advisor då jag tycker betygsättningenarna som görs där lyfter fler unika små bakgatepärlor än turistrestaurangerna på stora torget. Tyvärr tenderar Trip Advisor att göra sistnämnda. Bästa exemplet på hur lite kompatibel Trip Advisor och jag är var i Mostar i Bosnien där den största restaurangen i stan, med inkastare och servitriser utklädda i traditionella dräkter, hade fått högsta betyget i stan medan små fantastiska grillrestauranger i bakgatorna inte ens kom med på topp tio.
Vill man äta på de riktigt populära restaurangerna så är det ofta att boka månader innan som gäller.
Vagabond resetidning
Jag brukar i vanliga fall köpa Vagabond när det finns någon artikel på omslaget som tilltalar mig extra, vilket brukar bli en gång eller två per år. Men när jag i julklappsleken hemma hos Johnny fick en tidning med erbjudande om sju nummer för 199 kr så nappade jag. Men tror nog jag kommer återgå till att köpa de tidningar med teman som intresserar mig när prenumerationen går ut.
Ja, jag gillar planering för den som undrar. Men har du något nytt och bättre tips för min planering så säg till. I kommentarsfältet, såklart.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Location-Location-Location.Jag har besökt många pampiga slott runtom i världen, men visst är bästa läget för ett slott på en ö! Håller ni inte med? Både dramatiskt och storslaget på en och samma gång!
Nezvich slott utanför Minsk i Vitryssland
Nezvich är ett barockslott i staden vid samma namn, ungefär en och en halv timme med bil utanför Vitrysslands huvudstad Minsk. Ön är ganska stor och omfattar också trädgård och annat. Till ön går man på en ståtlig bro.
Schwerin är huvudort i det tyska områden Mecklenburg-Vorpommern, vid Östersjöns brädd. Här finns ett slott som inte bara är spännande och excentriskt, utan ligger på en ö som är knappt större än slottet. Dock fanns plats för bland annat ett litet orangeri och pampiga dubbeltrappor. Äkta slott-på-ö-känsla.
Vad jag minns så går det inte att komma in men vad gör det när exteriören är som den är?
Trakai var en gång Litauens huvudstad och ligger ca 30 minuter med bil eller buss utanför Vilnius. Slottet uppfördes under medeltiden och det som egentligen var två öar fylldes ut till en. Slottet här är extra fint, både på utsidan och inne på borggården. Entrén över bron gör också här det hela till en maffig upplevelse.
Ien stadmed över åtta miljoner invånare finns det självklart en uppsjö av restauranger. I alla prisklasser, områden och etniciteter. Möjligheter är oändliga. Men jag åt två middagar i staden under min senaste resa och tycker jag gjorde två toppenval av ställen. Och självklart delar jag med mig, som alltid.
Chiltern Firehouse i Marylebone
Jag har sen stället öppnade 2013 haft koll på Chiltern Firehouse. Som namnet säger ligger det i en gammal brandstation och i mitt favoritområde i London, nämligen Marylebone. Viveca och jag passar lika bra på att bo i Marylebone och av en händelse väljer vi ett hotell som ligger på samma gata som restaurangen. Nice eftersom vi kommer med tåg från Oxford klockan 19 och stiger av på Marylebone Station.
Det finns en stor och lummig uteservering men tidigt maj är inte denna öppen än. Restaurangen inomhus är mindre än vad jag trodde den skulle vara, vilket är bra och ger en intim atmosfär. Man väljer mellan matbaren, som är en bar öppen mot köket, eller restaurangen. I restaurangen finns långa soffor med tvåmannabord eller runda bord om man är flera och det är här vi sitter. Stämningen är hög vid borden när vi är där en fredag.
Vi har bordbokning först klockan 22 men vill testa baren först och är där en timme innan. Vid ankomst är baren så full att vi nästan inte kan beställa. Men plötsligt har hälften av gästerna försvunnit och vi får tom varsin barpall.
På plats vid bordet tar jag in en kyckling med franska tillbehör och en mac´n´cheese. Kanske inte den mest lyckade kombon men jag blev så sugen på både kycklingen och mac´n´cheese. Mums. Kycklingen är mör och de franska grönsakerna ljuvliga och mac´n´cheesen är krispig med hårdrostad vitlök ovanpå. Jag mumsar ljudligt och hyllar maten vid varje tugga. Viveca väljer en torsk med sparris och krabba samt broccoli som tillbehör. Hon är absolut nöjd med sitt val men inte lika lyrisk som jag. Hur skulle hon kunna vara det; torsk är ju ingen god fisk. Hälsar norskan.
