IIran finns ett ordspråk som säger att varje hushåll måste äga minst två böcker; koranen och Hafez samlade verk Divan-e Hafez. Poeten Hafez är omåttlig populär i Iran, på samma nivå som moderna popstjärnor och skådespelare. Alla kan citera något från ett av hans verk och många samlas vid hans grav för att göra just detta. Och vilken bättre plats finns det att citera poeten än vid hans gravmonument?

Hanne och jag har innan avresa blivit tipsade om att båda gravmonumenten är som finast på kvällen. Men då vi dagtid är i närheten och setter oss in i en taxi för att åka tillbaka till centrala stan, så säger vi samtidigt Ska vi inte åka till Hafez i stället?

Shiraz Iran Hafez

Armageh-e Hafez

Väl på plats så kostar en biljett 200 000 rial (surprise, eftersom nästan alla sevärdheter kostar denna summa). Vi hamnar i kö tillsammans med två skolklasser i tio-tolvårsåldern, en pojkklass och en flickklass, och alla vill fotas med oss och prata med oss. Vi får veta att alla skolbarn besöker graven minst en gång per år ofta både två och tre gångar. Och med Hafez popularitet i åtanke så fattar ni säkert att barnen är exalterade och älskar att vara här.

Graven är placerad i en tempellikande paviljong, omgiven av en vacker trädgård. I ena hörnan ligger ett tehus och det finns också konstateljéer med utställningsmöjligheter.

Självklart kände vi behovet av att åka tillbaka vid solnedgång, vilket vi gjorde som det absolut sista vi gjorde i Iran innan vi tog oss till hotellet för att hämta resväskorna och bege oss till flygplatsen för hemfärd. Vi fick då bevittna en magisk stämning där iranier respektfullt utförde ritualen faal-e Hafez. Ritualen går ut på att man villkorligt öppnar ett av hans verk och i texten ser sin egen framtid.

Hafez levde år 1325 till år 1389.

Shiraz Iran Hafez Shiraz Iran Hafez Shiraz Iran Hafez-4 Shiraz Iran Hafez Shiraz Iran Hafez

Armageh-e Sa’di

Shaikh Sa’di gravmonument är inte lika populärt som Hafez grav men det är vackert och välbesökt också här. Sa’dis grav ligger också i en tempellikande byggnad i en park. Också här finns ett tehus och vackra planeringar i en park. Den största attraktionen efter graven är en fiskdamm i en separat byggnad som kan beskådas från flera våningar, och där man kan kasta ner en lyckopeng.

Sa’di levde år 1207 till år 1291.

Shiraz Iran Sadi Shiraz Iran Sadi Shiraz Iran Sadi Shiraz Iran Sadi Shiraz Iran Sadi

Både Hafez och Sa’dis gravplatser går att besöka under samma kväll. Båda ligger en kort taxiresa från centrala Shiraz. Mellan de två gravmonumenten det är bara en kort taxiresa eller en 30 minuters promenad.

Föregående artikelGästbloggare: Arabiska halvön – Oman, Qatar och Kuwait
Nästa artikelOstseebad Binz på ön Rügen

18 KOMMENTARER

  1. Kul med Iran! Har ni blivit hembjudna på middag ännu? Rekommenderar varmt att resa runt i Iran, om ni har tid. Folk kommer ta hand om er som ni vore familj =)

    • Hej. Vi hade det helt fantastiskt i Iran, absolut ett land att rekommendera. Vi blev faktiskt inte hembjudna till några, även om alla vi pratade med innan sa att detta kom att hända, men blev vid flera tillfällen bjudna på att vara med på någons picknick i parken eller på te under broarna i Isfahan.

    • Tack så mycket! Både för komplimangen och för awarden. Ska genast kolla på frågorna och försöker få till att svara på dem innan jag åker till Balkan i morgon. Det är ett problem att alltid vara bortrest!

    • Tack så mycket för de vänliga orden! Iran var ett väldigt intressant land och jag har beslutat mig för att fokusera mer på länder i Mellanöstern och Centralasien. Väldigt annorlunda jämfört med hemma.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here