Hem Blogg Sida 5

The Pink Company i Stockholm – En rosa brunchdröm

Ihelgen blev jag sugen på brunch. Jag ville testa ett nytt ställe och googlade helt enkelt brunch i Stockholm. Långt upp på träfflistan kom The Pink Company och samma sekund som jag såg deras instagrambilder viste jag att hit skulle vi.

Jag var snabb med att boka ett bord för två på lördagen, två dagar innan var det fortfarande flera tiden att välja mellan. Dock är The Pink Company inget stort ställe; på mezzaninen, där vi satt, finns fyra bord och på nedervåningen finns det tre. Drop-in är mao ganska svårt och de som försökte sig på detta då vi var där fick inte plats.

Lokalerna går givetvis helt i rosa och stilen är extra allt. Bredvid vårt bord står ett rosa badkar fylld med bollar och en stor fluffig rosa nalle. Hela väggar täcks av rosa blommor, med text i neon om att Pink is the New Black och Welcome to the Jungle. På detta en telefonhytt, givetvis rosa, och en och annan flamingo. Valentine´s Day firas tom en vecka in i mars, så lägg till röda hjärtan också.

Menyn på The Pink Company

Matdelen på The Pink Companys meny är delad upp i bowls, pocherade ägg, äggröra, avokadomackor, amerikanska pannkakor och french toast. På dryckesmenyn finns kaffe och te, smoothies, milkshakes och varma kryddiga vinterdrycker. Bland sistnämnda finns både en rosa och en blå varm choklad.

Jag har studerat menyn grundligt innan och har redan några favoriter. Pannkakor och milkshake är givet, men jag känner att jag vill ha något mer matigt också. Både min väninna och jag är sugna på Tropical Avo Toast med avokado, lök, mango, koriander, lime och rödbetshummus, och när vi får veta att den kommer in i två delar så är det ett självklart beslut att dela denna. Choklad är verkligen min grej i livet men i sista sekund ändrar jag mig och beställer pannkakorna Pinky Winky med hallonfrosting i stället. Till detta tar jag en Pinky Peanut Butter milkshake, jag har en stor hangup på jordnötssmör just nu.

Min väninna tar Fruity Violet pannkakor, med vaniljglass med lila sås gjord på blåbär och ananas, och Spicy Xmas Latte med kanel och apelsin.

Allt som serveras är en fröjd för ögat. Vid alla bord fotas det hejvilt med mobilkamerorna; maten, drickan, lokalen och varandra. Både barn och vuxna kliver ner i badkaret för att fotas med nallen och ballarna hoppar ut och över hela golvet. Vi får först hjälpa grannbordet med att fota dem och sedan de fem tjejerna som har möhippa på nästa bord.

Jag räknar mig fram till att vid ungefär hälften av The Pink Company bord sitter minst en person klädd i rosa; jag älskar den som går all in. Jag har faktisk en svart klänning med rosa blommor också själv, jag skulle önska jag kunde säga att det inte var en tillfällighet.

Avokadomackan är fräsch och syrlig; kombinationen avokado, mango, koriander och lime är en av mina bästa. Godast är dock pannkakorna, mina rosatoppade är bland de godaste jag har ätit i hela mitt liv; USA inkluderat. De är superfluffiga och lätta och smakar inte ett uns mjöl.

Toppingen är söt och syrlig och hallonen, marängerna och passionsfrukterna vid sidan om lyfter det hela ännu mer. Milkshaken är snyggt rosa men kunde smakat mer av jordnötssmör och är också lite svårdrucken med jordnötsbitar som fastar i sugröret.

Jag älskade verkligen The Pink Company. Ett återbesök där jag testar pannkakorna med choklad och milkshaken med oreo står redan på min brunchlista. French toast med massor av frukt och bär såg inte heller dum ut.

Likande brunchställen i Stockholm

Sthlm Brunch Club
Älskade traditioner
Two Fat Ladies


Uppdatering: återbesöket!

Det tog inte alls lång tid innan jag var tillbaka och testade chokladpannkakorna och oreomilkshaken. Jag tänkte på pannkakorna dag och natt och kunde inte koncentrera mig om annat. Lika bra att få det överstökat!

Chokladpannkakorna var väldigt goda men jag håller i alla fall en knapp på de rosa med hallon. Med både chokladsås och en hel Snickers ovanpå så blev de i sötaste laget. Den rosa toppingen var fantastisk och svårslagen; lagom söt och samtidigt syrlig och med fräsch bärsmak. Oreomilkshaken var smarrig; dock kommer jag att fråga snällt om lite extra Oreo i nästa gång, jag tycker den kunde haft lite mer distinkt smak.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Jacy´z och JQ i Göteborg – Den kompletta guiden till tvillinghotellen

sverige goteborg jacyz JQ

Hyperhajpade hotellet Jacy´z i Göteborg öppnade innan jul och äntligen har jag varit där! Jacy´z omtalar sig själv på hemsidan som 27 Floors of Magic och det gör de helt rätt i att göra.

För här pratar vi magi på hög nivå.

Hotellen Jacy´z och JQ

Jacy´z ägs av ESS Group, som bland annat också äger Ellery i Stockholm, The Steam i Västerås samt Pigalle och Bellora i Göteborg. Samtliga av dessa är bland mina favorithotell i Sverige, så när de öppnar ett nytt flaggskepp i Göteborg så är inte mina förväntningar direkt låga.

Jacy´z är dessutom uppdelat i två olika hotell, eller hotell-i-hotellet som det ibland kallas. På bottenvåningen ligger Jacy´z reception och stora lobby, restaurangerna Archie´s, Gaby´s och CJ samt Gaby´s deliaffär. Rummen ligger på våningarna 11 till 16.

Den ännu mer exklusiva, stylade och påkostade storasystern går under namnet JQ och ligger på våningarna 17 och 18. Här finns ett 40-tal rum och en mycket elegant lounge som bara gästerna på JQ har åtkomst till.

På 26 våningen ligger restaurangen och baren Gogogaga och på våningarna 27 och 28 ligger SPA-avdelningen Pachanga Pool Club.

Jag är i Göteborg en helg med mina norska väninnor; vi bokade rum på JQ för ett år sedan när bokningarna först släpptes. En aning heta på gröten och det var kanske jag som var pådrivande… När jag tre månader innan ska köpa tågbiljetter känner jag att jag vill maxa min resa och bokar in mig också för en extra natt på Jacy´z innan de andra kommer till stan.

Tre hotellnätter på ett fantastiskt hotell; detta är som i himlen för mig.

Ground Floor – Jacy´z Lobby and Bar

Jacy´z lobby bjuder på en uppsjö av soffor klädda i mättade gula, röda, gröna och blåa sammetstyger, blandad med en och annan mönstrad soffa. På detta; kuddar med olika mönster, fransar och ännu mer mönster, samt dito lampskärmar.

Mitt i rummet finns en öppen brasa; ett signum för alla ESS-gruppens nyare hotell. Jag sitter i lobbyn och jobbar både torsdagen och fredagen och passar på att soffsurfa runt, så att jag kan njuta av den fina miljön från så många vinklar som möjligt.

En bit in i lokalen ligger den ovala baren, där det börjar fyllas upp efter arbetstid både torsdag och fredag. Bakom denna igen ligger en liten scen, där jag ifs inte ser någon spela under mina tre dagar, och bredvid baren ligger shuffleboarden och biljardborden som också alltid finns på systerhotellen.

Ground Floor – Lunch at CJ

På bottenvåningen finns två restauranger som serverar lunch. Gaby´s serverar dagens med en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk, samt CJ som serverar sushi. Jag går för sushi och väljer en lemon tempura roll, serverad på en bricka, med en god misosoppa och tillbehören som sig hör och bör till sushi.

Båda restaurangerna delar matsal och här finns också sallad och bröd. Precis innan stängningsdax klockan 14 är en handfull bord upptagna.

16th Floor – Small Room at Jacy´z

Jag går mot hissen efter incheckning, glad över att jag fick ett rum på Jacy´z högst belägna våning, dvs 16. Jag har bokat ett small-rum, alltså det minsta, och det är inte jättestort. Fotänden på sängen är nog en halvmeter från väggen.

Men det som rummet inte har i storlek tar det igen på designen, känslan och miljön. Sängens huvudände kantas av platsbyggda skåp och nattygsbord i ljust trä och jag känner direkt igen mig från Ellery i Stockholm. Inget fel på det; jag älskar Ellery och varför ändra ett vinnande koncept.

Badrummet går i ljusgult och svart, med eleganta mässingskranar och handdukar med namnet Jacy´z vävd in i frottén.  

Till middag foodorerar jag en pizza till hotellet som jag äter i sängen samtidigt som jag netflixar. Mina bästa hotellvistelser är när rummet är så fantastiskt att jag inte lämnar det.

Ground Floor – Breakfast at Archie´s

Den som bor på Jacy´z äter frukost i Archie´s på bottenvåningen. När jag kommer in en fredag morgon är det ganska fullt, flertalet gäster är helt klart konferensgäster som har sovit över och där deras program för dagen börjar klockan nio. Efter nio är vi bara ett fåtal andra gäster kvar.

Archie´s är en restaurang med amerikansk prägel och detta gäller också frukosten. Mest påtagligt är det med de fina mini-bagelsen som finns, med färskost och färdiga påläggskombinationer att välja mellan. Bland det varma finns klassiker som äggröra, korv, champinjoner och bacon men det finns också nyrostad toast med olika toppingar. Portioner med avokadoröra eller baconskivor ligger snyggt på var sitt salladsblad. Jag går för avokadoröran; mycket gott.

Efterrättsbordet är utplacerat i baren i lobbyedelen och här har det inte heller snålats. Roligast är donutsen med choklad- eller jordgubbsglasyr och eftersom jag inte kan välja pga att båda är så fina, så tar jag en av varje.

Absolut allt är väldigt gott och jag är både glad och mätt när jag lämnar frukosten för att checka ut från första hotellet och sätta mig i lobbyn och jobba.

17th Floor – JQ Lounge

Det är incheckning på JQ klockan 15 men när jag frågar i receptionen på Jacy´z om jag får åka upp i förtid så får jag göra så. Tjejen följer mig till hissen och blippar upp mig med sitt kort till våning 17; stängd för icke-gäster på JQ.

Så här tidigt är det bara ett annat sällskap här. Jag möts av en oval receptionsdesk, som dubblerar som bar ut mot loungen. Möblerna är likande de i Jacy´z lounge; soffor i gul, röd och blå sammet varvat med mönstrade accessoarer. Men här finns lite här och var rosa fjäderlampor på gyllene fötter. En smokingklädd servitör som ljudlöst glider omkring bidrar till att höja den lyxiga känslan.

