Hem Blogg Sida 63

Långhelg i Southampton

Varje år i slutet på maj är det Memorial Day Weekend i USA. Många New Yorkers beger sig denna helg ut till olika delar i Hamptons för att ha en minisemester. Hamptons består av olika delar; bland annat Southampton, East Hampton, Sag Harbour och Montauk. 

Southhampton

I år blev vi medbjudna till Southampton som är den delen av Hamptons som ligger närmast Manhattan. Vi lyckades ta oss ut dit helt utan trafik och då tog det lite mer än två timmar med bil. Southampton Village är väldigt lantligt men exklusivt. Små gator med restauranger, fik, glasshak, bakgårdar, exklusiva affärer, boutiquer, dyra bilar, kvinnor/tjejer med Chanel och Hermes väskor, män/killar med pikéskjortor och loafers. Det är underbart att bara strosa runt, hänga runt, njuta lantkänslan.

 

Montauk

Montauk, som vi besökte förra året, är också väldigt exklusivt men lite mer avslappnat in terms of att vara lite mer bohemiskt, hippie och fiskarby-aktigt. I Montauk Village finns också flera restauranger, glasställen, fik etc, men däremot ingen shopping.

Alla olika delar av Hamptons har en egen liten village där det finns fik, restauranger, barer, klubbar, affärer etc. Husen och hotellen ligger oftast en 5-10 minuters bilfärd utanför. Därför rekommenderar jag STARKT att man hyr en bil, eller har tillgång till bil. Det går bussar tur/retur från Manhattan till Hamptons som tydligen är väldigt smidiga och prisvärda. Jag har dock aldrig provat.

Lyxfrukost på Plaza Hotel i New York

Planerar du en resa till New York och skulle vilja lyxa till det lite extra? Ett av våra bästa tips för detta är hotellfrukost på ett av de mer exklusiva hotellen. Inte bara får du en frukostupplevelse du inte kommer glömma, men du får då tillträde till hotellet utan att behöva spendera en halv förmögenhet på boende.

Plaza Hotel ligger i korsningen 5th Avenue och 59th Street, mot Central Park, och är ett av de mest kända lyxhotellen på Manhattan. Hotellet öppnades 1907 och förlagorna var franska renässansslott. Kostnaden för uppförandet av Plaza Hotel landade på $12 miljoner; en astronomisk stor summa under det tidiga 1900-talet.

En snabb sökning på hotels.com visar att rummen börjar på 7800 kronor.

 

Restaurang Palm Court

Palm Court ligger på bottenvåningen och här serveras frukost fram till kl 10:30, lunch/brunch kl 11 till 14 och afternoon tea kl 14 till 17. Vi valde frukost eftersom vi redan hade inplanerat två andra afternoon tea och var där kl 9 och satt kvar till kl 11.

Utbudet i frukostbuffén är inte så stort men det som finns smakar himmelskt. Men att gå till Palm Court på Plaza är lika mycket en investering i miljön som i maten. Och interiört är Palm Court väldigt elegant och servicen fantastisk. Servitören fyller omärkligt på av den färskpressade apelsinjuicen och kaffe hela tiden så glaset eller koppen aldrig hinner bli tomt, och då jag tappade en kniv på golvet var vår servitör framme och plockade upp den innan jag hann böja mig ner och hans kollega framme med en ny kniv innan vår servitör hade rätat ut ryggen igen.

Och kostanden för en frukost på Plaza Hotel?

$35 per person vilket inte alls är mycket med tanke på vad man får av lyx och flärd.

