Torget Naqsh-e Jahan, också kallat Imam-torget, är hjärtat av det historiska Isfahan. Härifrån är det gångavstånd till flertalet av Isfahans höjdpunkter. De blåa och gula kupolerna och minareterna ligger som pärlor på tråd.
Naqsh-e Jehan betyder världens delar. Torget är 560 meter långt i nordsydlig riktning och 160 meter brett och består av gångvägar, en stor fyrkantig fontän och flertal gräsmattor i olika nivåer. På gräsmattor sitter isfahanarna med sina picnickorger; hela familjer eller par på vad som ser ut att vara date. Killarna, stora som små, sparkar fotboll och tjejerna poserar och fotar varandra framför den vackra bakgrunden.
Längs Naqsh-e Jahan-torgets södra del ligger moskén Masjed-e Shah, vackert placerad med kupol samt portal med minareter. Mitt emot, på torgets norra sida, ligger den stora portalen Qwysarieh som utgör ingången till basaren. Längs torgets västra långsida ligger palatset Kakh-e Ali Qapu där shah Abbas I bodde med sin familj. Längs den östra långsidan ligger moskén Masjed-e Sheikh Lotfallah som byggdes som bönehus för kvinnorna i Abbas I:s harem.
Naqsh-e Jahan, eller Imam torget, är definitivt det vackraste torg jag har besökt bland alla länder jag har varit i.
Moskén Masjed-e Shah
Masjed-e Shah, också kallad Masjed-e Imam, betyder kungliga moskén. Arbetet med den stora portalen påbörjades år 1611 och 28 år senare avslutades arbetet på kupolen och moskén var klar, bara kort tid innan shah Abbas I dog.
Den magnifika portalen mot torget är definitivt den vackraste delen och här har hantverkarna medvetet gjort små fel i den annars perfekta symmetrin för visa ödmjukhet mot Allah, som är perfekt. Portalen är placerad för att ge torget skönhet och harmoni men detta passade dåligt ihop med att moskén skulle vara vänt mor Mecka. Själva moskén ligger därför i en 45 gradig vinkel från portalen.
I övrigt så består moskén av mycket mosaik och valv med flera fridfulla utomhusgårdar.
Basaren Bazar-e Bozorg
Mitt emot Masjed-e Shahs portal med minareter finns portalen till basaren vid namn Qwysarieh. Båda matchar varandra till storlek och till utförande. Basarens namn är Bazar-e Bozorg och är en av Irans äldsta och mest fascinerande basarer. Basaren länkar ihop torget Naqsh-e Jeman och moskén Masjed-e Jemah, 1,8 kilometer nordöst om torget. Med andra ord en ganska så stor och lång basar.
Basaren är övertäckt av spetsiga valv och i varje korsning finns en mindre kupol. Även om basaren är väldigt stor så är det ganska lätt att hitta då den består av långa gator som är tydligt skyltade. Basarens äldsta delar är de norra delarna, närmast Masjed-e Jahan, och som de flesta basarer så är den uppdelat i olika varor. De persiska mattorna finns i den västra delen, kryddor och nötter finns strax efter Qeysarieh-portalen och kläder i mitten där den avsmalnar lite. Basaren är öppen till klockan 21 varje dag med undantag av fredagar då den är helgstängd.
Detta inlägg ska läsas tillsammans med inlägget om moskén Masjed-e Sheikh Lotfallah och palatset Kakh-e Ali Qapu. Torget Naqsh-e Jahan med alla kringliggande byggnader upptogs på UNESCO:s världsarvslista år 1979.
Jag ÄLSKAR all mosaik! 🙂 Vet inte vad jag är mer sugen på just nu, Marocko eller Iran…? 🙂
Jag gillade Marocko också när jag var där, så svårt att säga. Skulle gärna åka tillbaka till Marrakesh, var där bara en dag.
Så spännande att följa denna resa! Får man gå in i moskéerna som icke muslim eller är det som i Marocko där det inte är tillåtet?
Iranierna vet att tjäna pengar på sina moskéer i förhållande till turisterna! Vi blev insläppta i alla moskéer men alla sevärdheter kostar 200 000 rial, som är cirka 50 kronor för turister.
I den absolut heligaste moskén (kommer eget inlägg senare) så var det gratis att gå in och alla turister får en obligatorisk engelsktalande guide och kvinnor en heltäckande chador att ha på oss.