Vid incheckningen erbjuds jag ett glas bubblor i en minikupa, vilket jag självklart tackar ja till. Därefter leder tjejen från receptionen mig en våning upp till rummet.

18th Floor – Medium Room at JQ

Om small-rummet på Jacy´z var lite trångt, så är mitt medium-rum på JQ mycket rymligt. Faktiskt exakt dubbelt så stort som mitt första rum, vilket jag ser på antalet fönster.

Sängen är med en mönstrad gavel och utan de platsbyggda skåpen som finns på Jacy´z, och grädden på moset är de runda vägglamporna som kastar fint mönster på väggen.  

Utöver sängen så finns en sittgrupp med soffa och en fåtölj, samt ett barskåp i hörnet; helt i spegelutförande. Rummet känns stort och luftigt, med en tydlig påkostad känsla. Badrummet på JQ är så gott som identiskt med det jag hade dagen innan, den enda skillnaden är att här är bröstpanelen vit i stället för svart och handdukarna har JQ invävd.

27th Floor – Pachanga Pool Club

Vi har givetvis köpt ett paket som inkluderar Pachanga Pool Club, något annat vore galenskap då jag älskar pool club på systerhotellen The Steam, Ellery och Fyri.

Här har hotellgruppen verkligen slagit på stortrumman, för Pachanga är enormt! På våning 27 ligger ett stort vilorum med dubbla bäddar och öppen eldstad, en varmare pool samt en torrbastu och en ångbastu.

En trappa upp, med snedtak i glas, finns en enorm loungeavdelning med flera olika zoner med både bäddar och sittgrupper. Här ligger också en bar och en eldstad med en rund soffa, samt givetvis en pool. Kvällstid spelar DJ:n och det finns ett lagom stort utbud av drinkar att beställa samt några maträtter.

Pachanga Pool Club är stort men det är också många andra gäster här. Vi vet sedan besök på systerhotellens att det gäller att vara snabba med att ta en bädd, annars får man ingen. Vi hänger på låset när vår slottid börjar klockan 15 och jag passar på att fråga i receptionen var de bästa platserna är. Vid poolen en trappa upp får vi veta, så vi börjar med att gå direkt dit. De dubbla bäddarna precis vid poolen är redan tagna men vi får fem mycket fina divaner på en avsats ovanför poolen, där vi babblar och dricker drinkar, med avbrott för att bada och basta.

Detta är verkligen en storslagen SPA-anläggning. Glastaket ger en fantastisk öppen känsla och utsikten är oslagbar. Det hela blir inte sämre av att februarisolen lyser sitt mest strålande och himlen är klarblå.

Ground Floor – Dinner at Archie´s

Vi har bokat ett paket med middag på amerikanskinspirerade restaurangen Archie´s. Vi visas till ett lagom stort runt bord så att alla kan prata med alla, men tyvärr i en del av restaurangen där vi är själva de första 45 minuterna. Jag är extremt känslig för att hamna i ett tråkigt hörn på restauranger och kan tyvärr inte riktigt slappna av innan det var fullt också i vår del.

Den som har bokat paket där middag ingår får välja från en särskild meny där det finns tre av respektive förrätt, huvudrätt och efterrätt att välja mellan. När jag nu kikar på hemsidan så visar det sig att dessa rätter är ett urval från a la carte-menyn.

Vi väljer alla stracciatella-ost med gulbetor, hasselnötter och tryffel till huvudrätt. Till huvudrätt tar jag röding med purjolök och kycklingsky och till efterrätt en kreation på chokladmousse, jordnöttssmörskakor och popcornglass med glaserade popcorn. Jag behåller champagnen jag tog som fördrink genom hela måltiden.

Maten är vällagad men jag tycker smakerna är tråkiga. Det är inget som sticker ut på något sätt men det är inte heller dåligt. Godast är efterrätten, där chokladmoussen är len och rund och de kanderade popcornen smakfulla.

Middagen på Archie´s för in sig i raden med likartade upplevelser på systerhotellen. På Ellery tyckte jag precis detsamma som här om maten på Palmer, på Fyri var upplevelserna av a la carte-rätterna på restaurang Liv likande och likaså på Chamberlin Grill på The Steam. På Ellery har jag också ätit middag på Coco Beach Club; där de har en Kalifornien-inspirerad meny som absolut var godare än på Palmers, på Fyri är pizzorna på Liv godare än a la carte-rätterna och på MJ´s i Malmö var den asieninspirerade maten på Lillie´s fantastisk.

Med denna långa utläggning och namedropping vill jag komma fram till att min erfarenhet är att de stora huvudrestaurangerna på de olika ESS-hotellen oftast serverar intetsägande mat, medan de mindre nischade restaurangerna serverar mer spännande mat. Vid mitt nästa besök på Jacy´z ska jag definitivt äta asiatisk fusion-middag i Gogogaga i stället.

26th Floor – Gogogaga Social Dinner Club and Skybar

På 26 våningen ligger Gogogaga, som har både en restaurang- och en bardel. Baren öppnar klockan 15 och när jag kommer upp strax efter klockan 16 på fredagen så är det redan fullt i sofforna, som alla är placerade med utsikt över Göteborg och Nya Ullevi.

Gogogaga är öppen också för icke-gäster på hotellet och när vi går upp hit upp både lördag och söndag i 23-tiden så är det knökfullt. Poppis ställe.

26th Floor – Breakfast at Gogogaga

Den som bor på JQ äter frukost på Gogogaga. Innehållet och känslan hos de båda frukostarna är ganska så olika. Där Archie´s har en amerikanskinspirerad frukost så serverar Gogogaga en asiatiskinspirerad.

Inte så att allt är ris och nudlar och inget bröd, utan det finns utvalda asiatiska rätter. Godast är ett runt bröd bland det varma; som ser ut som en paj eller pizza, med grönsaker på och med en mängd tillbehör till. Bredvid står miniatyrkastruller med varmt fläskkött eller svampgryta samt tofu, vårlök, syrade grönsaker, sesamfrön, kryddor och annat gott. Jag fick aldrig med mig namnet på rätten, men detta är supergott.

Också på Gogogaga är bakverken och frukten dukade upp på baren, tillsammans med flera sorters juice, smoothies och ingefärashots.

Maten är väldigt god, uppläggningen är fräsch, miljön i restaurangen smakfull, utsikten oklanderlig och sällskapet det bästa. Jag har absolut inget att klaga över och frukosten på Gogogaga är en njutning.

Kaffe och te serveras vid borden och det finns också en a la cartemeny att beställa varma rätter från. Jag tar den goda pannkakan med kokosgrädde och friska bär båda dagar. Min ena väninna kan helt enkelt inte bestämma sig vilken hon vill ha, så hon tar in alla tre rätter, dvs pannkakan, avokadomackan med pocherat ägg och äggröran. För ja; man får beställa precis så många rätter man önskar från a la cartemenyn.

Tips och om Jacy´z och JQ

Jacy´z och JQ ligger 20 minuters promenad från centrala Göteborg. Absolut ingen en lång stäcka men längs en motorväg och inte finaste promenaden att gå. Uber gick tre av tre gånger på 105 kronor, vilket jag får gissa är minimumstaxan.

På båda hotellen kommer rummen i storlekarna small, medium och large. Rumsindelningen styrs av konstruktionen och fönstren, och alla rum inom samma kategori är ungefär lika stora. Ett smallrum har ett fönster och ett mediumrum har två, och är ungefär dubbelt så stort. Prisskillnadens mellan de två är ca 300 kr, så det kan vara värt att gå lägga lite extra för det större rummet. Jag har inte varit i largerummen, men de ser fantastiska ut med hörnläge och om 32 kvm, och här är kostanden ytterligare ca 450 kr.

Designen på rummen på båda hotellen är jättefina, men det känns mer exklusivt hos JQ med sänggaveln och lamporna än med de platsbyggda skåpen runt sängen på Jacy´z. Rummen på JQ kostar igen ca 300 kr mer inom varje kategori än på Jacy´z, så det kan vara värt att fundera på denna investering också.

En av mina väninnor gick på morgonen till Archie´s i stället för till Gogogaga för frukost; hon fick då veta att även om hos bodde på JQ så var hon välkommen att äta amerikansk frukost i Archie´s om hon önskade. Dock tyckte jag mig höra i öronvrån att gäster på Jacy´z som kom upp till Gogogaga för frukost inte fick göra så, men detta är jag inte helt säker på. Du får själv fråga.

Jag älskade hela konceptet med Jacy´z och JQ, nu undrar jag mest över hur snart jag kan åka tillbaka och bo i ett largerum på JQ.

Läs mer om Jacy´z och JQ:s systerhotell

Pigalle i Göteborg
Bellorna i Göteborg
Ellery Beach Club i Stockholm
The Steam i Västerås
Fyri Resort i Hemsedal i Norge


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Restaurang Omino by Ingrosso

stockholm sverige ingrosso omino

Förra söndagen gjorde jag och en väninna ett spontanbesök på relativt nyöppnade restaurang Omino. Detta är Emilio och Åsa Ingrossos senaste restaurang, belägen på Rörstrandsgatan, i populära Birkastan i Stockholm.

Omino öppnade precis innan nyår. Sedan tidigare driver paret två restauranger två restauranger på Mallorca, Omino är deras tredje ställe i Stockholm. Efter succéerna med La Perla på Söder och Scarpetta på Drottninggatan i City så har turen nu kommit till krogtäta Rörstrandsgatan i Vasastan.

På hemsidan står det Omino läsa att detta är La Perlas lillasyster och inriktningen är lite tuffare, lite coolare med lite högre tempo.

Restaurang Omino by Ingrosso

Vi kliver in i lokalen för i 16.30-tiden en söndag för en mycket tidig middag. Vid dörren finns en bardisk och ett högt bord med sex-åtta stolar. Nu är bordet tomt, men det känns som det kan bli livat här en sen kväll. Restaurangen i sig består av två avdelningar, en mot gatan och en i ett bakre rum. Vi visas till ett bord i avdelningen mot gatan och såhär tidigt är bara ett fåtal andra bord upptagna.

Interiören är elegant stilren och går från vit till svart, via gråtoner. Min väninna och jag säger nästan i kör att vi verkligen känner igen oss från La Perla. Mitt i rummet står en enorm vinkyl med glasväggar och den italienska känslan förstärks genom en antika statyer lite här och var i rummet.

Läs mer: Restaurang La Parla i Stockholm

Framför oss på bordet är det dukat med tjockt och porslin och vävda linneservetter, båda brandade med namnet Omino. Mycket snyggt och med exklusiv känsla.