Maxime

 

Kallskuret och ost

 

Varmrätterna; bacon, äggröra och potatis

 

Yoghurt, frukt och bär

 

 

Maximes och mitt bord

 

 

Efterrättsutbudet var enormt och franskinspirerat med alla sorters croissanter och annat gott

Kuala Lumpur

Här kommer helt enkelt lite mer gott och blandat från Christianes och min resa till  Kuala Lumpur i januari 2013.
Nedan: Monorailen precis framför vårt hotell Istana. Hotellet hade en helt perfekt läge och vi var nöjda med det.
Nedan: Först några gatubilder: för att fånga känslan i staden.
Nedan: Menera KL är 421 meter hög och ska tydligen bräda Petrona Towers när det rör sig om utsikt. Inte vet vi, för vi var inte uppe i några av tornen. På 276 meters höjd finns en restaurang som roterar och ska vara ganska bra.
Nedan: Changkat Bukit Bintang, eller Julan Hicks som den också kallas, är en sorts restaurang- och bargata i KLCC. Känslan är ungefär som att vara på Mallorca eller Benidorm, så vi lämnade gatan snabbt. Gå i stället snabbt till närliggande Julan Alor som är ett kinesiskt område med gatumat.
Nedan: Durian är en frukt som både stinker obeskrivligt illa och smakar illa. Jag har inte smakat, men Christiane har tidtagare smakat frukten. Men lukta gjorde jag och jag lovar att det stank rejält när jag tog denna bilden. På de stora hotellen och varuhusen brukar det hänga skyltar om att det inte är tillåtet att ta med durian in.

Flåm och Bergen i juli

Under semestern till Miami i julas lästa jag boken Brobyggarna av Jan Guillou. Boken, som är fiktion men verklighetsinspirerad, handlar bland annat om en norsk ingenjör utbildad i Tyskland som lyckades bygga flera svåra, på gränsen till omöjliga, broar och tunnlar på Bergensbanan i Norge under åren efter 1900. Jag tyckte boken var så intressant och inspirerande att jag övertalade Maxime och syster Christiane att vi tre skulle ge en resa med Bergensbanan och Flåmsbanan för alla fyra till vår mamma/mormor Brit i födelsedagspresent när hon fyllde år i februari. Precis som när man är barn; man ger bort det man själv vill ha!

Bergensbanan

Bergensbanan går från Oslo till Bergen över högfjällsplattån Hardangervidda med högsta punkten 1222 meter över havet och räknas som en av världens vackraste järnvägssträckor. Ungefär halvvägs finns stationen Myrdal och ner från Myrdal till Flåm vid Aulandsfjorden går Flåmsbanan som är ca 2 mil lång, tar ca en timme att åka och har en fallhöjd på 864 meter, vilket gör den till en av världens brantaste järnvägar.

Flåmsbanan

Flåmsbanan är en av Norges största turistattraktioner och den finns att köpa som en del av paketet som heter Norge i ett nötskal. Man åker då morgontåget från Oslo till Myrdal och är framme vid lunch. Sen kliver man ombord på Flåmsbanan som tar ca en timme med flera stopp för att njuta av utsikten. Framme i Flåm har man möjlighet att se sig om lite i orten innan man åker båt två timmar på vackra Näröyfjorden och anländer i Voss för att igen kliva på Bergensbanan och åka till Bergen. Väl framme i Bergen kommer min mamma och jag att stanna i två dagar medan Christiane och Maxime vänder i Voss och är tillbaka i Oslo vid 23-tiden. Dock har vi valt att boka exakt samma resa som den som ingår i Norge i ett nötskal själv och får hela kalaset ca 40% billigare än paketpriset.


Postkort from 1950-talet på Flöibanan men vagnarna hade samma utseende
när familjen Löfblad Sunde besökte Bergen sommaren 1978.
Bild lånad från transpressnz.blogspot.com

I Bergen som barn

När jag var sex-sju år så hade jag en helt sjuk fascination för Bergen, som kom från ingenstans. Jag hade ingen släkt där eller vänner som kom därifrån och hade aldrig varit där. Jag hade tom intresse för fotbollslaget Brann som kom från staden; jag som var, och är, helt ointresserad av sport och synnerligen fotboll. Sommaren när jag fyllde sju år och skulle börja i första klass lyckades jag tom att tjata mig till att hela familjen skulle åka till Bergen på bilsemester. Jag vet fortfarande inte om vi åkte för att min mamma och pappa tröttnade på mitt tjat, om de lät sig charmas av att deras lilla dotter önskade något så stärkt eller om de helt enkelt tyckte att det var en bra idé att åka dit. Åkte gjorde familjen i alla fall.

