”Ääääh, Azerbajdzjan säger du?”, ”Är inte det en gammal sovjet-stat?” alternativt ”Var inte det inte där Loreen var Eurovision?” Frågorna är fler än svaren när jag berättar att Maxime och jag har bokat en resa till Azerbajdzjan. Och ja, vi är benägna att hålla med att Azerbajdzjan kanske inte är bland de mest kända resmålen bland skandinaver. Detta tänker vi ändra på; följ med till en introduktion till landet Azerbajdzjan och huvudstaden Baku.
Baku är en kontrasternas stad. Den gamla stadsdelen, påbörjad efter ett jordskalv på 1100-talet, ligger inom muren och här är byggnaderna småskaliga och med Mellanösternkänsla. Det säljs mattor på var och vartannat hörn och det dricks te på alla små trottoarkaféer.
Utanför muren hittas skyskrapor och neonljus och det ena byggnadsverket mer futuristiskt utformat än det andra. Nyaste tillskottet, som ska öppna nästa år, är en enorm shoppingmall utformad som en gigantisk blomma. På gatorna, och de moderna motorvägarna utanför Baku, samsas gamla Lada med gigantiska SUV:ar och spillrans nya Mercedesar.
Oljan i Azerbajdzjan
En av orsakerna till att Baku är en så kontrastrik stad är oljan. Redan under 1870-talet hittas olja kring Baku och under de följande 30 åren så växer Bakus invånartal med 1200%. 1905 stod Baku för 50% av världens samlade oljeproduktion. Många aktörer visar intresse för händelsen, och ser nog en möjlighet att bli rika på det ”svarta guldet”. Några av dessa var Alfreds Nobels bröder Robert och Ludvig. De anländer Baku under 1870-talet och Ludvig ser till att Rysslands första transportledningar för olja skapas. Vi ser flera ställen foton på bröderna där de omtalas som bidragsgivande till att landets oljeproduktion på allvar kom igång. Bröderna Nobel tvingas lämna Azerbajdzjan när den ryska revolutionen sveper över landet 1920, men lyckes sälja undan tillgångarna och rädda sina pengar.
Baku-området har fortfarande stora mängder olja kvar att utvinna och efter att transportledningar direkt till Turkiet öppnades år 2006 så blomstrar igen oljebranschen i Baku.
Religionen
Den officiella religionen i Azerbajdzjan är islam men azerbajdzjanerna är ingen utpräglad religiös folkgrupp. Vår guide berättade att ungefär 10% av befolkningen är utövande muslimer; resterande del av befolkningen har ett avslappad förhållande till religionen. Detta medför att flertalet vi ser har västerländska kläder; kjolen är kort, blusen är urringat och klänningen är snäv. Så olikt det kan bli från grannlandet Iran.
Att flanera
Området utanför gamla stadsdelen brukar omtalas som centrala Baku. Här ingår Fountain Square och shoppinggatorna Nizami küc och Rezul Rza küc med allt från YSL och Chanel till Zara, varvat med Hard Rock Café, McDonalds, sushi och givetvis kebab-restauranger. Dagtid som kvällstid är gatorna fyllda av flanerande människor.
Flanera gör man också längs strandpromenaden Bulvar. Här finns fontäner, gatumusikanter, en gigantisk schackbräda där det spelas under största koncentration, rullskridskoåkare och klassiska karuseller. Behöver jag förklara att Bulvar är omåttligt populär?
Också i den vackra parken Vahid, precis utanför stadsmuren, promeneras det dag som kväll. Här finns valv och pelare, paviljonger och en stor fontän.
Om vi kort ska sammanfatta Azerbajdzjan så blir det med meningen Mer modern och mer futuristisk än vad vi hade föreställt oss, i en härlig mix med det äldre österländska.
Tack Lena.
Vi kollar detta när vi kommer dit. Ja, du har anledning att vara lite”avis” i alla fall vad det gäller Georgien som vi känner till.
Hej Lena.
Hustrun och jag är på väg till Azerbajdzjan nästa Onsdag för en självständig rundresa där och en bit i Georgien som vi besökte i fjol. Gillade din informativa skildring av Baku med omnejd och undrar hur och om det går att få tag i guiden Rashad på något sätt. Han verkar ju vara en väldigt bra Kille.