Maten

Menyn är lagom omfattande, med ett bra urval antipastos, fem pastor, två vita pizzor, tre kötträtter samt en risotto och en sallad, utöver efterrätter. Det är mycket som lockar. Dock kan vi inte undvika att haka oss upp i at osso buco är stavad på tre olika sätt och att det visas till burrata från Emilios hemstad Puglia. Visserligen kommer burratan från Puglia, men detta är ett område och mig veterligen finns det ingen stad där som heter detsamma. Småslarv som drar ner helhetsintrycket och som enkelt skulle kunna slipas bort.

Läs mer: Ostuni – Staden på höjden i Puglia

Bland alla antipastos finns Åsas berömda svampsoppa med en gnutta tryffel, för 45 kronor per shot. Detta är en väldigt god soppa och given att beställa. Vi blir inte besvikna denna gång heller.

Till huvudrätt tar väninnan den vita pizzan med salsiccia, hyvlad fänkål, ricottakräm, mozzarella och soltorkade tomater. Jag tar pasta Terra e Mare med scampi och svamp i tomatsås, toppad med knaperstekt parmaskinka. Pastan kommer med rikligt med färdigskalade scampi, vilket är bekvämt då jag inte är så förtjust i att skala dessa varelser och det blir kladdigt, men en stor del av den italienska känslan förvinner också då. Pastan är pyttelitet för al dente men parmaskinkan är perfekt knaprig och tillför bra sälta.

Precis som på La Perla är maten god men sticker inte ut på något sätt. Jag känner inte att jag är i Italien. Lokalerna är mycket vackra och stilfulla, men vittnar inte mycket om att det är en italiensk restaurang som huserar här. Min pasta kostade 265 kronor, vilket jag känner att är i styvaste laget.

Mest uppskattade jag den smakfulla dukningen på Omino och Åsas svampsoppa. Sistnämnda är på riktigt helt underbar. och jag hade gärna beställt en helt portion om det hade funnits. När vi ber om notan så anländer den till bordet inuti ett svin i tenn. Både snygg och rolig detalj.

Precis som med La Perla så känner jag been there, done that och tror inte jag är den som kommer ivra för ett återbesök. Det finns väldigt många andra italienare i Stockholm som jag också är nyfiken på att prova.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

5 bra restauranger i Gamla stan i Stockholm

Det är fullt av restauranger och caféer i Gamla stan i Stockholm. Stadsdelen de flesta turister tar sig till och som är bland det finaste som finns att se i stan. Turisttät område och många restauranger är sällan en bra kombination. Brukar vara lika med dyr och dålig mat.

Så har det också varit under mååååååånga år i Gamla stan, men under de senare åren har det faktiskt ploppat upp flera bra restauranger och vinbarer.

Här är fem som jag rekommenderar och brukar återkomma till.

Agaton – Italiensk restaurang

Agaton ligger på Västerlånggatan och har gjort så sedan 1999. Rödrutiga dukar och levande ljus i stearintäckta vinflaskor. Enligt två av mina väninnor finns stadens godaste scampipasta här, och de har provat en och annan. Jag kan intyga att både pasta och pizza är mycket goda.

Om det skulle vara fullt på Agaton så ska Pagianini på andra sidan gatan också ha god mat, men här har jag inte varit själv.

Oummi – libanesisk restaurang

På Lilla Nygatan ligger Oummi, som serverar vällagad och god libanesisk mat. Jag brukar ta in halva menyn där, vilket givetvis är för mycket, men jag vill verkligen ha allt. Rörorna är att dö för och i synnerhet chili och valnötsröran samt kycklingröran med sesampasta och granatäppelsirap. Mums.

Läs mer: Manoshe – Libanesiskt i Vasastan

Corvina Enoteca – italiensk vinbar

Corvina håller till i en långsmal lokal på Stora Nygatan. Min favorit är att sitta i fönstret ut mot gatan. Baren går längsmed nästan hela restaurangen och att sitta i den är inte heller fy skam. Längst in i lokalen finns restaurangdelen med några bord.

Cork – portugisisk vinbar

Vi förflyttar oss tillbaka till Stora Nygatan och Cork vinbar, som fokuserar på portugisiska viner. Här är lokalen i två halvvåningar, med ett fåtal bord på varje ställe. Överallt i lokalen har det dekorerats med vinflaskor, men ändå stilrent. Jag älskar trädet i byttan med korkar. Det är nästan alltid fullbokat här, så vill du ha ett bord på helgen gäller det att vara mycket tidigt ute.

Geronimo´s – Mexikansk restaurang

Geronimos ligger också på Stora Nygatan, och detta stället har fått en alldeles egen artikel.

Läs mer: Mexikanskt på Geronimo´s i Gamla stan

sverige stockholm geronimo
sverige stockholm geronimos

Läs också: Fyra bra restauranger nära Drottninggatan i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Våra januariresor 2012 till 2023

oman-muskat-opera

We´re back med the månadssummering av våra resor! Vi började i fjol med september till december, sedan kom vi av oss om vi ska vara ärliga. Med friskt mod drar vi igång igen!

Januari är en månad som nästan alltid betyder på resande fot; jul- och nyårsresor är något vi gillar. Det nya året börjar ofta på bästa sättet, dvs att vakna upp på en resa.

2012 – Jordanien

Första veckan i det nya året åkte Maxime, min mamma och jag till Aqaba i Jordanien. Vi solade och badade, samt gjorde en dagsutflykt till Petra och en tvådagarsutflykt till Döda havet och Jerusalem.

2013 – Malaysia/Thailand

Min syster ville åka till Thailand och jag ville åka till Malaysia; det fick bli en kombo! Vi började med några dagar i Kuala Lumpur, åkte vidare till Langkawi, därefter Koh Mook och avslutade på Railey Beach i Thailand.

2014 –Miami/Bahamas/New York

Maxime bodde i New York och vi firade jul där och nyår i Miami, för att därefter åka på kryssning till Bahamas. När jag skulle flyga hem från Miami var flyget cancellerat och det var fullbokat på alla flygningar över Atlanten de kommande dagarna. Det blev inte bättre än att jag fick åka tillbaka till New York och stanna en extra vecka hos Maxime…

2015 – Vietnam/Kambodja

Nyårsafton firades med Viveca på på fruktansvärda stället Mui Ne i Vietnam. Åk inte dit. Dagen efter flög vi som tur var till Angkor Wat i Kambodja. Vilket lyft.

2016 – Filippinerna

Maxime och jag var på ön Palawan över nyår, i jättefina El Nido. Ett riktigt paradis. Jag minns inte exakt vad vi gjorde på nyårsafton men resan var helt fantastisk.

2017 – Kiev och Colombia

Nyår firades bland guldkupoler i ett isande iiiiiiiiiskallt Kiev. Väldigt fin och maffig stad, hoppas verkligen att kiget tar slut och att det snart går att åka dit igen.

petjerskaklostret-kiev-ukraina

I mitten av månaden åkte jag till Cartagena i Colombia; en fantastisk färgglad stad som jag älskade. Utöver att sola och bada på den lokala stranden var vi på utflykter och i ett bröllop där jag inte kände vare sig bruden eller brudgummen.

cartagena-colombia

2018 – Cuba/Jamaica

Jag vaknade upp på nyårsdagen i HavannaCuba, men redan kockan åtta på morgonen flög vi vidare till Jamaica. Vi hade en fantastisk semester på stranden i Negril; gillade Jamaica mycket.

jamaica-negril-seven-mile-beach

2019 – Oman och Söderköping

Nyårsdagen 2019 vaknade jag i Oman. Vilket toppenland, där vi upplevde både öken, berg och paradisstrand.

oman-oken-wahiba-sharqiya-sands

Senare i januari åkte jag en helg till Söderköping, som visade sig från sin finaste sida i januarisolen.

2020 – Malaga, Hotell Rival, The Nest SPA

Nyårsafton detta år spenderas i Malaga med Mija och Viveca, där vi hade hyrbil och gjorde superfina utflykter till Gibraltar, Alhambra och Ronda. Jag hade ingen aning om att Andalusien skulle vara så fint.

spanien-malaga-restaurang-bar

Senare i månaden bodde jag på hotell Rival på Söder och tog med Maxime på The Nest SPA, båda alltså i Stockholm.

sverige stockholm the nest spa downtown camper

2021 – Hotell Frantz

Corona och nedstängd värld; ingen nyårsresa. Men i januari behövde jag göra något kul och bodde på hotell Frantz på Söder i Stockholm, det var mycket trevligt.

stockholm sverige hotel frantz

2022 – Ingen resa

Världen var igen mitt i covid-träsket, så det blev tyvärr varken någon nyårsresa eller januariresa.

2023 – Poznan

Det nya året firades in i Poznan i Polen, så i år jag vaknade i denna mycket trevliga, gulliga och färgglada stad.

Alltså; jag blir såååååå inspirerad av mitt egna blickande tillbaka på tidigare resor. Över hälften av ställen i denna artikkel har jag tänkt att jag vill resa tillbaka till när jag har letat fram foton.

Tidigare månadssummeringar:


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Mina reseplaner för 2023

Lille torg i Malmö
Lille torg i Malmö

 -Reklam i samarbete med HotelSpecials- 

Nytt år och nya resemöjligheter! Självklart har jag en och annan plan för året, både konkreta och mer lösa. Några redan bokade, medan andra är sånt som jag vet jag vill göra med inte har satt detaljerna för.

Här kommer planerna; med fokus på vår och sommar.

Malmö och Köpenhamn

När detta publiceras sitter jag faktiskt på tåget till Malmö. Jag ska gå en fyradagars utbildning här och passar givetvis på att stanna en dag extra. På kvällarna blir det att hänga med kollegorna och testa vad Malmö har att bjuda på. Den extra dagen tänker jag vika åt en dagsutflykt till Köpenhamn men jag kommer hela tiden att bo på hotell i Malmö, där valet föll på MJ´s. Jag älskar det korta avståndet och hur enkelt det är att förflytta sig mellan de två städerna, så jag väljer bekvämlighet och bor på samma hotell hela resan.

Jacy´s i Göteborg

Redan helgen efter Malmö ska jag bege mig söderut igen. Jag ska träffa upp fyra norska väninnor i Göteborg för att fira en födelsedag! Geografiskt mitt emellan Oslo och Stockholm och känns rättvist för alla. Dessutom; jubilaren älskar hotellet Fyri i Norge, och har varit där en handfull gånger. Men där firade vi när jag fyllde år i 2021, så det var dags att testa något nytt. Jag övertalade de andra att testa Fyris nyöppnade systerhotell i Göteborg, så ny ska vi till hajpade stället Jacy´z. Mina förväntningar är skyhöga.