När vi några år senare skulle på vår första charterresa så gjorde jag ungefär det samma. Jag älskade en halvfabrikaträtt från Knorr som het Spagetti Siciliana (med pastahjul, vilket var ganska ovanligt tidigt 80-tal). Mina föräldrar hatade halvfabrikat och oftast fick jag tillaga min Spagetti Siciliana själv eller min mamma gjorde den under pistolhot från mig. Rätten gjorde att jag ville till Sicilien och äta mer liknade mat och jag fick genom detta också!


Hemläxan första dagen i skolan

Flöibanan

Flöibanan är en bergsbana som går från centrala Bergen upp till berget Flöyen (japp, berget med y och namnet på banan med i). Det finns en blå vagn vid namn Blåmann (efter den norska barnvisan med samma namn) och en röd vid namn Rödhette (Rödluvan). Flöibanan gjorde så stort intryck på mig att när vi efter första dagen i första klass fick rita vad vi ville i hemläxa till nästa dag så valde jag att rita Flöibanan från fågelperspektiv.

Sammanfattning av ett långt inlägg: Detta blir semestern med tre banor i en smäll; Bergensbanan, Flåmsbanan och Flöibanan,! Och ja; mamma/mormor Brit blev väldigt glad för presenten.

Palatset Quinta da Regaleira i Sintra

portugal-quinta-regaleira-sintra

När jag åkte till Sinta så hade jag höga förväntningar till Pena Palace efter att ha sett bilder. Och Pena gjorde mig inte alls besviken, det var som att vara mitt i Törnrosa.

Jag hade googlat innan och visst att Sintra var ett palats-kluster utan jämförelse. Jag hade gjort en lista över palats och sevärdheter jag önsklade se. Men på något sätt hade jag lyckats missa det som för mig blev Sintras höjdpunkt; Quinta da Regaleira! Wow, vilken positiv överraskning! Stället slog mig verkligen med häpnad.

Palatset Quinta da Regaleira

Egendomen Quinta da Regaleira har haft många olika ägare, men de nuvarande byggnaderna och trädgården fick sin utformning av familjen Monteiro under åren 1904 till 1910. Palatset var familjens sommarresidens och uppfördes i romantisk nygotisk stil som i Portagal har fått ett eget namn; neo-manueline. Jag hittar namnet bara på engelska och inte på svenska.

Läs mer: Penapalatset i Sintra – Ett äkta Törnrosaslott

Ut mot gatan ligger huvudhuset med torn, spiror och valv i tusental, men det finns ett antal mindre byggnader, torn, fontäner, små sjöar, vattenfall, bänkar etc. i den stora trädgården. Samt underjordiska tunnlar!!!!!

Läs mer: Sintra – Den vackra stadskärnan

Överallt i den stora trädgården finns det mindre byggnader, murar och torn som smälter in naturligt bland alla träd och buskar. Det finns två sjöar med stenbroar och den ena har också ett vattenfall. Vid vattenfallet är det utlagda stenar i vattnet som man måste korsa sjön på för att ta sig ut från de underjordiska gångarna.

Läs mer: Det ödsliga klostret Conventos dos Capuchos

Ner ett underjordiskt torn och ut genom ett vattenfall

Man tar sig ner till de underjordiska gångarna via en 27 meter djup brunn mitt i parken. Brunnen ser ut som ett torn som går ner i marken i stället för upp från marken. Sen är det tre utgångar ut varav en av dem kommer under vattenfallet lite längre söder i parken! Gångarna är utformade som mindre valv och det ligger ljusslingor längs golven så man hittar.

Palatset Quinta da Regaleira är en av de absolut häftigaste platserna jag har besökt i mitt liv. Enligt mig får du absolut inte missa detta palatset om du är i Lissabon och Sintra.