Orsaken till att vi fick bord först klockan 22 var självklart att vi var sena med att boka; förhandsbokning är ett must. Prisnivån är ganska hög, vi betalade knappt 2000 kr för två drinkar, två varmrätter, två tillbehör och två glas vin. Men skulle göra precis samma igen och ta in samma rätter också. Aj, svårt eftersom menyn byts ut varje vecka.
Hutong i The Shard
The Shard är Londons högsta byggnad med sina 306 meter. På 33 våningen ligger asiatiska restaurangen Hutong och hit ville vi båda. Utsikt och asiatiskt; ja tack. Detta blir mao lördagens val.
Också här är vi sena med att boka och får igen bord klockan 22. Vi kör samma trick som dagen innan, dvs komma dit en timme tidigare för en drink i baren. Men när hovmästaren erbjuder oss ett bord på en gång tackar vi ja till detta.
Till vår stora lycka får vi ett bord i den delen som har utsikt över Tower Bridge och vi får också ett bord närmast panoramafönstren! Utsikten är fantastisk och första kvarten kan vi bara fokusera på utsikten och menyerna ligger orörda.
Vi rycker upp oss och beställer en pekinganka, en scampirätt
och en förrätt som också innehåller scampi. Kan aldrig bli för mycket scampi i mitt
liv. Givetvis delar vi på allting; det är ju halva nöjet med restauranger.
Först serveras ankans skinn med pannkakor, gurka, purjolök och hoisinsås samt den inbakad scampin. Denna del av pekingankan är av mina älsklingsrätter och Hutongs varianten var precis som jag vill ha den. Sen kommer scampihuvudrätten och ankan inn. Scampin är kryddig, smakrik och snygg på samma gång och ankan serveras på ett för mig nytt sätt; finhackad och med massor av grön chili. Först tänker vi hjälp när vi såg all chili, men det smakar perfekt.
Servicen är perfekt hela kvällen, vilket hjälpte till att höja den redan bra upplevelsen. Vi betalar drygt 2000 kr för maten plus två glas vin. Smakar det, och med utiskt, så kostar det. Kvällen avslutar vi i Hutongs bar Shanghai med en drink vid namn Comfortably Numb, med Sichuanpeppar, honung och lime. Och ja, tungan blev ganska numb. På ett bra sätt.
Bordsbokning är också här en nödvändighet.
Extratips: Aqua Shard i The Shard
När jag kom till hotellet efter Hutong så märker jag att mitt lilla kameraobjektiv inte är med mig hem! Skandal och panikkänsla. Det är mörkt på Hutong och jag måste ha missat väskans öppning, som stod på golvet, då jag bytte objektiv. När de öppnar för lunch klockan 11 dagen efter hänger vi på låset.
Hutong delar hissvåning med Aqua Shard; dvs man går en trappa upp till Hutong och en trappa ner till Aqua Shard. Aqua Shard har panoramautsikt åt tre håll, dvs väldigt många fönsterbord, och det var många som brunchade då vi var där. Jag gillade verkligen vad jag såg och om jag ska vara ärlig så är utsikten finare dagtid än kvällstid. Blir definitivt brunch eller afternoon tea här vid nästa besök i London.
Nu gör jag som vanligt när alla artiklar är skrivna och det är foton över. Bildboanza! Jaaaaaaa! Jag bjuder nedan på 18 fina och färgglada återseenden med ön Isla Holbox i Mexiko.
Alla bilder med en kort kommentar om motivet eller en relaterad händelse.
För några veckor sen publicerade jag en kort artikel om att jag alltid packar upp min resväska och lägger in allt i garderoben. Jag fick både kommentarer och mail med frågan om jag inte är rädd för att ta hem ohyra när jag använder garderoberna.
Och det kan jag lova att jag är; kanske mer än de flesta. Och eftersom jag är medveten om att det inte rekommenderas att lägga in kläderna på hyllorna så har jag mina rutiner för att så gott jag kan undvika att få hem vägglöss och annan ohyra.
Jag har en tvåstegsraket som jag följer. Alltid och utan
undantag. Även om jag bara sover över en natt. Om jag bor femstjärnigt eller
billigt. Jag följer också rutinen oavsett om jag bor på hotell i hemma i Sverige
eller Norge.
