När Maxime, min mamma Brit och jag var i Jordanien under januari 2012 så följde vi med på Apollos tvådagarsutflykt till Jerusalem, Bethlehem och Döda havet.

Vi åkte från Aqaba till strax innan kl 07 på morgonen, och det tog ca en timme att ta sig över gränsen till Israel. Om man inte önskar israelisk stämpel i passen kan man få stämpeln på ett eget formulär som man får från den jordanska reseledaren. Tydligen brukar detta alltid fungera, men just när vi korsade så var det någon som pryoade på den israeliska sidan och vi fick stämplar ändå. Grrrrr.

Efter vi hade korsat gränsen så träffade vi Marie, den svenska reseledaren som Apollo hyr in för denna utflykten. Och det var just Marie som gjorde att utflykten blev så strålande som den blev, hon var mycket kunnig på relevanta områden, och delade gladeligen av sig sin kunskap. Ca 1,5 timmar efter att vi lämnade Eilat på den israeliska sidan så stannade vi vid Döda havet för att bada, och ca 1,5 timme igen efter det så var vi framme i Jerusalem.

Framme i Jerusalem åkte vi först upp till Oljeberget (som numera egentligen heter Olivberget) för att se Jerusalem från ovan.

Bild 1 Guiden Marie | Bild 2 Maxime framför kyrkogården

Efter lunch åkte vi till Bethlehem för att se födelsekyrkan och grottan där Jesus föddes. Vi fick då en lokal palestinsk guide och åkte i minibussar. Man kan säga att den lokala guiden var sådär, men det var kul att se platsen där Jesus föddes.
Tillbaka i Jerusalem åkte vi till Getsemane hage, där jungfru Maria är begraven och där Jesus tillbringade dagen innan korsfästelsen.

Tempelberget är en upphöjd plats i Jerusalems gamla stad och är en helig plats för judendomen, islam och kristendomen. Berget har under åren byggts till och är numera ca en kvadratkilometer platå i stället för ett berg. Runt hela Tempelberget finns en mur, och västra muren är Klagomuren. Klagomuren är en av de heligaste platserna för judarna, och de kommer dit för att be och sticka in små lappar i muren med böner i muren. Kvinnornas och männens del av muren är avskilt med ett staket.

Klippdomen på Tempelberget är den tredje heligaste platsen i världen för muslimer, och uppfördes under slutet av 600-talet. Den är öppen för bön, men eftersom det inte hålls några gudstjänster så räknas den inte som moské.

Sen gick vi Via Dolorosa, som är pilgrimsvandring som följer vägen som Jesus vandrade till Golgata där han korsfästades. Längs Via Dolorosa finns skyltar som berättar vad som hände Jesus just på den platsen.
Via Dolorosa slutar vid Uppståendelseskyrkan, som också kallas Den heliga gravens kyrka, och som ligger ovanpå Golgata. Kyrkan byggdes under 1000-talet efter att den ursprungliga kyrkan från 300-talet hade brunnit ner. Kyrkan är full av religiös symbolik, och för mig som älskar båda ikoner och annan religiös konst så var detta himlen.
De två sista bilderna förställer Jesu grav
Efter en sen lunch på en kibbutz utanför Jerusalem styrde vi kosan ner mot Eilat och gränsen mot Jordanien igen. Vyn längs Döda havet var lika vacker som dagen innan. Gränsen stänger kl 20.00, efter det finns det ingen möjlighet att ta sig över så det gäller att komma i tid. Strax innan kl 19 var vi tillbaka på hotellet.
Utflykten var långt ifrån billig, om jag inte missminner mig så kostade den kring 2500 kr per person. Men vi tyckte absolut den var värt pengarna, och rekommenderar den på det varmaste.
Föregående artikelÖrundtur
Nästa artikelBentota och sköldpaddsfarmer

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here