#tbt – Grekland 2007

Herregud, veckorna går så fort och jag har ingen koll och trodde det var onsdag i dag på jobbet. I stället är det fredag redan i morgon! Och torsdag betyder Throwback Thursday här hos oss.

2007 var Maxime och jag tre veckor i Grekland där planen var att flyga till Aten och stanna några dagar, sen besöka vänner på Peloponnesos, för att avsluta med att öluffa i två veckor. Tyvärr kom vi inte läger till än till Falasarna på Kreta (som var länken mellan Peloponnesos och grekiska övärlden eftersom det bara är till Kreta det går båtar från Peloponnesos) innan Maxime insjuknade rejält i körtelfeber och låg på sjukhus till dagen innan hembiljetten var bokad. Man kan lätt säga att jag hade två ganska ensamma veckor i Chania medan Maxime var hospitaliserad.

Jag har flera gångar öluffat i Grekland innan Maxime föddes, men detta var första gången vi försökte tillsammans. Jag älskar de grekiska öarna och ska försöka åka dit igen om inte så alltför länge.

Akropolis

Falasarna har några av Kretas finaste stränder

Diros-grottan på Peleponnesos

Kardamili på Peleponnesos
Akropolis

Chania

Chania

Restaurang Gulli i Cascais

Restaurang Gulli måste ha Cascais bästa läge. Restaurangen är belägen en trappa upp i ett hotell i hamnen med stor uteservering, utsikt över vattnet och sol från innan lunch till sen kväll.

Vi var några stycken som gick dit för lunch dagen efter bröllopet och inom några timmar så var ca hälften av gästerna samlade där. De flesta gick lite till och från; några hade hyrt cykel på hotellet, andra shoppade eller strosade omkring i Cascais, men det slutade med att till sist hade vi suttit hela dagen vid samma bord och det började bli dags för middag. Jag vet inte hur diskussionen gick eftersom jag var ute och sightseeingade då men plötsligt hade det beslutats att vi skulle äta middag på Gulli också. Som sagt så gjort, men då flyttade vi inomhus och var 26 stycken vid bordet.

Restaurang Gulli i Cascais
Lunchpizza och prosecco-sangria

Restaurang Gulli i Cascais

Restaurang Gulli i Cascais
Utsikten från uteserveringen

Restaurang Gulli i Cascais
Byggnaden från torget

Restaurang Gulli i Cascais
Min pastamiddag. Alla var riktigt nöjd med både lunch- och middagsrätterna

Restaurang Gulli i Cascais
Den nyblivna fruns middagssallad

Afternoon tea på Mandarin Oriental

När jag kom till New York förra veckan så fick jag en försenad födelsedagspresent från Maxime; nämligen afternoon tea på hotellet Mandarin Oriental. Behöver jag förklara att jag blev alldeles till mig?

Hotell Mandarin Oriental

Den som gillar New York, hotell och filmer skulle nog bli lika glad som jag blev över denna presenten. Mandarin Oriental är ett av de klassiska lyxhotellen som finns världen över. Just hotellet i New York ät känt för läget vid Central Park. Hotellets lobby ligger på 35:e våningen och det är i Lobby Lounge teet intas, dvs man har en fantastisk utsikt över Central Park.

Det har varit superfint väder hela veckan men just i går var det dimmigt och vi var oroliga att vi inte skulle se något. När vi kom dit fick vi ett av tre-fyra fönsterbord och vi såg Central Park åt ena hållet men skyskraporna försvann halvvägs i dimman åt andra hållet. Men skyskrapor i dimma kändes exotiskt och gjorde sig bra på bild. Under de två timmarna vi satt där så lättade dimman något; vi såg alla skyskrapor helt och hållet och det kom också några solglimt.

Afternoon tea

Afternoon tea på Madarin Oriental var inte världens största, dvs inte överdådigt mycket mat, men vi blev mätta och det var väldigt delikat. Stället i sig själv är mycket elegant och utsikten som sagt fantastisk.