På hotellet är det första jag gör när jag vaknar morgonen efter att leta efter blodfläckar på lakanet. Om man har blivit biten under natten så efterlämnar man pyttesmå blodfläckar på lakanet. Alltså pytte-pyttesmå, så kolla noggrant.
Vägglössens avföring lämnar också permanenta små svart-gråa fläckar som inte försvinner i tvätten, men är svårt på hotell då samma lakan sällan hamnar på samma rum hela tiden.
När jag kommer hem så åker alla textiler jag har haft med mig på resan in i torkskåpet på 60 grader i 60 minuter. Då dör både levande löss och ägg. Kommer jag hem dagtid går jag direkt från flygbussen till tvättstugan, kommer jag hem sent på kvällen så ställer jag ut väskan på balkongen till jag får tid i tvättstugan.
När jag säger alla textiler så menar jag absolut alla. Hårsnoddar, handväskor, skor, necessärer, skärp. Och givetvis alla kläder. Kläder som kan tvättas i 60 grader tvättar jag först. Det som inte kan tvättas, som handväskor i skinn med tygfoder, skärp, skor etc åker in torrt i torkskåpet. Det samma gäller de kläder som inte tål tvättas på 60 grader. Även om ett plagg inte tål tvättas på 60 grader, eller måste kemtvättas, så tål det 60-gradigt torkskåp om det är torrt när det hängs in. Och samma funkar också för skinnväskorna eller skinnkläder. Behöver kläderna som bara tål 30 och 40 grader tvättas så gör jag det efter en timme i torkskåpet.
Självklart åker själva resväskan in i torkskåpet också. Jag får in min modell större genom att öppna den och lägga runt stängerna att hänga på. Är du osäker på om ditt torkskåp håller 60 grader? Lägg in en stektermometer och läs av den efter 30 minuter. Stänger ditt torkskåp automatiskt av sig när allt är torrt? Dränk en stor handduk i vatten och häng in den.
Om du går direkt från planet till tvättstugan; glöm inte kläderna du har på dig.
Vägglöss finns överallt
Som jag nämner ovan; det finns vägglöss överallt. Att bo femstjärnigt är ingen garanti för att inte träffa på dem. Jag antar det är större risk på hostel och sovsalar med många backpackers som rör dig mycket. Men säker för vägglöss kan man aldrig vara; oavsett boendestandard. Det är inte heller så att några länder är säkra; jag har läst flera ställen att just Manhattan kryllar av vägglöss.
Också viktigt att komma ihåg; även om ett rum på ett hotell
visar tecken på vägglöss så är inte det lika med att hela hotellet är drabbat.
Hur vägglössen lever och ser ut
Vägglössen är blodsugande. Betten ser ut som myggbett och är lätta att förväxla.
En vuxen lus är ca fem mm och ser lite ut som en äppelkärna. Färgen är ljusbrun till rödbrun.
De lever i väggarna dagtid och på natten kommer de ner i sängen för att kalasa genom att suga blod.
Äggen läggs i textiler nära sängen; förtrinnsvis på golvet.
Vägglöss kan leva i upp till 18 månader i väggen utan att suga blod, så att flytta från lägenheten är oftast inte en lösning.
Resor är vanligaste sättet att få hem vägglöss på men de sprids också via begagnade kläder, kuddar och soffor.
Andra tips för att minimera riken för vägglöss
Detta är min sammanfattning av Anticimex tips för att undvika vägglöss på resa:
Låt aldrig resväskan ligga öppen med kläderna i på golvet. Om du måste ha den på golvet; stäng den.
Ändvänd aldrig byrå eller lådor. Att hänga på galge verkar vara OK.
Förvara kläderna i resväskan och så högt och långt från sängen som möjligt.
Skjut aldrig resväskan under sängen; varken med eller utan kläder.
Kolla under sängen eller längs madrassens sömmar efter små svarta fläckar. Be att få byta rum om du hittar något.
När du kommer hem är tipsen antingen 60 minuter i 60 graders
torkskåp eller torktummel, som jag gör, eller frysa en vecka i -18 grader.
