På vår väg hem från Transsylvanien så valde vi att stanna till ett dygn i Rumäniens huvudstad Bukarest. Vi hade kollat upp Bukarest innan vi åkte och eftersom staden inte erbjuder ofattbart många sevärdheter, spännande stadsdelar etc. så visade det sig att 24 timmar i huvudstaden var precis lagom.
Vi valde att bo på hotell Europa Royle som var ett trevligt trestjärnigt hotell i Bukarests äldsta stadsdel Lipscani. Lipscani karakteriseras av ett myller av gator med restauranger och barer med uteserveringar. Vi anländer en lördag strax innan middagstid och kastar oss direkt ut i restauranggatorna för att hitta vårt ställe. De flesta ställen är näst intill fullsatta men varje ställe med respekt för sig själv har i alla fall en inkastare. Vi beslutar oss för att inte ta första och bästa ställe och strosar i lojt tempo genom samtliga gator. I ärlighetens namn är många av restaurangerna och barerna röjigare ställen som vi aldrig skulle välja att gå till men vi hittar också flera trevliga ställen.
På en bakgata, utan uteserveringar och inkastare, så hittar vi Biutiful som vi väljer som kvällens restaurang. Interiör och miljö känns som vilken Stockholmskrog som helst och både servicen och maten får absolut godkänt.
Nästa morgon beslutar vi oss för att utforska stadsmiljön och sevärdheterna innan vi ska bege oss till flygplatsen runt middagstid. Den största sevärdheten i den gamla stadsdelen är den lilla kyrkan Stavropoleos från 1724. När vi kommer dit söndag förmiddag så pågår det gudstjänst och både utanför och i kyrkans bakgård är det tjock med besökande som vill övervara mässan.
Guideböckerna och Trip Advisor rekommenderar att ta sig väster om den gamla stadskärnan och besöka det under sovjettiden byggda parlamentspalatset samt att ta sig norr om gamla stan och se det tidigare kungliga palatset, numera museum, och det tidigare kommunistiska partiets fastighet samt tillhörande plats utanför. Tyvärr så är det väldigt mycket typisk Sovjetarkitektur utanför gamla stan med breda hårt trafikerade gator och pampiga byggnader, så vi lät oss inte imponera. Nära kungliga palatset ligger också parken Cismigiu med en liten sjö där man kan hyra roddbåtar. Cismigiu får utmärkt rating på Trip Advisor men inte heller här kände vi att det var värt att spendera vår tid. Mer spännande är då byggnader som CEC-palatset, banken CEC:s hovudkontor, i gamla stan.
Tillbaka i Lipscani så börjar det bli dags för lunch och vi väljer att inta denna på det klassiska stället Caru’ cu Bere som vi hade spanat in kvällen innan. Att säga att detta inte är ett typiskt turistställe är att ljuga. Här serveras det rumänsk husmanskost och öl utbudet är stort. På kvällarna erbjuds det song- och dansuppträdanden.
På väg tillbaka till hotellet för att plocka upp bagaget så ska vi leta upp den furstliga domstolen med tillhörande kyrka från 1500-talet, som ska ligga precis vid hotellet och som är en annan av Bukarests sevärdheter. När vi kommer dit så inser vi att detta är den byggnaden som var den första vi stannade till vid när vi kvällen innan lämnade hotellet.
Bukarest var en helt ok stad att besöka men 24 timmar i staden var tillräckligt; det bästa Rumänien har att erbjuda hittas utanför staden. Om resan ska gå till Rumänien så rekommenderas det inte att endast satsa på Bukarest. Det som överraskade oss mest var att nästan alla pratade bra engelska, hur flertalet rumäner stilmässigt skulle kunna smälta in direkt i Stockholm samt att vi inte såg en enda tiggare i Bukarest.
24 hours are exactly how long time you need to explore Romania´s capital Bucharest. The main area of interest is the old town, but when that areas you will find some great examples of Soviet city planning and architecture.
Halva priset mot Sverige, det är dyrare i Lipscani därför att det är en turistfälla. Om man åker till kvarterskrogarna så är priserna kanske 40% mot svenska.
Tiggeri är förbjudet och ingen rumän skulle lämna pengar i alla fall, det är de två anledningarna att man inte ser tiggare i Bukarest. Tänk på att polisen här inte är några Dan Eliasson-mjukisar och attityden till romer är direkt rasistisk, så att tigga resulterar troligen i en ordentlig misshandel på närmaste polisstation.
Bästa matställena:
Beraria H vid parc Herestrau
Bricklunch på översta våningen i Floreasca Promenada mall, 25:- i svenska pengar ungefär, bra lagad husmanskost, trendfaktor 0.
La Cocosatu, ligger i sector 1 i Baneasa på väg ut mot flygplatsen.
Aha, tack för förklarandet kring tiggare. Och ännu mer tack för restaurangtipsen, guld värt för den som ska dit eller om jag ska tillbaka.
Vi har lagt ett par dagar i Bukarest, mest för att hinna ”landa” ordentligt mellan sent flyg dit och fortsatt tidig färd därifrån. Är dock nyfiken på vad staden har ett erbjuda! Hur var prisnivåerna på mat och dryck i gamla stan?
Ett försiktigt tips är att inte lägga för mycket tid i Bukarest, staden har tyvärr inte så mycket att erbjuda och Transsylvanien har massor! Jag minns att mat och dryck var billigt men inte i detalj hur mycket vi betalade.
Tack för tips, sådana tar jag alltid och gärna tacksamt emot! Vi ha två hela dagar i början och nu har jag ändrat lite på rutten så att vi inte spenderar någon extra tid där inför hemresan… Det är så bra med andras input, stort tack!
Jeg synes Romania virker som et utrolig spennende og mystisk sted! Håper på å få besøkt landet snart. Og Bucharest så overraskende vakker ut!
Jeg er helt sikker på at du skulle elske Transylvania, som var 1000 ganger vakrere enn Bukarest. Som jeg har skrevet ved flere anledninger så var Romania beste ferien under hele 2015.
Og jeg leser med spenning dine inlegg fra Midtösten. Blir sååå sugen selv på spesielt Oman og Qatar.
Åh, Rumänien vill jag också besöka nån dag! Jag har annars en liten fråga om Seychellerna nu när vi snart ska åka dit; hur gjorde ni med valutan? Använde ni er av den lokala eller bör man ha med dollar/euro? Läste någonstans att många hellre vill få betalt i dem än i den egna.
Jag vill minnas att vi endast använde lokal valuta, inte euro eller dollar alls. Flertalet restauranger tar kort, så vi betalade ofta med det. Det är inte svårt att hitta bankomater varken på La Digue eller Praslin.
Trevlig resa till paradiset!
Tack!
Den där lilla kyrkan såg ju härlig ut! 🙂
Ja den var både härlig samt liten och söt. En fin liten kyrka, helt enkelt