Först kom givetvis sconesen och sylten in, två scones per person med två sorters sylt och vispgrädde. Nästa servering var sandwicharna; fyra konstnärliga per person på egna assietter. Till sist kom bakverken; fyra olika serverade på ett våningsfat. Även om det ger en mer exklusiv känsla att få de olika rätterna serverade på egna assietter, så måste jag faktiskt erkänna att jag saknade våningsfatet lite. Är det bara jag som tycker det är obligatoriskt att få in sin afternoon tea i tre våningar?

Rätt 1: Scones med två sorters sylt/marmelad och vispgrädde

Rätt 2: Sandwicher. En chackrutig med äggfyllning, en med getost och paprika,
en rulltårtsvarient med kallrökt lax samt en konstnärlig stående gurk-sandwich

 

Rätt 3: Bakverken

 

Om du vill uppleva en afternoon tea utöver det vanliga i New York så är hotell Mandarin Oriental ett givet val.

Skylark skybar på Manhattan

Skylark ligger 30 våningar upp i Garment Ditrict och utsikten över Midtown och Empire state building är imponerande. Det finns både restaurang och nattklubb i två våningar, men Maxime och jag valde en eftermiddagsdrink mellan shopping och hennes kvällsföreläsning.

Man har också bra utsikt till kolan som halva NY står på Times Square för att se
falla ner på nyårsafton. Den är mycket mindre än vad vi trodde!

Två öl i solen

High Line i maj månad

Vi ger oss inte med bilder från High Line. Jag gick dit själv en morgon när Maxime hade föreläsning och det var ännu finare där nu när det var sommar och grönt. Tidigare har jag bara varit där i januari (i år)februari (2013) och oktober (2011), dvs under vinterhalvåret.

Afternoon tea på Alice´s Tea Cup

Alice´s Tea Cup serverar, som namnet säger te, och finns på tre ställen på Manhattan. Temenyn är ganska enkelt omfattande. Nu är det faktiskt så att varken Maxime eller jag är jättestora fan av att dricka te, men konceptet afternoon tea är något helt annat än bara te. Och något vi båda gillar!

Vi har redan en inplanerad flådig afternoon tea på hotell Mandarin Oriental. Det var Maxime som nämnde Alice´s Tea Cup som också serverade afternoon tea och vi blev sugna på att också testa en mer folklig variant. Givetvis är afternoon tea på Alice´s Tea Cup också mer plånboksvänlig än den på lyxhotellet.

Alice´s Tea Cup

Alice´s Tea Cup finns, som sagt, på tre olika ställen på Manhattan. Av en tillfällighet gick vi förbi den som heter Chapter II på 64:e gatan en kväll. När det några dagar senare blev dags att inta vår afternoon tea så gick vi i stället till Chapter III på 81:e gatan. tyvärr tyckte vi inte att denna såg lika trevlig ut, så då blev det genast att hoppa på tunnelbanan och ta oss ner till 64:e gatan.

Äntligen på plats så visades vi upp till andra våningen och fick ett bra bord för två personer. Inredningen är pastellig, med sagodetaljer som fjärilar och blommor i en shabby-chic stil. Det finns med andra ord tillräckligt att vila ögonen på medan vi väntar på att maten ska komma in.

Vår afternoon tea

Maximes och mitt val blir Mad Hatter Tea, kostaden är $60 för oss båda. Då får vi var sin kanna te och jag behöver som vanligt hjälp att välja. Tidigare blev jag alltid helt snurrig av alla val men sen ett tag vet jag att jag gillar de kryddiga varianterna. Numera brukar jag ofta beställa en vaniljte eller någon rooibos.

Till scones-serveringen får vi välja tre stycken från deras utbud och som sandwichar får vi välja två olika, också från ordinarie utbudet. Till efterrätt serveras det tre sorters cookie och vi får igen välja mellan chokladmousse, citronpaj och mocka-kaka. Stort gilla att man själv kan styra innehållet som kommer på våningsfatet.