Min syster får hem vägglöss från vår resa
Någon månad efter att min syster Christiane och jag var i Malaysia och Thailand ringde hon mig på jobbet och berättade att hon hade fått vägglöss. Jag minns fortfarande känslan av att hela jag blev helt iskall. Jag skulle direkt vidare till jobbets sommarfest, så jag kunde undersöka hemma först när jag kom hem mitt i natten. Glad i hatten när jag kom hem sprang jag direkt till sovrummet, tände lampan och på riktigt detaljstuderade lakanet i flera minuter. Inte en enda liten blodfläck.
Vid denna tidpunkt var jag bara generellt rädd att få hem vägglöss och det var först efter detta jag maniskt började med mina två punkter ovan. På resan hade Christiane genomgående sina kläder liggande i resväskan, vilken alltid låg på golvet. Jag minns också hur hon några gångar sköt den in under sängen….. Själv packade jag hela tiden upp mina kläder och la in eller hängde de i garderoberna. Och när jag kom hem åkte rubbet i tvättmaskinen, men bara för vanlig tvätt och inte medvetet 60 minuter i torkskåpet.
Men nära ögat var det den gången. Jag har aldrig hittat tecken på vägglöss i hotellsängen morgonen efter. Men om jag skulle göra det, så skulle jag nog inte lita på mitt eget steg 2 med 60 minuter på 60 grader. Då tror jag det skulle bli att åka direkt från Arlanda till Anticimex frysbox för vägglössbekämpning och lämna in allt jag hade med mig för frysbehandling i en vecka. Sen hade jag fått åka hem ifört en sopsäck eller liknande.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Samtliga foton är från Azerbajdzjan, ett toppenland att besöka.
För ett tag sen blev jag alldeles till mig då jag hittade konstverk av de brasilianska bröderna som utgör gruppen Os Gemeos först i Minsk i Vitryssland, sen i Vilnius i Litauen.
På Facebook var det någon som delade min entusiasm och kommenterade att Os Gemeos också har täckt en husgavel i Stockholm! What??? Så nära och jag visste inget?
Stadsdelen är Söder, området är Mosebacke och den exakta adressen är Fiskargränd 8. Konstverket stod klart i juni 2017, så alldeles nytt är det inte heller.
Motivet ska anspela på Stieg Larssons Milleniumsböcker, men i ärligheten namn har jag lite svårt att se detta. Dock gillar jag hur de har fått in en gammal grön tunnelbanevagn.
Vilnius
Målningen i Vilnius sitter på en vägg ovanför den hippa restaurangen Keule Ruke. Adressen är Pylimo 66, som ligger i området där många av Vilnius glädjeflickor jobbar. Restaurangen i sig är känt för tre grejer:
Den serverar fantastisk mat
De prostituerade brukar rekommendera restaurangen till sina kunder efter avslutad affär
På väggen finns en gigantisk målning av Trumph och Putin som delar en joint, beställd av restaurangägaren
Os Germeos betyder förresten tvillingarna och brödernas gammelmorfar/-farfar var från Litauen. Här anspelar verket på honom och brödernas litauiska bakgrund genom den äldre mannan i handen.
Götegorg är en fin-fin stad på Västkusten. Bästkusten. Dessutom mitt mellan mina två hemstäder Stockholm och Oslo. Det går liksom bara att stanna till där när jag förflyttar mig. Och faktum är att jag under 2018 gjorde just detta tre gångar.
Så här har jag samlat några braiga tips för Göteborg både från mig själv och andra. Kom igen, häng på min perfekta weekend i vår näst största stad. Hotell, barer, restauranger, shopping… You name it; I got it!
1. Checka in på hotell Pigalle
First thing first, så vi började helgen med att checka in på hotell Pigalle. Detta hotell är i en egen liga, så det förtjänade en egen artikel.
Sen middagsdags. På Puta Madres hemsida står det oblygt att de är en hyllning till den mexikanska bordellmamman 1918. Eftersom helgen i övrigt går i sammet och brokad så vill vi självklart dit. Ser ni hur snyggt mina väninnor matchar inredningen?
Puta Madres grej är den fantasifulla interiören men de har också en stor uteservering. Efter att ha tvekat lite så väljer vi ett bord på uteserveringen, även om denna är alldeles vanlig. Första soldagen på året etc…
Medan vårt bord görs klart får vi vänta uppe på terrassen, som är fantasifull med chili på hela väggen och matchande inomhusinteriören. Precis när drinkarna tar slut blir vi hämtade för att vårt bord är klart också.