Staycations i Stockholm

När vi först pratar om hotell så är ju en av mina favoriter statycations i Stockholm; dvs skapa en minisemester genom att bo på hotell i den egna staden. Jag har länge kikat mot både Bank hotell, Villa Dagmar och Hotell Ruth, och över nyår var mina vänner Hanne och Peder här i Stockholm och bodde på Villa Dagmar. Utifrån deras bilder så har detta rusat upp som min nummet ett staycation prioritet.

Montenegro

Jag var vid Kotorfjorden i Montenegro är 2016 och älskade stället! För några år sedan började Norwegian att flyga dit och jag bokade en resa både sommaren 2020 och 2021, men vi vet ju alla hur det gick. Skam den som ger sig, nu drömmer jag om Montenegro som sommarens huvudsemester.

Läs mer: En bildbomb från smällvackra Kotorfjorden

Kotor - Montenegro - UNESCO

Höstresa till Baskien i Spanien

Jag vill åka till norra Spanien under hösten. Bilbao, San Sebastian, Santiago de Compostela och Gijon eller Santillana del Mar längsmed kusten. Jag var i Pamplona år 1989, dags att ge norra Spanien en ny chans.

spanien kanarieoarna gran canaria vegueta

Riktig jul- och nyårsresa

För mig är ju jul och nyår mest en massa lediga dagar och lediga dagar spenderar jag bäst på resande fot. Långt bort till värme, sol och bad. Det är nu alldeles för länge sedan detta hände senast, detta år vill jag igen få till detta. Det kan lätt bli en till safari någonstans i Afrika, kombinerad med en strand; gärna i Mocambique.

Ett hemligt projekt

Den observante ser att det är ganska modesta reseplaner och -drömmar jag presenterar under våren; jämfört med hur mitt liv såg ut innan mars 2020. Dels har jag lugnat mig lite med resorna (kommit av mig??? blivit ringrostig???), dels håller jag på med något under våren som både tar mycket av min tid och energi men dessutom inte heller är helt gratis. Än så länge håller jag det för mig själv, men jag kommer snart berätta. Jag kan säga att det inte är en resa, men ligger i gränslandet.

Paradisstrand Seven Commando Filippinerna

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Tarakli – En ottomansk stad på den turkiska landsbygden

turkiet-tarakli

Den lilla turkiska staden Tarakli ligger i området Sakarya i Turkiet. Två och en halv timme öster om Istanbul och ungefär mitt mellan denna och Ankara. Här finns en mindre turkisk stad med anor från 1500-talet, med autentisk känsla och tonvis med charm.

Det ottomanska riket

Först en kort historielektion. Det ottomanska riket var en islamisk stormakt som uppstod i Anatolien, dvs den halvön som i dag utgör delar av Turkiet, under 1200-talet och som kvarstod till 1923. På sin storhetstid omfattade det ottomanska riket också stora delar av södra Europa, Mellanöstern och norra Afrika samt Kaukasusregionen.

Taraklis gamla stadsdel

Tarakli är ett mycket välbevarat exempel på en lantlig ottomansk bosättning från 1500- och 1600-talet. Här finns kullerstensgator och karakteristiska bostadshus med släta målade fasader, brunmålade trädetaljer och ofta färgsatta fönsterrutor. När det begav sig var staden ett stopp på Silkesvägen.

Det bor på ett ungefär 7 000 personer i Tarakli, som för övrigt är upptagen på UNWTO:s lista över best tourist villages.

Enligt stadens själva är deras vision to maintain its peaceful atmosphere characterized by inspiring cultural texture, green and healthy nature, and traditional life style. Det låter ju trevligt och sympatiskt.

De smala gatorna i Tarakli är bilfria, så vår chaufför släpper av oss precis utanför den lilla centrumkärnan. Här finns en utomhus basar som vi spanar in och jag tar också den perfekta bilden över staden; med hus, minaret och grön böljande natur.

Bakom basaren leder två-tre paralleller gator, kantade med små affärer, upp till torget. Här har inte massturismen tågat in än och det är de lokala affärerna som dominerar, och inte turistbutiker. Det säljs kryddor, nötter och inlagda grönsaker och livet verkar pågå i sakta lunk.

Insidan av ett ottomanskt hus

På torget ligger stadens moské vid namn Yunus Pasha, med en överbyggd utomhus tvättinrättning. Bredvid ligger huset Kadirler Konagi, som i dag fungerar som en kombination av gästhus och museum. Mao kan man både bo där och turisterna kan komma in och se hur ett äkta ottomanskt hus såg ut.

Vi går upp en trappa och kommer in i ett korsformat rum möblerat med soffor och bänkar. I tre av hörnen ligger stora sovrum och i det fjärde det gamla köket, där detta är sovrummen som hyrs ut.

Ännu en trappa upp finns ett likande korsformat rum men här är dörrarna stängda, gissningsvis för att rummen är uthyra. Jag älskar denna sorts arkitektur och inredning och studerar varje detalj länge. De runda hängande glaslamporna fascinerar mig alltid, som vanligt funderar jag på var jag skulle kunna ha något likande hemma.

Väl ut på gatan igen tar jag mig uppför backen till stadens högsta punkt. Hos några av husen jag passerar har tak och väggar rasat in, dessa är självklart obebodda. Många andra hus skulle må bra av lite underhåll medan några är mycket välskötta. Mellan två hus går en äldre kvinna och samlar ved; det märks verkligen att vi är mitt i någons vardagsliv.

Läs mer: De ottomanska kvarteren Ayranci Sokak i Istanbul

Allt i allt tyckte jag massor om Tarakli. Det gjorde min kamera också. 📷


Resan till Turkiet gjordes i samarbete med landets turistorganisation Go Türkiye.
Foton, text och synpunkter är mina egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Restaurang YUC! Mexican i Vasastan

sverige-stockholm-YUC

YUC! Mexican ligger ett stenkast från Odenplan i Stockholm. Jag är först på plats och när jag går genom dörren möts jag av färgglada rislampor, hängande som planeter från taket, och ett lila ljussken. Spännande.

Lokal, miljö och stämning på YUC! Mexican

Vid bokningen kan jag välja mellan att boka bord i barmatsalen, med lite festligare stämning, eller i matsalen, med lite lugnare stämning. Jag vet att YUC! Mexican är kända för en mycket festlig och lössluppen stämning, särskild på helgerna, och eftersom jag ska träffa några vänner jag inte har sett på ett tag så tar jag det säkre före det osäkra och bokar i den lugnare matsalsdelen.

Våra cocktails, där den vänstra är min fantastiska Pepino Dulce.

Barmatsalen ligger ut mot gatan; här sitter gästerna på höga bord med färgglada barstolar till. En neonskylt berättar att tequila är grejen och det finns rosa och gröna döskallar lite här och var. Den lugnare matsalen har vanliga bord med samma färgglada stolar, fast låga då, och en aning enklare utsmyckning.

Cocktail Pepino Dulce och perfekta tortillas

Jag är både hungrig och törstig när jag setter mig, och dessutom en kvart tidig, så jag tar in tortillas med guacamole och salsa samt en cocktail Pepino Dulce med vodka, melon, gurka, lime, soda och salt. Tortillasen är flortunna och perfekt friterade; något helt annat än de som kan köpas i påse, och guacamolen fräsch med precis rätt sting. Och cocktailen….. Mmmmm. Den smakar tydligt av melon och med ett både sött och salt himmelskt skum på. I klass med basilikadrinken på Asian Post Office; som är en av mina absolut favoritdrinkar.

Så kommer mitt sällskap och jag joinar dem lika bra med en precis likadan till drink.

Barmatsalen

Taco Pollo de Mescal och ceviche Hamachi Tiradito

Så är det dags att beställa. Fast rekommendationen på YUC! är två till tre rättar per person, och vi är tre, så lyckas vi beställa in ytterligare tio rätter. Allt på menyn låter ju supergott.

Vi tar båda tacorätterna med scampi, lyckas i vår iver beställa två omgångar med högrevstaco (och servitrisen sa inte till…) och också kycklingtacos. Utöver detta blir det också ceviche på hamachifisk, majskolvar, sötpotatis och en taquitos, dvs hårda tacoskal, med svarta bönor och avocadokräm. Huh.

Majskolverna samt taquitos Frijoles Negros med röra på svarta bönor, koriander och habanero med avocadockräm
Entrén till YUC! Mexican

De rätterna som sticker ut för allas del är taco Camarones Fritos med friterade räkor, kimchisås och coleslaw. Så goda räkor och lagom hetta i kimchisåsen. Extremt goda är också taco Pollo de Mescal med jalapeno- och mezcalmarinerad friterad kyckling med jalapenomayo, koriander och fetaost. Cevichen Hamachi Tiradito på hamachifisk, sötpotatis, sesamfrön och gyozakrisp serverat med en amarillo-leche är också god.

Taco Anticuchera med högrev
YUC! är en förkortning för Yucatan, den populära halvön norr i Mexiko.

Mina vänner gillar också tacoen Anticuchera på långkokt högrev med aji panca mayo, picklad rödlök och krossad canchamajs, vilket är tur då det är den de beställer dubbelt upp av.

Ceviche Hamachi Tiradito i förgrunden, båda tacos Camarones Fritos och La Bestia med scampi/räkor bak samt sötpotatis fritesen.

Mest anonyma är majskolvarna med fetaostkräm, nachokross och kryddor samt taco La Bestia på chili- och vitlöksfrästa räkor med ananas, valentinamayo och picklad rödlök. Dessa hoppar jag nog till nästa gång på YUC! Mexican.

Läs mer: Mexikansk mat på Geronimos i Gamla stan i Stockholm

Jag tror att jag ska testa en vardag i barmatsalen nästa gång; det är lite roligare inredning där. Neonskyltar är ju livet. Det kan ju inte vara full fest där en tisdag? Eller?

Läs mer: Min godaste mat under en vecka på Isla Holbox i Mexiko


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Poznan i Polen – Våra 6 bästa tips för en helg

Jag firade in 2023 i staden Poznan i Polen! Jag är en sucker för medeltida stadskärnor med färgglada fasader och utsmyckade husgavlar, och Poznan visade sig vara precis min smak.    

Ett litet bakslag dock; exakt hela stora torget och delar av gamla stad var uppgrävd pga något underhållsarbete… Här fanns ingen kullersten, uteserveringar eller flanerande på torget, utan avspärrningar och smala stigar att gå på, inslagna statyer och fontäner samt parkerade grävskopor.

Jag har varit med om besvikelser tidigare då en byggnad eller ett kyrktorn har varit inplastade pga renovering, men en hel stadsdel tar verkligen priset. Men well, inte så mycket att göra ät. Det gällde att sticka in kameran genom avspärrningarna och vinkla kameran mot det fördelaktiga.

