En sväng under marken till skyddsrum från andra världskriget eller 200 meter upp i ett torn? Eller helt enkelt något på gatunivå? Berlin erbjuder något för allas smak.
Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie var den mest kända gränsövergången mellan stadsdelen Mitte i Västberlin och Kreuzberg i Östberlin. Den Västtyska delen av gränsövergången kontrollerades av amerikanska styrkor och den Östtyska delen av sovjetiska styrkor. Det var endast allierade styrkor eller utländska besökare som fick passera gränsen och man fick passera både till fots och i bil. Dock självklart endast efter att ha kontrollerats noggrant.
Checkpoint Charlie fick sitt namn för att det var den tredje gränsövergången från väst, efter Checkpoint Alpha och Checkpoint Bravo. Själva gränsövergången revs 1990 men en av vaktkurerna står kvar och det finns också ett museum på platsen.
Bandenburger Tor
Under 1700- och 1800-talet omgavs Berlin av en tullmur. I muren fanns tillsammans 14 portar och Branderburger Tor är den som utgör avslutningen på paradgatan Unter den Linden. Brandenburger Tor är 26 meter hög och 65 meter bred och inspirationen är föga förvånande Akropolis i Aten.
Förintelsemonumentet
Kärt barn har många namn och monumentets formella namn är Denkmal für die ermordeten Juden Europas men det är också känt som Holocaust-Mahnmal medan Förintelsesmonumentet är det vanligaste namnet i folkmun. Minnesmärket invigdes 2005 och ligger precis runt hörnet för Brandenburger Tor.
Berliner Dom
Den enorma kyrkan, men det formella namnet Oberpfarr- und Domkirche zu Berlin, uppfördes kring 1900-talet i samband med att Belin blev huvudstad i Kejsarriket Tyskland. Kyrkan skadades svårt under andra världskriget, återuppbyggnaden påbörjades 1975 och 1993 öppnade kyrkan igen.
DDR-museet
Museet ligger självklart i gamla Östberlin, helt nere vid floden Spree och i närheten av Beliner Dom. Museet har en interaktiv utställning där besökarna själv kan få uppleva och känna hur det var att bo i Östtyskland. Det finns till exempel en övervakningsbug som visar hur det kändes att vara övervakad.
TV-torn
Berlins TV-torn, men det tyska namnet Berlin Fernsehturm, byggdes under 1960-talet i dåvarande Östtyskland och är med sina 368 meter Tysklands högsta byggnad. Utöver att fungera som sändare av TV-signaler så byggdes tornet som en symbol över Östtyskland och var inspirerat av rymden och Sovjetunionen som några år tidigare hade skjutit upp Sputnik 1, den första satelliten i världsrummet.
Tornets utsiktsplattform är belägen 204 meter över marken och på en klar dag kan man se 40 kilometer åt alla håll. På våningen över plattformen ligger restaurangen The Sphere som roterar 360 grader på en timme. Christiane, Florian och jag åt sen frukost i restaurangen och hann med lite över en runda Berlin från ovan. Ett tips är att förhandsköpa biljetter och boka bord i restaurangen då TV-tornet är populärt att besöka och köerna är ofta långa.
Berliner Unterwelten
Berliner Unterwelten erbjuder guidade turer i tunnelbanan, bunkrar, under Berlinmuren etc. Det finns 12 olika turer att välja mellan med tysk guidning och fem på engelska. Under sommarhalvåret går det också att få dansk guide för den som föredrar detta.
Christiane och jag valde tur A som fokuserar på en grupp av skyddsrum belägna över en tunnelbanestation och under en tågstation. Ingången är genom en grön dörr från tågstationen och sen bär det neråt…
Bilen Trabant
Bilmodellen Trabant tillverkades av VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau och var den överlag vanligaste bilmodellen i Östtyskland. Fortfarande rullar det en och annan bil på Berlins gator, med hipsters så har bilen fått en renässans.
Tysk mat
Sist får man inte glömma mat och godis som är typisk tysk. En wurst är ett must när man besöker Tyskland, jag vet inte hur många olika varianter som finns men många är det… Berlinermunken är en klassiker som enligt historien uppfanns av en armébagare under 1700-talet som inspirerades av kanonkulans form. Pretzel är en annan tysk klassiker som ska ha uppstått i Tyskland under medeltiden. Formen är alltid som en kringla och i den vanligaste smaksättningen är i dag salt.
Inläggets första bild samt första och sista bilden under stycket Berliner Unterwelten är pressbilder då det inte är tillåtet att fotografera under turerna. Följande gäller för de två första pressbilderna: ©Berliner Unterwelten e.V./Dietmar Arnold, samt följande för den sista bilden: ©Berliner Unterwelten e.V./Holger Happel.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Det finns mycket att se i Berlin. Fick tips för längesen om Unterwelten och jag ska absolut testa någon av turerna vid mitt nästa besök!
Det borde du absolut göra, vi gillade skarpt. Definitivt en ny tur vid nästa besök.
Minns inte längre om det var DDR-museet som jag var i för några år sen.. Men iaf har jag sett Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor, Förintelsemonumentet, Berliner Dom och tv-tornet (dock enbart nerifrån) av de du nämnde. 🙂 Unterwelten verkar väldigt spännande!
Ja, Unterwelten borde du testa nästa gång i Berlin. Jag tänker i alla fall genomföra en av de andra turerna vid mitt nästa besök.
Intressant inlägg, vi ska till Berlin i mitten på juni och jag samlar på mig det jag hittar! Tackar! 🙂
Var så god. Trevlig resa!