Maten är inte världsgodaste mexikanska jag har ätit men absolut god. Tyvärr kan jag inte låta bli att ångra lite att vi inte sitter inomhus för stämningens skuld, men det är underbart att sitta utomhus också.
3. Magasingatan
När vi har druckit upp alla margaritas och ätit alla tacos är det dags att röra lite på sig. Vi kikar in på Magnus & Magnus, eftersom helgen som sagt går i maximalismens tecken, där alla rum är tomma med undantag av innergården. Givetvis. Glada tar vi var sin färgglad drink innan det är dags att gå vidare.
Nästa ställe att besöka är Champagnebaren. När vi kommer dit pågår en jazzkonsert i bakgården och detta gillar vi! Här dricker man givetvis champagne och så gör vi. Det ligger flera olika ställen runt innergården och vi fattar aldrig om allt tillhörde Champagnebaren eller om det är olika. Men på gården tar vi kvällens sista glas innan det är dags att dra sig hemåt strax efter midnatt.
Valet för lördagsförmiddagens aktiviteter faller på Haga Nygata, i stadsdelen Haga. Här samsas butiker, caféer med kända kanelbullar och restauranger längs en lång och trevlig gata. När vi alla tre har lagom många shoppingkassar vankas musslor på Sjöbaren, som vi valde beroende på den mysiga bakgården.
Fantasy Dining har skrivit en utmärkt guide till Haga Nygata.
6. Långgatorna
Det tidigare sunkiga hamnområdet är i dag Göteborgs krogtätaste och hippaste område. Det är på Andra Långgata och Tredje Långgata flertalet barer, pubar och restauranger ligger. Där Haga Nygata slutar går den över i Tredje Långgatan och när Irene och Marie-Helen vill vila innan middagen så väljer jag att fortsätta dit. Det är sen lördagseftermiddag och ganska tomt men jag känner direkt att detta är ett område jag gillar.
Vi hade sen tidigare planerat att gå dit för lunch på söndagen, så jag tog bara en bild då jag var där. Tyvärr fastnar vi i shoppingen på söndagen, så Långgatorna är en given aktivitet vid min nästa resa till Göteborg.
Fantasy Dining har givetvis skrivit en guide till Långgatorna också.
7. Middag på restaurang Toso
Jag har två Stockholmsväninnor som då och då brukar åka till Göteborg med huvudsyfte att äta på Toso. Så dit vill vi också. Dessutom är asiatiskt och mellanrätter två melodier jag gillar. Boka i tid, dvs mer än en månad innan, annars får du äta klockan 17 eller 22.
Fast det finns en stor och livlig utomhusservering så väljer vi att sitta inomhus för miljöns skuld. Klok av erfarenhet från besöket på Puta Madre kvällen innan. Maten på Toso var riktigt-riktigt bra och rekommenderar alla att gå hit. Kommer tvinga mig på mina två väninnor nästa gång de ska åka till Göteborg.
Efter desserten förflyttar vi oss till ett bord utomhus och det är trevligt värre. På väg hem går vi förbi Champagnebaren för ett sista glas, eller kanske rullade ska jag kanske säga. Vi var inte direkt hungriga då vi somnade.
Bilden ovan, med de två statyerna, är förresten från toaletten.
8: Shopping på Vallgatan etc
Söndagen börjar vi självklart med att äta frukost igen, fast det knappast finns plats från middagen kvällen innan. Sen är det dags att bege oss ut på stan igen. Planen är först att alla tre ska åka tillbaka till Första och Andra Långgatan. Men vi fastnar helt enkelt i shoppingen på Vallgatan och Korsgatan mitt i centrala stan. En glass vid domkyrkan hann vi också med.
Om du är ute efter klassisk shopping så rekommenderas detta område. Om du i stället är ute efter coola butiker i Göteborg så har Jeanette Seflin samlat dessa i en guide till Göteborgs butiker.
9. Annat att göra i Göteborg
Jeanette Seflin tipsar också om Palmhuset, ett tips skulle önska jag hade sett innan jag själv åkte.
Dryden tipsar om sju restauranger, och restaurangtips får man aldrig för många av. Vi hade egentligen bokat afternoon tea på Dorsia på söndagen, som vi ställde in för att solen sken och vi ville heller vara utomhus på Långgatorna. Nu missade vi ifs också Långgatorna men jag passar i alla fall på att tipsa om Dorsia, där jag tidigare har ätit middag.
