Vi hämtar ut vår hyrbil på Bukarest flygplats och påbörjar direkt vår 18 mil långa bilresa mot staden Brasov som ska vara vår bas under våra fyra dagar i Transsylvanien.
Efter två och en halvtimmes bilfärd är vi framme i Brasov som känns som en ganska stor stad med sina knappt 300 000 invånare. Men när man tar med i beräktningen att Rumänien är ett av Europas folkrikaste länder med nästan 20 miljoner invånare så är egentligen Brasov en mindre stad. När vi kör in i staden så är intrycket allt annat än trevligt med industri- och kommunistkänsla men vi vet att det är till den gamla stadsdelen uppe på höjden vi ska ta oss och här är miljön en helt annan.
Brasovs gamla stadsdel
Hjärtat i den gamla stadsdelen är torget Piata Sfatului med det lilla gula rådhuset från år 1420 mitt på torget. Klockan 12 varje dag så tågar spelande figurer runt tornets fasad. Torget kantas av låga byggnader i alla regnbågens färger, flertalet innehållande en restaurang eller ett café.
Bara ett stenkast från Piata Sfatului ligger den enorma kyrkan Biserica Neagra, svarta kyrkan, som uppfördes mellan 1383 och 1480. Kyrkan fick sitt namn efter en brand år 1689 och tronar verkligen högt över allt annat i Brasovs gamla stadskärna. Tyvärr lyckades vi inte beskåda kyrkan invändigt då kyrkan öppnar klockan 10 och stänger klockan 16 och vi är alla dagar ute på vift vid den tidpunkten.
Utöver torget och kyrkan så finns det många trevliga gränder att strosa omkring i. Många av byggnaderna behöver absolut renoveras men det hela bidrar bara till charmen. Gågatan Republicii är fylld av utomhusserveringar så långt ögat räcker men erbjuder också otroligt vackra fasader för den som lyfter blicken.
Brasov omgavs av en mur när det begav sig och delar av denna finns fortfarande kvar mot väster där det precis utanför muren finns en gångstig och en liten å samt en skog bakom. En liten bit upp i skogen finns både Turnul Neagru, svarta tornet, och Turnul Alba, vita tornet, som båda ska erbjuda fin utsikt över Brasovs gamla stadsdel men beroende på nyligen skyfall så var båda stigarna stängda då vi var där.
Mat i Brasov
Och maten i Brasov då?
Till trots för att det kryllade av restauranger både vid torget Piata Sfatului och längs gågatan Republicii så är det inte riktigt alla som gladde en skandinavisk storstadsgom… Första dagen äter vi på Casa Hirscher med stora fönsterrutor och det var som att sitta i en fräsch och stilfull trädgård. Maten är medelhavsinspirerad och det är riktigt gott.
Dagen efter bestämmer vi oss får att testa något mer lokalt och valet faller på Festival ´39 som har höga betyg på TripAdvisor. Miljön är väldigt trevlig men tyvärr är både maten och servicen under all kritik. Men hade jag rest tillbaka så hade jag absolut gått förbi stället för en fika, för interiören och stämningen är trevlig.
Tredje kvällen väljer vi att gå tillbaka till Casa Hircher…
Utanför Brasov
På våra bilutflykter utanför Brasov så passerade vi flera andra små byar på kullar och när vi började närma oss staden igen en kväll så går solen ner över kullarna solen. Hel magiskt vackert blev det!
Tack. Rumänien är ett mycket intressant land och värt att uppräcka.
Mycket intressant om en del av Europa jag känner så lite till!
Det här är en del av Europa som jag helt bortsett från men vilken mysig stad det verkar vara ändå! Jag gillar när det gamla är bevarat så här.
Det var verkligen fint i alla delar av Transsylvanien och vi rekommenderar att besöka landet.