1. Gamla stan och torget Stary Rynek

Stora delar av gamla stan, inklusive torget Stary Rynek, bombades sönder eller förstördes under andra världskriget. Av de ca 100 fastigheterna runt torget var det bara 20 som delvis bevarades. Men; som i flertalet andra polska städer som led samma öde, återuppbyggdes det mesta efter kriget.

Torget Stary Rynek med rådhuset Ratusz

Stary Rynek betyder den gamla marknadsplatsen och kallas på engelska för Old Markets Square. Platsen valdes ut då stadens centrum år 1253 flyttades och flertalet hus är också från då. Stary Rynek blev det nya centrumet för den medeltida staden och från bodarna och affärerna på bottenvåningen pågick stadens handel.

Torget är Polens tredje störste, efter Warszawa och Krakow, och mäter ungefär 140 meter på varje sida. Mitt på torget restes de påföljande åren saluhallar där olika yrkeskårer samlokaliserades, t ex slaktare, brödförsäljare, skomakare och vinsäljare. Dessa byggnader är det mest kända motivet från Poznan, med mycket smala färgglada hus med bara ett fönster i brädden och valv på bottenvåningen. I dag säljs det, tråkigt nog, mest souvenirer här.

Bredvid den forna saluhallen ligger stadens rådhus, kallad Ratusz, en ståtlig byggnad med utsmyckningar och högt torn. Varje dag klockan 12 kommer det ut en trumpetspelande person som spelar i tornens fyra riktningar och luckan över det svarta uret öppnas och två metallgetter kommer ut och stångas. En mycket fantasifull variant av rådhusklockan som slår.

De stångande getterna i sig är en symbol för Poznan, och finns både som staty på torget, på souvenirer och avbildade lite överallt. Sägnen säger att två getter lyckades smita innan de skulle tillagas på en festbankett för att fira rådhusets nya klocka, och började stångas framför alla gäster. Efter detta upptåget ska urmakaren ha fått i uppdrag att avbilda de två djuren.

Byggnaderna som omger torget kommer i alla tänkbara kulörer och den ena är mer praktfullt utsmyckat än den andra. Här är det inte svårt att hitta något vackert att vila ögonen på. Om man lyfter dem tillräckligt mycket så att grävskoporna hamnar utanför synvinkeln, då.

Kyrkan Bazylika kolegiacka Matki Bożej Nieustającej Pomocy, św. Marii Magdaleny i św. Stanisława Biskupa

Världens längst namn på en kyrka, som vi enkelt bara kallade för rosa kyrkan. Det engelska namnet är Basilica of Our Lady of Perpetual Help, Mary Magdalene and St. Stanislaus, som varken är kortare eller tydligare.

Kyrkan är enorm och pompös, dock tyvärr lite intryckt bland övrig bebyggelse. Till vänster om själva kyrkan och klocktornet finns en kringbyggd gård som hade en fin fotoutställning då vi var där.

Kungliga slottet Zamek Królewski

Några kvarter från Stary Rynek ligger det tidigare kungliga slottet, som i dag är ett museum. Vi gick inte in, utan såg det bara utifrån.

Katolska kyrkan Kościół rzymskokatolicki pw. św. Antoniego Padewskiego

Precis bredvid Zamek Królewski ligger den stora gula katolska kyrkan, och bredvid den igen ligger det gamla franciskanerklostret. Vi gick inte in i några av dessa, för nu var vi hungriga och det gällde att hitta en lunchrestaurang.

2. Restauranger

Det finns en uppsjö av caféer och restauranger i Poznan. Under våra två dygn hann vi inte med att besöka så många men vi vill tipsa om två vi besökte och som vi var nöjda med.

Weranda Caffe

Weranda Family-gruppen har flera restauranger i Poznan. Viveca spottade denna längsmed gatan som leder upp till rosa kyrkan och efter en snabb googling beslutade vi att inta vår lunch på Weranda Caffe.

Här serveras sallader, mackor, soppor och pasta. Vi går för var sin pasta och jag är helt galen och tar också en efterrätt bestående av brownie, chokladglass och dito sås, som serveras i ett stort glas på fot. Om jag är mätt när vi går därifrån? Är påven katolik?

Czerwone Sombrero

Min mätthet från Weranda leder nämligen till nästa restaurang. För nyårsafton hade vi bokat ett ställe hemifrån, med trerätters nyårsmeny och allt. När vi en halvtimme innan utsatt tid går förbi och ser att det bara sitter gäster vid ett bord, samt att det verkar lite stelt på det tråkiga sättet så avbokar vi. Jag är inte heller direkt i behov av trerätters meny…

Valet faller i stället på mexikanska Czerwone Sombrero på torget Stary Rynek, som serverar mat från sin helt vanliga a la carte-meny och till helt vanliga priser. Varför ska alla restauranger ha tråkiga och svindyra dinera-menyer på nyårsafton? Allt jag vill ha när jag är utomlands är en vanlig, men trevlig middag.

Förhoppningarna till Czerwone Sombrero var inte jättehöga pga läget mitt på turisttorget, men här serveras god och kryddstark mexikansk mat till bra pris. Inte som att vara i Mexiko, men gott för att vara i Europa. Plus för drinkarna och roligt med sombrerohattarna som kunde lånas.

3. Ön Ostrow Tumski med katedralen

Öster om Stary Rynek ligger ön Ostrow Tumski, en promenad som tar 10-15 minuter. Det är kul att se lite mer av Poznan och än bara färgglatt torg, hur fint jag än tycker det är.

Katedralen Bazylika Archikatedralna św. Apostołów Piotra i Pawła

På ön ligger bland annat Poznans katedral, som självklart också den har ett långt och krångligt namn; Bazylika Archikatedralna św. Apostołów Piotra i Pawła. Katedralen i sig är restes under 13- och 1400-talen, och är delvis rekonstruerat efter kriget.

4. Stadsdelen Srodka med gatukonst och caféer

Vi fortsätter rakt fram över ön där katedralen ligger, vilket inte tar många minuterna, och kommer till en till röd bro.

Kulturcentret Brama Poznania

Precis på andra sidan vattnet ligger det moderna kulturcentret Brama Poznania, hopbyggd med en äldre tegelbyggnad på andra sidan med en bro. Snygg konstrast!

Nu är det ganska dött här, vilket nog beror både på temperaturen och att det är nyårsdagen, men på bilder tagna sommartid ser jag fullt upp med människor som vilar eller har picknic i gräset.

Mural Śródka

Vårt mål i Srodka är torget med den lilla kyrkan och den enorma målningen Mural Śródka. Målningen sitter på en fasadgavel, är enorm och har skapats med inspiration från et foto taget i 1920. Den stod klar i 2015 och det har använts en 3D-teknik som verkligen ger djup i bilden. Roligast är de tre riktiga fönstren som snyggt har infogats.

Det finns många caféer, restauranger och ett område med food trucks i Srodka, jag antar detta är ett livligt område under sommaren. På nyårsdagen var precis allting stängt.

5. St Martins croissant

Det finns en särskilt sorts croissant bara i Poznan, som är så speciell att det behövs särskilt tillstånd för att baka och sälja den. Den får absolut inte förväxlas med den franska, nu pratar vi något helt annat matigt och med fyllning av russin, mandlar eller nötter. Dessutom är den vikt hela 81 gånger, vilket är ett krav för att få tillståndet

Det sägs croissanten uppstod inför den årliga festen St Martins dag, när prästen i just denna församling i sin predikan sa att man skulle tänka på de fattiga och hungriga under festdagarna. På väg hem från mässan såg en bagare en häst tappa sin sko och formen på hästskon inspirerade honom att skapa St Martins croissant, som delades ut till de mindre bemedlade.

Croissantmuseet

Croissanten är faktiskt så berömt att den har fått sitt eget museum, beläget på Stary Rynek. Här kan man boka in sig på att baka sin egen croissant, givetvis inklusive att vika den 81 gånger. Vi skippar detta men museet har också sin egen shop och där tänkte vi köpa en croissant. Tyvärr är museet stängt på nyårsdagen, men vi hittar en gumma på torget som säljer dem. Om hon var en auktoriserad bagare framgick inte….

Jag läste någonstans att den som bokar sig in på bakning kl 11 får bästa parkett till de stångande metallgetterna och trumpetspelande mannan klockan 12 i rådhustornet. Baklokalen ligger tydligen i höjd med detta och bara ett stenkast ifrån, samt att det tas en paus i bakandet för att se.

6. Shopping i Stary Browar

Stary Browar är en shoppinggalleria, som delvis är inrymt i en gammal bryggerilokal. Här finns bra shopping och trevlig miljö med över 200 butiker och restauranger.

Information och tips om Poznan

Vi flög med RyanAir till Poznan, vi landade strax efter klockan 21 en fredag kväll och åkte hem igen strax efter klockan 22 söndagen efter. Pga kort resa klarade vi oss med bara en liten väska under stolsätet och flygbiljetten kostade ganska exakt 500 kr tur och retur.

48 timmar var perfekt tid på plats, det är ingen stor stad. Dock är det nära till andra städer i Polen, bland annat en dryg timme med tåg till Wroclaw, så att åka till en stad och hem från en annan kan vara en bra lösning.

Valutan i Polen är sloty, och prisnivån är generellt låg. Middag med två varmrätter och två glas vin gick på ca 300 kronor för båda. Vi bodde på ett helt OK fyrstjärnors hotell med fem minuters promenad till Stary Rynek, vilket kostade ca 1200 kr per natt. Hotellet var den deciderat dyraste kostanden. Taxi till flygplatsen kostade en dryg hundralapp och tog ca en kvart.

Att hela torget Stary Rynek var uppgrävd var självklart inte jättekul. Vi såg på skyltarna att det ska pågå till 2023-Q3, jag hade avvaktat med att åka till efter detta för bästa upplevelsen.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Afternoon tea hos Cadierbaren på Grand hotell i Stockholm

sverige-stockholm-grand-hotel-cadierbaren-afternoon-tea

En fredag i mitten av december var det dags för Lottas och min årliga julmiddag. Eftersom ingen av oss är så värst mycket för julmat så blir det aldrig traditionellt julbord. I år var vi sugna på något extravagant, flådigt och kul; jag visste direkt att det var afternoon tea på Grand hotell som gällde.

Som tur var blev också Lotta eld och lågor när jag lanserade förslaget.

Jag är lite tidig på plats och börjar med ett glas i Champagnebaren medan jag väntar in Lotta. Exakt 16.30 hämtar hovmästaren oss och vi placeras vid ett tvåmannabord i den delen av Cadierbaren som vetter ut mot strömmen och har panoramafönster.