Har du flera Göteborgstips? Lägg till i kommentarsfältet.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Krakow är Polens största turistattraktion och en vacker sådan. Varken Maxime eller jag hade varit där tidigare, så nu det var dags. Med två och en halv dag på plats hade vi precis tid att utforska både gamla stan, de judiska kvarteren Kazimierz och göra en utflykt till saltgruvan Wieliczka.
Var så goda; här är våra bästa tips för Krakow. Restauranger, fik, sevärdheter och stadsdelar. Njut!
1. Gamla stan i Krakow
Krakows gamla stadsdel är verkligen vacker. Det är pastelliga fasader och vacker arkitektur. Och detta är en stad som vet att renoverade fasader och underhållna gator blandat med pittoreskhet lönar sig, för turisterna dras till Krakow som flugor till saft.
Den gamla stadsdelen är egentligen ganska liten. I södra änden ligger slottet Wawel och i norra delen torget Rynek Gtowny. Mellan dessa går gatan Grodzka och utöver detta finns ett spindelnät av mindre gator och ett och annat till torg.
Absolut lägst i norr ligger den enda kvarvarande porten i den gamla stadsmuren. Namnet är Florian Gate, och bakom den ligger Barbican som är en försvarsbastion med vallgravar runt.
Torget Rynek Gtowny
Om gamla stan är Krakows största behållning så är torget Rynek Gtowny russinet i gamla stan. Här ligger den enorma byggnaden och tidigare marknaden Sukiennice från 1600-talet. i dag innehåller den souvenirbutiker men jag kan lätt tänka mig hur köpmän, slaktare och bagare höll på här när det begav sig.
Vid torget ligger också imponerande kyrkan St Mary, där man under sommarhalvåret kan klättra upp i ena tornet. Nu var tyvärr inte det öppet då Maxime och jag var i Krakow i april men det går också att klättra upp i klockstapeln Wieta Ratuszowa, eller Town Hall Tower för den engelskspråkiga, vilket vi självklart gjorde.
Torget är givetvis mest populärt för alla serveringarna som ligger där. Dessa är trevliga och soliga men självklart ack så turistiga. Vi testade några olika, och både kaffet och aperol spritzen var goda och billiga. Men maten på flertalet ställen såg vi att det var lite så som så med, som vanligt på turisttorg som detta. Så vi passar på att tipsa om italienaren Virtuoso som har riktigt god pizza och fina solbord for lunch.
Frukost på Charlotte
När jag läste på inför vår resa så hittade jag Charlotte rekommenderat flera ställen. Så hit ville vi självklart. Den franskinspirerade stället är mest känt för sin frukost med en korg bröd och croissanter som serveras med flera olika sorters sylt, curd och chokladburkar. Ja tack.
Vi kom förbi efter saltgruvan på lördag för dagens frukost nummer två, pga hade gått upp omänskligt tidigt. Kön var då lång men inom en kvart satt vi vid ett bord. Tips; be om att få sitta på bottenvåningen eller på mezzaninen, källaren är tråkig och luktade väldigt mycket matos från köket.
Slottet Wawel
Slottet Wawel består av många olika delar inom en mur, bland annat en storslagen katedral, och de tidigare kungliga byggnaderna. Det finns en uppsjö av olika utställningar att se och museer att besöka, där en av de mest populära är de gamla kungliga boenden.
Vi skippade allt detta och nöjde oss med utomhusmiljöerna och katedralen, som för övrigt är gratis. Utomhus är det öppet till till solnergång medan flertalet museer och katedralen stänger runt klockan 17.
Fika på Café Camelot
Camelot var också ett ställe vi lästa om överallt och när det regnade sista dagen så behövde vi en fika efter att ha varit uppe på slottet. Camelot har en liten uteservering på torget framför, en bakgård samt två olika inomhus rum. Beroende på vädret satt vi givetvis inomhus.
Deras melodi verkar vara det blir aldrig för mycket uppskuret frukt och bär och det är en bra melodi. Lokal med en massa personlighet, färg och udda attiraljer på väggar och hyllor.
På gatan Grodzka, halvvägs mellan torget och slottet, ligger de två imponerande kyrkorna St Peter och Paul samt St Andrew. I St Peter och Paul är det tydligen gratiskonserter varje kväll kl 20 men då åt vi tyvärr middag varje kväll.
Middag på italienaren Boccanera
Boccanera ligger bredvid Café Camelot och delar uteservering och vi hittade detta vid en tillfällighet. Jag var snabb med att boka bord samma kväll.