Efter knappa två timmar lämnar vi Alice´s Tea Cup; mätta och belåtna. Ett roligt koncept som vi gärna besöker igen.

Brooklyn Bridge och Maximes takterrass

I går morse startade Maxime och jag dagen med att hämta frukost i lobbyn på lägenhetskomplexet där hon bor (jag skrev i går att de bjuder på frukost varje söndag, men denna veckan har de varje dag testfrukoster från nya leverantörer eftersom de håller på att upphandla nytt avtal), och strax inna kl 08 gick vi ut för en PW t&r Brooklyn Bridge.


När vi kom tillbaka beslutade vi oss för att sola på byggnadens takterass på 35:e våningen med utsikt över Frihetsgudinnan och Ellis Island. Inte dumt; riktigt skönt var det. Till lunch åt vi resterna av kinesiskt samt från Spice Market dagen innan; både Maxime och jag tillhör den sortens människor som älskar att hitta rester i kylen. Jag kan verkligen inte fatta hur någon kan hata rester, då har man ju färdig mat när man blir hungrig. Vid 14-tiden var det dags att duscha och bege sig upp mot SoHo för lite shopping.

Frihetsgudinnan mitt i bilden

Central Park

Vädret är verkligen strålande här i NYC, till trotts för att väderprognosen säger att det varje dag ska regna dagen efter så är det solen vi ser varje dag. Och vi hoppas självklart inte att set kommer att ändra sig.

Både lördagen och söndagen spenderade vi i Central park. Lördagen i södra delarna, vi gick in från 59th Street. Söndagen tog vi tunnelbanan upp till 86th Street och gick direkt och hyrde oss en roddbåt. Även kl 10:30 på morgonen var det kö men den gick snabbt. Efter båthyrandet köpte vi med sallader från Boathouses café-avdelning och hade picnic och solade. Sen fortsatte vi uppåt, förbi Conservatory Garden och Harlem Meer, och tog tunnelbanan ner mot Meatpacking från 110th Street. Då hade det nämligen blivit dags för middag!

Så här såg det ut i de samma områden av Central Park på julafton i fjol.

Sofostikerade Maxime ror på The Lake

Sköldpaddor vid The Lake

Conservatory Garden

Mer Conservatory Garden

Harlem Meer i Central Parks nordvästra hörn

Spice Market

Vi frukosten i lördags så fick jag ett fint kort och en försenad födelsedagspresent från Maxime; vi ska dricka afternoon tea på The Mandarin Oriental Hotel på torsdag.

I går var det mors dag här i USA och amerikanarna tar firande av sina mammor seriöst. I alla affärer och restauranger vi besökte hela dagen så blev vi önskade ”Happy Mother´s Day”. På morgon vid sju (fortfarande lite jet lagad) så gick jag ner till gymmet i fastigheten och tränade och när jag kom upp så hade Maxime variot nere i lobbyn och hämtat frulle (serveras gratis varje söndag kl 08) och på min tallrik låg ännu ett fint kort, denna gång självklart ett mors dagskort.

Mors dagspresenten var att samma kväll äta middag på restaurangen Spice Market. Spice Market har funnits i över tio år och var en av de första restaurangerna som var med att höja Meatpacking District till vad det är i dag. riktig god mat ch en mycket trevlig restaurang.


Central Park och restaurang Boathouse

Vår första dag tillsammans i New York spenderade Maxime och jag i Central Park i strålande solsken. Efter att ha strosat omkring i södra delarna av parken beslutade vi oss att äta brunch på den kände restaurangen Boathouse som under helgerna har en mer prisvärd brunchmeny.

Boathouse från vattnet

Världens största french toast med bärkompott och bananer i Grand Marnier. Supergott!

Maximes Eggs Benedict med spenat

FÖLJ LADIES ABROAD

953FansGilla
5,428FöljareFölj
118FöljareFölj

SENASTE ARTIKLARNA