Afternoon tea på Cadierbaren

Det finns fem olika sorters afternoon tea att välja mellan. Maten och teet är det samma för alla, det som skiljer är bubblorna till. Den första är klassisk och utan bubblor, den andra är med champagne, den tredje med en blanc de blancs-champagne, den fjärde med rosa champagne och den femte med alkoholfria bubblor.

Lotta är en större bubbelspecialist än vad jag är, så jag låter henne välja. Valet faller på varianten med blanc de blancs-champagnen.

Först serveras de ädla dropparna och jag håller med om att detta är ett mycket bra val av champagne.

Precis efter kommer vår servitris och presenterar tesorterna. Jag är ingen stor tedrickare och brukar fråga efter rekommendation på ett kryddigt te; denna gången faller valet på en Oriental Beauty Oolong från Taiwan.

Därnäst placeras dagens huvudperson på bordet; det trevåniga fatet! Jag älskar att få maten presenterat på detta sätt och detta är huvudorsaken till att jag älskar afternoon tea. Visst är dessa fat extra festliga?

Som sig hör och bör ligger det snittar längst ner, scones i mitten och sockersöta bakverk längst upp. Enligt afternoon tea-kutymen börjar man längst ner med det mest matiga, fortsätter med scones och avsluter med det söta, vilket Lotta och jag självklart följer.

Fyra sorters snittar

Det är fyra snittar per person; en sorts krustad med kaviar och crème fraiche, en på mörkt bröd med färskost och fikon, en med skagenröra med löjrom samt den sista med lax. Alla väldigt smakfulla men godast är definitivt skagenröran

Scones med vispat smör och sylt

Sconsen är två per person; en vanlig och en med västerbottenost ovanpå. Bredvid serveras fyra skålar topping att breda på; klassisk vispat smör, mjukost, hemmagjord hallonsylt och lemon curd. Jag smakar på allt, men går big time för min stora afternoon tea-favorit med både vispat smör och lemon curd på samma, just Cadierbarens lemon curd är faktisk bland den godaste jag har smakat.

Vi tar en liten paus innan det är dags för godsakerna; vi vill ha plats med att smaka på allt och allra helst ha plats för allt också.

Bakverk för ögon och gom

Bakverken är en sann fröjd för ögat. Det är en vacker rulltårta i miniformat med röda vinbär, grapefrukt-pannacotta i glas, cirkelformade havstornbakelser med fransk maräng, geletopp och vit choklad samt en ljuvlig chokladkreation toppad med smörkräm och flarn.

Godast var chokladbiten; alltid choklad i mitt liv, och grapefrukt-pannacottaen. Sistnämnda är ett hedersbetyg från mig, då jag inte alls är förtjust i grapefrukt.

En cocktail, tack

Efter två timmar är vår sittningstid över men vi vill inte alls lämna Cadierbaren. Som tur är också dagens afternoon tea över och det går bra att vi sitter kvar. Det känns helt rätt att avsluta med en cocktail och vi låter servitören välja åt oss enligt våra preferenser. Jag får en syrlig och fruktig hallondrink i fint glas och Lotta får en whiskey sour.

Läs mer: Brittisk afternoon tea på Tea & Garden i Vasastan

Om afternoon tea på Cadierbaren på Grand hotel

Afternoon tea serveras i varje dag vid två sittningar; antingen klockan 14 eller 16.30. Önskar du den sena sittningen en fredag eller lördag gäller det att vara ute i mycket god tid med bokningen. Helger är också svårt att spontanboka, men i övrigt behövs ingen större framförhållning.

Läs mer: Exklusiv afternoon tea på hotell Mandarin Oriental i New York

Kostanden för klassisk afternoon tea; den billigaste varianten utan champagne, är 575 kr. För paketet med ett glas champagne kostar det från 750 kronor.

Afternoon tea på Cadierbaren är en upplevelse i sig och definitivt den mest exklusiva afternoon tea jag har ätit och druckit i Sverige.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Mina egna 7 Ladies Abroad favoritartiklar från 2022

gronland

För några dagar sedan publicerade jag en lista över de mest lästa artiklarna under 2022; nya som gamla. Dock sammanfaller det inte alltid vad ni gillar att läsa om och vad jag tycker det är kul att skriva om.

Jag återupptar med detta en gammal tradition, som ifs har haft paus under covid, där jag plockar fram de artiklar skrivna under året som jag själv har varit mest nöjd med. Antingen för att de var roliga att skriva eller för att jag var extra nöjd med bilderna. Eller där jag har selfluerat mig själv så mycket att jag har fastnat i att fantisera mig tillbaka, eller tom planera en ny resa.

Listan är utan inbördes rangering, den orkade jag inte ta fram.

Ostuni i Italien

Jag har inte hunnit skriva så mycket från denna resa till södra Italien än, men det var en helt fantastisk resa som vi inledde med en kväll och en heldag i Ostuni. Detta tror jag är helt perfekt längd för denna lilla stad, som ligger en bit från havet och det är begränsat hur länge man kan vara i själva staden.

Känslan av safari, sol och strand i Kenya

Jag vet många gillar att läsa om vandringar i svenska nationalparker, men för mig är en nationalpark först värt något om den ligger i Afrika och det ingår vilda djur. Min första långt bort pre-corona resa gick till Kenya och det var safari och sol och bad som stod på programmet. Mer safari år folket, och jag älskar att fota djur.

En dagsutflykt bland byar och berg på Gran Canaria

Jag hyrde chaufför med bil för en heldagsutflykt på Gran Canaria; mitt bästa sätt att upptäcka något. Min chaufför var så bra och så engagerad så det som skulle bli en fem timmars tur blev exakt det dubbla. Jag njöt varje sekund under dagen, nu vill jag göra precis samma på de andra Kanarieöarna.

En vecka på Grönland

Detta är en kort artikel i dagbogsformat med mobilbilder som summerar min veckolånga resa till Grönland i juli. Skriven från en hotellsäng i Köpenhamn, där vi stannade till på vägen hem. Jag har fortfarande inte börjat gå genom den riktiga bildskörden från resan, den är maxi-giga-enorm. Ocj ja; jag vill åka tillbaka.

Finns dörr? Finns två? Finns sits? – Att gå på toa på Cuba

Det är flera år sedan jag var på Cuba, men jag kommer aldrig glömma vilket äventyr det var varje gång jag skulle gå på toaletten där. Mitt i juni tyckte jag det hela var så kul att jag sammanfattade allt. Extremt kul att skriva.

Smällvackra Gamla kustvägen på norra Öland

När vi var på Öland så gick jag två gånger i förväg längsmed gamla kustvägen och de andra kom ikapp mig i bilen och plockade upp mig. Båda gångerna var jag så glad där jag gick, det var så fint och jag tycker bilderna fångar så fint hur det är.

Andorra under sommaren

Andorra! Detta land som jag planerade en resa till mest för att kunna bocka av det på listan, dessutom under sommaren; som inte alls är vad landet är känt för. Här var det höga berg, vackra vyer och tapas för hela slanten. Jag blir helt mållös själv av bilderna uppifrån soluret.

Das var alles av mina favvoartiklar 2022!

Gott nytt år också! 🥂 Själv är jag i Poznan i Polen just nu och åker hem sent i kväll.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

De 10 mest lästa artiklarna under 2022

italien-gardasjon-sirmione

Som jag har erkänt tidigare så är jag riktigt dålig på att läsa och analysera trafik till Ladies Abroad. Men eftersom flera kollegor har listat sina mest lästa artiklar under 2022 så blev jag lite sugen på att kolla själv också.

Blir jag sugen, så tänker jag att ni undrar också. Så nu kör vi! Tut-tut.

# 10 – Draculas slott i Transsylvanien

Denna artikel från 2015 har hängt med en stund bland de mest lästa. Faktiskt så mycket att jag uppdaterade den 2020, kanske dags för en ny uppdatering.

# 9 – Restaurangtips i Florens

Jag var i Florens hösten 2021 och fick mycket bra tips på restauranger från svenska Bodil, som bor i staden. Det glädjer mig att denna artikel läses mycket, då jag tycker det är bra restauranger det tipsas om och jag hade uppskattat denna lista själv.

# 8 – Norra Gardasjön – Riva del Garda, Limone och Monte Baldo

Min favoritdel av fin-fina Gardasjön är den norra, jag antar det går att utläsa hur mycket jag tyckte om detta stället. Artikel från 2017, som fortfarande håller koken.

# 7 – Restaurangtips i Malaga

Artikeln, från början av 2021, samlar våra bästa tips rörande restauranger och barer i Malaga. Flertalet hade vi fått tips om innan eller googlat fram innan avresa. Mycket god mat blev det här också.

# 6 – Tågresa med Glacier Express i Schweiz

Glacier Express, från Zermatt via Andermatt till St Moritz, brukar omtalas som världens vackraste tågresa. Jag kan inte annat än att hålla med; detta var något utöver det vanliga. Även för mig som norska. Höga snötäckta berg, långa viadukter och svindlande utsikt. Nacken var en decimeter längre när jag gick av tåget än när jag klev på.

# 5 – Våra bästa tips till Capri

Jag älskar Capri och har varit där två gånger, men skulle lätt kunna åka tillbaka en tredje gång. I artikeln från 2019 tipsar vi huvudsakligen om de bästa sevärdheterna, stränderna och restaurangerna.

# 4 – Våra bästa tips för norra Öland

Äntligen en artikel från i år! Jag var på Öland sommaren 2021 och gillade jättemycket! Hade en miljon tips att dela av mig med, så det blev en artikel om södra delen av ön, samt denna med hela 19 tips till norra delen.

# 3 – Restaurangtips i Barcelona

På tredje plats finns ännu en artikel med restaurangtips, denna gång till Barcelona. Jag var här hösten 2021 och restaurang-researchen innan avresa var massiv. Utöver de vi hann med hade jag minst lika många på listan som blev obesökta. Jag minns att jag seriöst tänkte att jag fick åka tillbaka bara för att testa resterande också.

# 2 – 49+ trädgårdscaféer och utomhusfik i Stockholmsområdet

Jag har länge saknat en översikt över utomhusfik på våren när solen kommer fram, i mars 2020 gjorde jag slag i saken och skapade den själv. Mitt i värsta coronapromenadsperioden. Under både 2020 och 2021 stod denna artikel för ca hälften av den totala trafiken under året, men nu för 2022 har den faktiskt trillat ner till andra plats.