Både miljön och maten var ypperlig; vi delade en charkbricka, en tomatpasta och en pizza bianco. Absolut godaste under semestern och vi borde ha gått tillbaka. Kände dock att äta två gånger på samma ställe när vi bara har tre dagar i Krakow blir lite tråkigt.
2. Judiska kvarteren Kazimierz
De judiska kvarteren är Krakows hipsterområde och hipsterområden är alltid kul. Här är allt lite coolare, maten mer vegansk, kaffebarerna flera och restaurangerna och fiken helt enkelt roligare.
Kazimierz grundades under 1300-talet och var då en egen stad. Under slutet av 1500-talet förvisades Krakows juder från staden och tilldelades ett litet område i Kazimierz, avdelad från övriga staden av en mur. Kazimierz blev snabbt en område där många av europas flyende judar bosatte sig och vid andra värdlskrigets utbrott bodde 65 000 juder här, vilket motsvarade 30% av alla Krakows invånare.
I dag har östra delen av Kazimierz fortfarande en mer judisk prägel med synagogor och judisk kultur medan västra delen är den moderna och hipsteriga.
Food trucktorget Skwer Judah
Vi gick mest runt på måfå i Kazimierz, men hade ett mål; nämligen lunch på food trucktorget Skwer Judah. Gissa vår besvikelse när det var endast åtta andra besökande där. Mitt i prime lunchtid en solig fredag. Chockade delade vi på en crépe innan vi gick vidare och hittade annat lunchställe. Men eftersom alla tycker torget är hippast i Kazimierz så antar jag att vi prickade fel tidpunkt, dag eller säsong så vi tipsar i alla fall.
Gatan Estery med Singer Café och Plac Nowy 1 Restaurang
Kazimierz är inte så stort och de mest intressanta gatorna ligger runt torget Plac Nowy och i gatan Estery. På Estery ligger Singer Café, där alla bord är en gammal Singersymakin.
Restaurangen Plac Nowy 1 har New Yorkkänsla, hög volym och hög stämning. Vi åt inte här men jag skulle gå hit endast för lokalerna och känslan, precis min sorts ställe.
Hana Sushi i Krakow
Lördag åt vi middag på Hana Sushi, som rekommenderas av guide Michelin. Vi delade på flera rätter och maten var absolut god. Men vi hörde svenska och norska vid nästan alla bord runt oss och ärligt talat tog det bort glädjen lite över att vara här. Men vi gillade Hana Sushi och nu är du kanske beredd på att springa på grannen där.
Glass på Good Lood på Plac Nowy
På torget Plac Nowy finns det flera luckor för att beställa mat i den runda byggnaden mitt på torget. Ett av ställen hade fyra gångar så lång kö som alla andra och vi var tvungen att undersöka detta. Stället visade sig vara Good Lood glass och vi ställde oss i kön.
Det fanns bara sex eller åtta smaker att välja mellan och vi såg att hälften gick därifrån med en ljusbrun glass. Vi identifierade snabbt den som salted caramel, som hade varit den smaken som föll mig bäst på läppen i alla fall.
Glassen visade sig också vara vegansk och den var bland den godaste jag har ätit. All italiensk glass inkluderad. Kön går snabbt och det finns en till Good Lood några kvarter bort i Kazimierz, som vi passerade av en tillfällighet lite senare. Kö där också men lite kortare.
3. Utflykt till saltgruvan Wieliczka
Det finns en miljon olika researrangörer för turer till saltgruvan Wieliczka. Men som vanligt vägrade vi ställa oss i ledet/anpassa oss till alla andras tidsschema/göra det enkla, så vi köpte endast inträde online innan och tog egen taxi. Om det blev billigare vet vi inte; taxin dit kostade 40 zloty och hem 100 zloty; olika bolag och priser i olika kommuner. Men när vi var klara i gruvan kunde vi springa direkt till taxihållplatsen och inte vänta in att alla skulle ha möjlighet att handla två timmar i souvenirshoppen innan hemfärd. Tom värt om det blev dyrare.
Dock går det inte att besöka saltgruvan utan att vara del av en guidad tur. Vi valde en som började klockan 9 på morgonen med förhoppning om att få vara lite mer själv, men det är nog ingen skillnad på vilken tid på dygnet man åker. Alla turer har max antal deltagare och man går i kö som vallade kossor hela tiden.