Ja, han var väldigt bra. Jag fick honom rekommenderad från en person jag har lärt känna via en rese-Facebookgrupp (tror jag skrev det i ett av inläggen) och hon var också nöjd. Mailadressen till Rashad är rashadsadikhov@yahoo.com eller guide_13186-6@toursbylocals.com. Jag skickade första mailet till båda men han svarade från den med sitt namn. Får bara hoppas han fortfarande håller på med det samma, det är ju några år sen vi var där. Är lite avis på er som ska till Baku, gillade staden mycket. Skulle också vilja äka till östra Georgien, så blir kanske att åka tillbaka.
Hej Lena!
Jag läste din artikel om landet Azerbajdzjan och staden Baku och blev så glad över din objektiva och snälla artikel med fina bilder!! Själv jag föddes i Baku och utbildade mig till arkitekt, har jobbat lång tid som arkitekt på statliga Projekt Institut ”Bakgiprogor” som ligger i centrala Baku. Nu är det Sverige är vårt nya hemland och här bor jag med min son är glada och nöjda!!!
Jag vill tacka dig för att du valde just Azerbajdzjan till resan och jag vill tacka dig för din fina artikel!!
Vill passa på och önska dig Gott Nytt år och många intressanta resor till vackra platser i det Nya Året!!
Med vänliga hälsningar
Hanna Gasanova
Arkitekt&Konstnär/ http://www.ateljehg.se
Hej
Tack för dina snälla ord. Självklart finns det mycket med Azerbajdzjan (och många andra länder i området) som inte är bra, men det är viktigt att skilja på regimen och landet. Det vi upplevde i Baku, sevärdheter och mat, tyckte vi mycket om. En imponerande stad som jag tror bara kommer att växa i popularitet.
Utmärkt inspiration för en stad jag gärna skulle besöka. Tack!
Var så god! Hoppas ni kommer iväg, vi hade en väldig bra långhelg.
Baku ser jo overraskende flott ut! Jeg hadde lyst til å kombinere Aserbajdsjan med Armenia og Georgia, men det fikk jeg rett og slett ikke tid til. Nå spekulerer jeg i å kombinere landet med Iran, som jeg håper å reise til om våren. 🙂
Vår tanke var også å kombinere de tre landene, men fikk ikke heller til det tidsmessig. Så nå holder jeg på å planlegge Georgia og Armenia i juni. Og luseleser dine innlegg som del av planleggingen!
Intressant och inspirerande! Skyskraporna hade jag kanske inte väntat mig… Skulle gärna åka dit!
Tack. Innan hagbörjade kolla upp Kaukasien och Centralasien hade inte jag heller väntat mig skyskrapor. Men de finns lite överallt i den delen av Asien.
Jag blev nu jättesugen på en resa! För er var tre dagar nog alltså? Så vad kombinerar man det med?
Vi hade två heldagar i Baku och en på utflykt. Om bara Baku med omgivningar ska besökas så är tre dagar absolut tillräckligt.
For en flott introduksjon til Baku, og så mange fine bilder! Jeg får mer og mer lyst til å besøke Aserbajdsjan, også for å sammenligne med nabolandene Armenia og Georgia hvor jeg reiste rundt i fjor.
Så morsomt att du kommenterte akkurat dette! Jeg ble nemmelig så inspiret andre veien, så nå sitter jeg å planlegger Georgia og Armenia under neste vår. Tenkter sende deg en mail under dagen/kvalden med noen konkrete spörsmål. OK?
Absolutt, det er bare å spørre, så skal jeg se hva jeg kan svare på 🙂
Wow vilken resa!
Vi var riktigt nöjda. Perfekt weekendresa för oss.
Åh vad jag tycker om att ni alltid tar oss med till spännande platser som inte många reser till!!! Så inspirerande!
Tack för de snälla orden!
Ja flanerandet i Baku är ju verkligen påtagligt. Oerhört trevligt att se alla olika människor längs Nizamigatan. Fast ja, du får nog förklara varför du tycker strandpromenaden är så populär 😉 Visst, på någon högtidsdag kanske där finns folk. Tycker mest den har varit rätt så öde och tom de gångerna jag varit där. Så oändligt stora ytor och så oändligt lite folk.
Vi gillade verkligen Baku, men de tre dagarna vi hade i staden var tillräckligt. Strandpromenaden var helt enkelt ganska fylld med människor, tyckte vi. Påminde pyttelitet om Miami Beach med alla som åkte rullskridskor. Vi var där både dagtid och kvällstid.