# 1 – Våra bästa tips till Gardasjön

Och vi har en vinnare! En artikel jag skrev sommaren 2021, en period då jag inte reste så mycket pga coronarestriktioner och fick återanvända upplevelser från tidigare resor. Gardasjön är extremt vacker och förtjänar inget mindre än första plats. en länk härifrån förklarar kanske plats # 8 också.

Kontentan på det hela blir att inom Europa, restauranger och samlade tips till en destination verkar vara det som gick hem under 2022. Det som överraskar lite är att det är så pass många äldre artiklar som fortfarande läses; två är från 2017 och en från 2015.

Egentligen ville jag göra listan 15 artiklar lång, för att få med våra bästa tips till respektive Svalbard, Färöarna och Gotland, som låg som de tre nästa, men det kändes helt enkelt för långt för en artikel. Men nu lyckades jag ju få med dem i alla fall, det gäller ju att vara listig och dupera mina egna regler.

Det slår mig också nu att öar verkar vara poppis att läsa om; Öland, Capri, Svalbard, Färöarna och Gotland. Inte dåligt med fem av tretton artiklar från öar.

För 2023 hoppas jag på mer läsande om Afrika och safari; min nuvarande favvovärldsdel och favvosyssla. Vad tror ni om att göra mig glad och bara börja läsa??? Hint 1 och hint 2.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Årssammanfattning av reseåret 2022

spanien kanarieoarna gran canaria vegueta las palamas

Traditionsenhetligt har vi gjort en sammanfattning av det gångna året 2022. Hur många resor blev det? Till hur många länder? Och hur många nya länder blev det?

Frågorna är många! Vi vill ju inte att någon ska lida, så nu drar vi i gång med svaren.

Januari

Det hela började dåligt med inte en enda resa i januari. Jag gillar att fira jul och nyår i solen, men covidbegränsningar gjorde det svårt att resa till länder som erbjuder riktig värme under den svenska vintern.

Februari

I mitten av februari begav jag mig några dagar till Gran Canaria, en resa som jag ifs fick skjuta på några dagar pga att jag fick covid. På plats bodde jag i Las Palmas gamla stadsdel Vegueta och gjorde en jättefin dagsutflykt upp i bergen på ön.

spanien kanarieoarna gran canaria

Mars

Yes! Äntligen en utlandsresa till riktigt långt bort. Som jag hade längtat! Jag åkte tio dagar till Kenya, där jag spenderade de första halvan på safari i Tsavo nationalpark och andra halvan på Diani Beach. Jag var så glad så glad över resan och kom hem som en helt ny person.

kenya tsavo safari salt lick lodge

April

Ingen resa, men jag spenderade stora delar av månaden i Oslo.

Maj

Maxime och jag åkte på charterresa till Kreta! Vi bodde på finfin resort och gjorde dagsutflykter till Rethymnon och Chania.

grekland kreta anemos resort

Sen försvann jag till Oslo igen, där jag bland annat checkade in på SPA-hotellet The Well, där SPA-et erbjuder imponerande 10 000 kvm wellness.

Juni

Sommaren var här på riktigt och detta firade Viveca och jag genom att åka en vecka till Apulien, dvs Italiens klack. Vi började med att bo två dagar på en vit kulle i Ostuni och flyttade sedan in i ett smurfhus i Alberobello.

italien apulien alberobello trulli

Juli

Juli kom och en länge efterlängtad resa till Grönland stod för tur. Hanne, Peder och jag var först fem dagar i Illulissat, som har flest isberg på hela Grönland, för att så åka till Kangerlussaq och avsluta med två dagar i Köpenhamn.

gronland

Augusti

Augustis enda resa gick till Båstad med Maxime plus man och barn. Vi stannade bara i två dagar men jag tyckte mycket om området och planerar för en återkomst.

Senare under månaden checkade jag in på Görväln slott i Stockholm, ett ställe precis i min stil.

sverige stockholm gorvalns slott

September

I mitten av september gjorde jag en fyradagars soloresa till Toronto. Japp, det går mycket bra att åka dit för bara fyra dagar. Särskilt eftersom jag åkte med SAS nya direktrutt från Arlanda. På plats gick jag runt och njöt mycket av en äkta storstad med skyskrapor och gjorde en dagsutflykt till Niagarafallen.

niagarafallen

Oktober

Hej oktober från Mallorca! Min väninna Mija, hennes dotter Alice och jag bodde först två nätter på Bikini Resort i Port de Soller innan vi begav oss fem dagar till Palma. Mycket bra resa, och verkligen fint som- och poolväder i oktober.  

spanien mallorca soller bikini

Tillbaka i Stockholm gjorde Maxime, min mamma och jag en utflykt till Millesgården på Lidingö. Vilket ställe!

sverige stockholm millesgarden

Så bar det av mot Oslo igen och jag checkar in på nya inne-hotellet Sommero med min syster.

November

November kom och det vankades pressresa till Turkiet. Vi åt först på Michelinkrogen Mikla i Istanbul och fick en hamambehandling, så förflyttade vi oss till staden Sapanca där det var fokus på SPA och wellness.

December

Sista resan för 2022 går till Poznan i Polen! Viveca och jag kommer åka dit för ganska exakt 48 timmar, där huvudfokus är att fira in det nya året.

Resestatistik för 2022

  • Antal utlandsresor under under året: 9 (Kanarieöarna, Kenya, Kreta, Italien, Grönland, Kanada, Mallorca, Turkiet och Polen)
  • Antal Sverigeresor under under året: 1 (Båstad)
  • Antal staycations i Stockholm: 1 (Görvalns slott)
  • Antal staycations i Oslo: 2 (The Well och Sommerro)
  • Antal nya länder och självstyrande territorier under året: 3 (Kenya, Kanada och Grönland)
  • Antal besökta världsdelar under året: 3 (Europa, Nordamerika och Afrika)
  • Antal besökta länder totalt: 85 (12 afrikanska, 23 asiatiska, 41 europeiska, 6 nordamerikanska och 3 sydamerikanska)
kenya diani beach sands at nomad hotel
Diani Beach i Kenya

2022 började lite trögt utan utlandsresa under jul och nyår, men så vill jag säga att det tog sig upp bra. Det blev fina resor både under våren, sommaren och hösten. Dock hade jag gärna åka utomlands under jul och nyår 2022/2023 men tyvärr hittade vi inga bra flygbiljetter. Att betala 15 000 kr bara för flygbiljetten för en person är inte kul och jag gillar inte att känna mig rånad.

Att ha fått till tre nya länder/självstyrande territorier under året är jag också mycket nöjd med, det har ju trots allt inte varit ett vanligt år heller under 2022.

Årets bästa och sämsta

Årets bästa resa: Jag orkar inte hålla på så mycket med att tänka och rangera resor, så jag ger helt enkelt tre resor delad förstaplats. De tre som stack ut extra var:
– Kenya; safari och turkost vatten kan aldrig bli fel
– Grönland; isbergen! ISBERGEN! Det går inte att beskriva hur magiskt det var i Illulissat
– Ostuni i Italien; Italien är Italien och jag älskar allt med landet, Apulien bjöd på en helt ny del med väldigt fina byar och städer

Årets sämsta resa: Inga bottennapp alls på någon semester. Dock en liten note to self rörande charterresan till Kreta. Vi bodde på en väldigt fin resort men den låg in the middle of nowhere. Om det igen blir någon likande resa så gillar vi mer att bo närmre en stad där vi kan gå ut och äta middag på lokala restauranger.

Polignano a Mare i Italien

Bästa hotellupplevelsen: Igen låter jag förstaplatsen vara tredelad.
– Först ut är Bikini Resort på Mallis. Jag älskade varje sekund av mina 48 timmar här; så genomtänkte och snyggt överallt, så fin utsikt och vansinnigt god mat på de två restaurangerna vi testade. Och drinkarna, sa jag DRINKARNA, på rooftopbaren. Mmmm.
– Mycket speciellt var också den trulli vi bodde i Alberobello i Italien, dvs ett traditionellt hus med ett antal koner på taket, och en fantastisk trädgård. Underbar miljö.
– Den tredje är Grönland, vårt boende Eqi Lodge var inget annat än fantastiskt. Flera timmar med båt, några ödsliga stugor med panoramautsikt direkt mot glaciären. Obeskrivbart!

grekland kreta rethymnon
Rethymnon på Kreta

Bästa upplevelsen: Safarin i Kenya! Jag älskar absolut allt med safari; djuren, savannen, miljön på lodgen, möjligheten att kombinera med att sola och vila mitt på dagen. Speciellt denna gång var vattenhålet brecis utanför lodgen och alla djuren som kom dit för att dricka. Nu vill jag framgent bara bo på safarilodgar med vattenhål.

Sämsta kollen på egna bloggen: 2022 var året då Ladies Abroad fyllde tio år! Detta var i februari och tyvärr missade vi detta själv, så det blev inget firande.

 

God fortsättning och gott nytt år!

Här finns tidigare års sammanställningar: 
2021, 20202019201820172016, 201520142013 och 2012.

Mikla restaurang – Michelinstjärna i Istanbul

turkiet istanbul mikla restaurant michelin

Mikla restaurang i Istanbul ligger i stadsdelen Beyoglu, på byggnadens 18 våning med utsikt över halva staden. Detta är en av Istanbuls restauranger med en Guide Michelinstjärna och här serveras mat på hög nivå.

Mikla serverar huvudsakligen rätter från området Anatolien, vilket de gör som moderna och innovativa varianter på traditionella rätter och råvaror.

Guide Michelin skriver på sin hemsida:
Mehmet Gürs’ New Anatolian Kitchen combines respect for tradition with a sense of innovation. Among other things, he emphasises the importance of craftsmanship and the diversity of produce that Turkey has to offer. He works with the finest ingredients and gives them pride of place in original dishes that are stripped of unnecessary fuss.

Detta kan inte bli annat än bra!

Amuses

Härligheten börjar med amuses, dvs små aptitretare. Först ut kommer räkor serverade i salladsblad samt rädisor och hummus på tunt fröknäcke.

Men det är inte slut än, för amuseservering nummer två är auberginekräm med torkade ankstrimlor.

Foto: Christian/Mat- och resebloggen. Följ länken och du kan läsa om flera Michelinrestauranger i Istanbul.

Bread and Butter

Första rätten på menyn är bröd och smör. Inte så vanligt att detta är en egen rätt, men hos Mikla är båda så gott att de gör helt rätt att presentera det som en egen rätt.

Brödbiten är en stadig bit surdeg, som serveras med två sorters smör och olivolja. Jättegott, och jag får lägga band på mig för att inte äta för mycket, jag vill ju ha plats med alla rätter.

Amuse

Det är dags för ännu en amuse; denna gång tunna bakvärk med anjovis och dip presenterade stående i stenar.