Men saltgruvan var fin och imponerande och jag är glad vi åkte dit. Och ja, allt där inne är av salt. Både Maxime och jag var självklart tvungna att smaka lite på en staty på väg ut. Nej, vi la inte tungorna mot statyn; utan smakade med fingret.
Om du inte vill åka taxi går det buss från ul Pawia, nära Galeria Krakowa shoppingcenter, skyltad med Salt Mine. Annars går buss 304 från nära tågstationen och båda kostar mellan tre och fyra zloty.
4. Slutkläm om Krakow och det vi valde bort
Krakow är en promenadvänlig stad med små avstånd. Vi promenerade överallt, också mellan gamla stan och de judiska kvarteren. Om jag ska säga något negativt så är att det redan i april var väldigt mycket turister. Vi är inte heller överförtjusta i alla brittiska svensexor där man är riktigt högljudda redan innan lunch. Visst kan man ha kul, men…. Antar det hela beror på billigt plus direktflyg.
Det finns trevliga fik på varje hörn i Krakow men tyvärr kunde vi inte leva på bullar allena. De vi missade är Café Botanica, Café CK Dezerter samt Wodka Bar i gamla stan. Nej, vi kan inte heller leva på endast vodka. På Wodka Bar vill du förresten ta deras smakprovsbricka i olika färger.
Vi hade bara två och en halv dag i Krakow och skulle inte hinna med både saltgruvan och Auschwitz. Till slut föll valet på saltgruvan, rätt eller fel men så blev det.
Vi gillar Polen och nästa gång blir det nog Poznan eller Wroclaw som får ett besök.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Jag är ett stort fan av ordning och reda i mitt liv. Självutnämnd världsetta på att plocka undan och ha det städat runt mig. Detta tar jag med mig också på semestern.
Ordning och reda…
Vilket betyder att jag alltid har det väldigt städat på mina hotellrum. Inget på golvet, ingen hög av grejer på skrivbordet. Och för guds skuld ingen vidöppen resväska varken på golvet eller resväskeställningen på ben.
… i badrummet…
I badrummet tömmer jag alltid hela necessären och ställer mina flaskor och burkar prydligt på hyllan eller handfatet. Tandborsten med tandkräm i ena tandglaset och alla smågrejer som nagelfil, hårsnodd, allergipiller etc. i andra.
… och i garderoben…
Och självklart packar jag alltid upp mina kläder från resväskan. In i garderoben med allt; både det som ska hänga och det som ska ligga. Sen ner i resväskan med det jag inte ska använda där och då, som nackkudden och flygstrumporna för hemresan samt själva necessären och annat som blev över från badrummet. In i garderoben med resväskan också, utom synhåll.
Eftersom jag brukar ha enkelrum så får jag också plats med allt i garderoben.
Jag skulle verkligen aldrig komma på att investera i ett fint (och dyrt) hotellrum bara för att stöka ner det totalt. Och här ser jag ännu en fördel med att alltid ha enkelrum när jag reser, så att jag inte stör mig på någon annan som skapar oordning. Då och då delar jag ifs hotellrum med Maxime men det märks tydligt att hon är uppfostrad av mig, för hon är nästan mer nitisk än vad jag är när det gäller ha allt på sin plats. Hon brukar faktiskt skälla på mig om jag inte snabbäddar sängen på morgonen, alltså innan städerskan kommer och bäddar på riktigt.
Men även jag har en gräns och för bara en natt hänger jag inte in i garderoben. Då har jag resväskan liggande på ställningen, fast alltid stängd. Men för två dagar packar jag upp; alltid, givetvis och utan undantag.
Jag har alltid gillat mexikansk mat men har aldrig tidigare ätit den i Mexiko. Jag visste att jag skulle gilla maten och blev absolut inte besviken. Det var nästan ännu bättre än vad jag trodde det skulle vara.
Det bästa var nästan att alla tacos serveras ganska enkla; inte med allt tillbehör på samtidigt, som jag brukar ha hemma. Ofta var det bara kycklingen eller fisken, någon sås och lime. Kanske lite avokado. Så enkelt och så gott.
Lunchtaco på mitt hotell La Palapa
Guacamole på snabbmatstället Taco Queto
Frukost på El Cafecito
Lunchtaco på Zomay hotell
Middag på Viva Zapata
Tacolunch i staden Vallodalid, efter att ha varit i Chitchen Itza