Zeytinyagli

Sedan börjar det på riktigt! Nu kommer Zeytinyağlı; Sakız Artichoke, Sorrel, dvs kronärtskocka med ängssyra.

Kökets ena station är placerad ute i restaurangen och vårt bord är precis bredvid! Detta tycker jag är superkul att observera, så jag är framme flera gånger och kikar.

Dried Beef

Tredje rätten är Dried Beef; Beef sirloin, Rock Samphire, Pickled Artichoke Stem, Radish, Isot Chili, Lime Vinegar. På svenska lufttorkad oxfile med chili och limevinäger, så otroligt vackert presenterat med blomblad, strandsilja och rädisa.

Jag har flera allergier och äter inte rött kött. Jag hade mailat Mikla innan och berättat vad jag inte kan äta, men de löste det så att en av kockerna kom ut och vi gick genom avsmakningsmenyn och hittade ersättare tillsammans. För de rätter jag inte kunde äta så kunde jag välja från a la cartemenyn. Mycket bra lösning.

I stället för oxfilén fick jag Lion Fish; Karaman Wheat, Salicornia, Arugula, Fennel, Coriander, Artichoke, dvs fisk med durumvete, rucola, fänkål, kronärtskocka och koriander. Fiskfilen var tunn, knaprig och helt perfekt tillagad.

Amuse

Och det är dags för ännu en amuse! Nu en liten mugg Tarhana Soup, en tolkning på en tradidionell soppa.

Octupus

Den fjärde rätten är Octopus; Sarose Octopus, Purslane, Almond, Fish Roe, Pickled Green Bean, Cherry Vinegar, dvs bläckfiskarm med bland annat fiskrom, picklade gröna bönor och sås på körsbärsvinäger.

Tyvärr är jag allerigick mot blötdjur, så ingen bläckfisk för mig. Jag får i stället Whole Wheat Mantı; Vegetable Mantı, Smoked Buffalo Yoghurt, Tomato, Roasted Garlic. Manti är turkisk ravioli, här serverad med rökt yoghurt och tomatsås och rostad garlic. Denna rätten var så god, jag älskar rökt mat så yoghurten var perfekt.

Sea Bass

Femte rätten är Grilled Sea Bass; Karnıkırmızı Bean, Calamari, Mussel, Capers, Halhali Olives, Fig Vinegar.

Jag är allergisk mot både baljväxter, och blötdjur som kalamari och musslor och får i stället Grilled Sea Bass; Smoked Cauliflower, Lemon Balm, Salicornia, Fresh Peas, Cherry. Detta är den sea bass-variant som finns på a la carte-menyn med rökt blomkål och citronbalsam. Igen otroligt gott, den rökta blomkålen föll mig självklart mycket bra på läppen.

Braised Lamb

Som sjätte rätt kommer det in lamm, Braised Lamb; Walnut Paste, Wild Cabbage, Sumac Sour, Salted Yoghurt, Cumin. Detta ser otroligt gott ut, men jag äter inte rött kött. Som tur är så går inte min ersättare av för hackor heller.

Jag får nämligen İskenderun Prawn; Grilled Lettuce, Muhammara, Shallot, Zuccini, Pickled Chili. En jätteräka med skivad minizucchini, toppad med schalottenlök samt picklad chili och vid sidan om den kryddiga paprikasåsen muhammara. Igen sååå gott, jag åter i pyttesmå bitar för att njuta så länge som möjligt.

Pumkin

Det är dags för efterrätten och också sista rätten. Pumpkin; Saffron & Yoghurt Ice Cream, Sesame Paste, Walnut & Apple Molasses, Hemp Seeds. Pumpa är en vanlig efterrätt i Turkiet, Mikla serverar en lätt och fräsch modern variant med en rullad lövtunn skiva pumpa med saffransglass.

Allt som serveras på Mikla är väldigt, väldigt gott. Maten är verkligen vällagad och också en njutning för ögat.

Det finns ett tillhörande vinpaket att köpa till men vi drack genomgående vitt eller rött, där vi själv fick välja sort. De flesta gick för ett turkiskt vitt vin, också jag.

Baren och terrassen på Mikla

Mikla har också en baravdelning och en terrass med utsikt över hela stan! Både över den egna stadsdelen Beyoglu, den turkiska sidan samt Sultanahmed, sistnämnda där flertalet av de historiska sevärdheterna ligger. Utsikten är fantastisk och fast det är sent, vi var de sista kvar i restaurangen och jag är jättetrött efter att ha gått upp tidigt, så stannar jag ett bra tag och njuter.

Läs mer: Istanbuls bästa sevärdheter i historiska stadsdelen Sultanahmed

Vi kommer sent från hamambehandling och fick gå direkt till bordet, men det rekommenderas stärkt att börja kvällen med en drink på terrassen.

En sjurätters meny på restaurang Mikla kostar motsvarande 1450 svenska kronor. Det finns två olika vinpaket om sex glas; ett för motsvarande knappt 1000 kr och ett för samma pris som avsmakningsmenyn. Vi drack som sagt turkiskt vin till, dessa kostar från ca 600 till 1000 kronor per flaska.

Miklas kock Mehmet Gürs är uppvuxen i Stockholm, med finlandssvenska och turkiska föräldrar! Efter att som tonåring ha flyttat med familjen till Istanbul, utbildade han sig till kock i USA och öppnade sin första restaurang i Istanbul i 1996. När Mikla öppnade 2005 blev detta hans genombrott och Mehmet Gürs är numera en profilerad kock i Turkiet som både har skrivit flera böcker och är en känd TV-profil.

Läs mer: Stadesdelen Beyoglu i Istanbul

Vi bodde på hotell Marmara i samma byggnad, det var väldigt bekvämt att bara ta hissen ner till rummet. Stadsdelen Beyoglu, där Mikla ligger, brukar också kallas det moderna Istanbul och är också en rolig stadsdel med många andra restauranger. Förra gången jag var i Istanbul bodde vi också här.


Resan till Turkiet gjordes i samarbete med landets turistorganisation Go Türkiye.
Foton, text och synpunkter är mina egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Restaurang Pat´s Place – Thailändskt på Söder🌶️🍤🍚

sverige stockholm pats place

Förra helgen åt jag middag på asiatiska Pat´s Place på Folkungagatan på Söder! Äntligen. Jag har haft Pat´s Place i kikaren länge men eftersom jag jämt är för sent ute med att boka bord så har det inte blivit av tidigare.

På Pat´s Place serveras thailändska tapas. Precis min stil både med thailändsk mat och mindre portioner, så att jag kan smaka på så mycket som möjligt på menyn.

Vi är från början fyra personer, men har två frånfall samma dag, och det är Viveca och jag som är de lyckliga denna fredag. Vi har bord klockan 19, mitt i prime time. Vi får behålla vårt fyramannabord, och sätter oss fransk bredvid varandra i soffan. Perfekt när båda kan kika ut i lokalen i stället för att en person stirrar in i väggen.

Ninja Turtle och Donald Duck

Cocktaillistan är mycket trevlig, medan vi kikar på vad vi ska äta så serveras jag en Ninja Turtle, med thaibasilika och chili, medan Viveca tar in en Lemongrass Mojito, som är precis vad det låter som.

Det rekommenderas två till tre rätter per person; vilket vi sen besök på likande etablissemang vet betyder att två räcker, men det är så mycket gott på menyn så det blir tillsammans fem rätter.

Rätterna har roliga och fantasifulla namn och vi kommenterar och skrattar till flera gånger när vi läser menyn. Det finns sympatiskt nog ”bara” 17 rätter på menyn, mycket bra eftersom jag ofta annars inte ser skogen för alla träd och det blir svårt att välja. Är man ett sällskap på fem-sex personer så kan man ta in nästan allt på menyn och det är alltid kul att göra.  

Våra val faller på att dela Donald Duck; stekt anka med thailändska kryddor, citrongräs, limeblad och chili, Dancing Queen; klassisk papayasallad samt Bathing Duck; grillad anka med frukt i röd curry. Utöver detta tar Viveca Nana in my Heart; massamancurry med oxkind enligt Pat´s mormors recept och jag beställer Purple Rain; grillad aubergine toppad med friterad vitlök och mynta.

Definitivt godast är Donald Duck, denna skulle jag kunna äta en hel portion av själv. På andra plats kommer Bathing Duck, som ser lite tråkig ut men där smaken är underbar och fräsch. Nu tänker du kanske; två rätter med anka, blir inte det tårta på tårta? Nej, absolut inte. Smakerna är väldigt olika och det ena köttet är stekt och det andra grillat. De två rätterna är inte ett uns lika.

Minst spännande är auberginerätten Purple Rain, som inte sticker ut på något sätt. Papayasalladen Dancing Queen smakar precis som en sådan brukar göra, och jämfört med de andra kryddstärka rätterna blir denna lite tam. Jag smakade bara på såsen till Nana in my Heart, som jag gillade men Viveca tyckte mycket om oxkinden också.

Övre raden Nana in my Heart och Bathing Duck. Främre raden Purple Rain, Donald Duck och Dancing Queen.

Bohemian Rhapsody

Vi lyckas äta upp allt, förutom halva Purple Rain, så mycket mer mat finns det inte plats för. Vi går därför för flytande dessert. Jag tar in en Cast Away med kokosmjölk, palmsockerlag och mangojuice, eftersom jag är en sucker för pina coladalikande drinkar. Viveca tar en Bohemian Rhapsody, som är en väldigt rolig historia med en lila jätteisbit gjort på viol, som långsamt smälter i glaset. Ju längre man väntade med att dricka, ju mer viol smakar det. Slurp.

Om Pat´s Place

Efter detta är tyvärr våra tillmätta två timmar över och det är dags att bege sig vidare. Vi började kvällen med en fördrink på trevliga vinbaren Cave Nizza, men detta är också ett bra ställe att gå till efter Pat´s Place.

I närheten ligger också Stockholm Bränneris bar och Bar Ubu.

Cave Nizza

Läs mer: Mexikansk mat på Gerominos i Gamla stan
Läs mer: Libanesiskt på Manoshe i Vaststan
Läs mer: Asiatiskt på Farang i Vasastan
Läs mer: Asiatiskt på Miss Voon på Östermalm

Pat´s Place släpper lediga bord dag för dag en månad innan, det gäller att hänga på låset för att få bord en helgkväll.

Jag gillar att dricka syrliga fruktdrinkar till asiatisk mat, vilket jag passar på att göra på Pat´s Place. Det känns så new yorkigt att göra så, eftersom första gången jag gjorde det var just i New York.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

FÖLJ LADIES ABROAD

953FansGilla
5,428FöljareFölj
118FöljareFölj

SENASTE ARTIKLARNA