Jag tycker om att räkna länder. Jag samlar helt enkelt på länder. Jag åker sällan tillbaka till samma ställe som jag redan har varit och nästan alla resor går till nya länder som jag inte redan har besökt. Några säger att det är barnsligt att räkna länder. Jag säger att alla måste få spendera sin semester som det passar dem. Mig passar det att uppsöka nya länder och pricka av på kartan.

När vi började planera vår Balkan roadtrip så var det Montenegro och Albanien som var målet. Det visar sig att närmaste, enklaste och billigaste flygplats för Montenegro ligger i Kroatien och dito för Albanien i Grekland. Sen halkade det med ytterligare två länder bara av farten när vi började undersöka detaljerna.

Blue Eye - Kyri i Kalter - Albanien

Kroatien

Viveca och jag landar redan kl 09 på morgonen på Dubrovniks flygplats. Vi får bagaget snabbt och har tur med flygbussen; strax efter 10 är vi vid vårt hotell i Dubrovniks gamla stadsdel.  Vi möter upp mina norska vänner som är på väg till Grekland med bil, och går på stadsmuren i 35 grader och badar sen från platåer utanför muren. Norska vännerna kommer direkt från Mostar och vi pumpar dem på all information de har om staden samtidigt som vi äter en tidig middag.

Dubrovnik - Kroatien Dubrovnik (8 av 23)

Bosnien

Klockan 08:30 nästa dag sitter nämligen Viveca och jag på bussen till Mostar. Vi har med var sin handväska med necessär och rena kläder. Packningen har vi lämnat på pensionatet i Dubrovnik. Vi är framme vid lunch i Mostar och njuter av staden och bron under eftermiddagen och kvällen.

Morgonen efter åker vi lokalbussen till Blagaj och är tillbaka i Mostar för något sen lunch. Vid 15 går bussen tillbaka till Dubrovnik och vi kommer fram precis för middag.

Mellan Dobrovnik och Mostar passerar vi tre gränsövergångar mellan de två länderna men hela bussen är genom på som mest tio minuter.

Mostar - Bosnien Mostar - Blagaj - Bosnien

Montenegro

Vid lunch nästa dag kommer Lotta och dottern My från Sverige. Efter en kort sightseeing i Dubrovnik för de nyanlända är dags att bege sig till bussterminalen för att förflytta sig till nästa land. Bussen från Dubrovnik till Kotor i Montenegro tar tre timmar och vi är framme cirka klockan 19. Vid Kotorbukten har vi hyrt en lägenhet med privat badbrygga, vilket är ganska vanligt i området, för en kostnad av cirka 1000 kronor per natt för tre sovrum.

Vi stannar fyra nätter vid Kotorbukten och vi har hyrbil hela tiden. Mycket bekvämt lämnas hyrbilen till oss vid lägenheten och plockas upp på busstationen när vi ska åka vidare.

Vi behöver byta hyrbil på gränsen mellan Montenegro och Albanien och ta oss med buss över gränsen. Resan mellan Kotor i Montenegro och Shkröder i Albanien tar tre timmar och också här går gränsövergången snabbt.

Kotor - Montenegro - UNESCO (14 av 23)Kotor - Montenegro - UNESCO (9 av 23)

Makedonien

Efter att ha hämtat ut nya hyrbilen precis över den albanska gränsen så åker vi direkt till staden Ohrid i Makedonien. Bilresan tar över fem timmar, vilket är en timme mer än vad Google Maps säger. Alla fyra kärar ner sig i Ohrid och tycker i alla fall att det är värt den långa resan. På gränsen får vi köpa ett så kallat Green Card för €45 för att få ta bilen in i Makedonien.

Vi stannar två heldagar i Ohrid på ett mycket trevligt litet hotell för 220 kronor natten för ett dubbelrum. Tidigt på morgonen dag tre beger oss ut på vägarna igen. Nu är det dags att korsa Albanien igen på tvären och ta oss tillbaka till kusten.

Ohrid - Makedonien Ohrid - Makedonien

Albanien

Innan vi åkte hade vi varnats för den dåliga kvaliteten på vägarna i Albanien. Vi har tyckt de har varit OK fram tills nu men nu möter vi vägar utan asfalt och med mer hål än icke-hål. Vägarna i Albanien är ganska lustiga; samma väg kan i några kilometer vara en modern tvåfälts motorväg för att sen plötsligt smalna av till en smal väg där möte är svårt.

På väg till kusten stannar vi till i UNESCO-staden Berat och när vi vid middagstid närmar oss Orikum vid den albanska kusten så beslutar vi oss för att ge oss för dagen. Kostnad för ett dubbelrum; 260 kronor.

Tidigt nästa dag åker vi till Dhermi. Google Mats uppskattar de 39 kilometren mellan städerna att ta 32 minuter. Då har Google Maps missat att Albaniens högsta fjällpass ingår med 1000 höjdmeter. Väldigt vackert men tog en aning mer än 32 minuter… I Dhermi badar vi i resans klaraste vatten och besöker de finaste stränderna.

Efter tre dagar i Dhermi beger vi oss de två timmarnas körning till Ksamil söder om staden Sarande. Det är hit Apollos charterresor går och det är mycket turister här. Både norska och svenska hörs hela tiden. Vi stannar tre nätter i Ksamil, innan vi beger oss via källan Blue Eye till Sarande för sista natten där innan fortsätter mot Korfu.

Dhermi - Albanien Berat - Albanien - UNESCO

Korfu

Vi lämnar Albanien med katamaranen klockan 09 och en halvtimme senare är vi i Grekland. Snabba puckar! Vi har hyrt en fantastisk lägenhet i Corfu stad via AirBnb och värdinnan Flora hämtar oss i hamnen.

Korfu stad blir en stor överrakning för oss alla; riktig trevlig liten stad i venetiansk stil med färgglada hus. Efter att ha strosat runt så solar och badar vi några timmar från en liten strand i staden. Dag två besöker Viveca och jag Achilleion´s Palace medan Lotta och My åker till stranden.

Vi flyger hem med Norwegian kl 04 och vår underbara värdinna dyker upp klockan 02 för att skjutsa oss till flygplatsen. Vilken extra-service!

Kreta - Achilleion Palace - GreklandKorfu stad - Grekland

Att tänka på:

  • Ursprungsplanen var att ha en styck hyrbil som vi hämtade ut i Dubrovnik i Kroatien och lämnade i Sarande i Albanien. Det enda alternativet vi hittade tyckte vi var för dyrt. Med facit i hand så hade det kanske inte blivit så mycket dyrare än den lösning vi valde med en bil i Montenegro i fyra dagar och en annan i Albanien under en vecka. Vi letade, utan att lyckas, också efter en hyrbil som vi kunde hämta ut i Dubrovnik och lämna i Montenegro på gränsen mot Albanien. Över huvudtaget verkar det vara svårt, och dyrt, att lämna bilen annat ställe än där den hämtas ut.
  • Särskilt i Makedonien och Albanien var mat och dricka på restauranger utroligt billigt. I Ohrid i Makedonien betalade vi 300 kronor för tre förrätter, fyra varmrätter, en flaska vin samt vatten/läsk/öl på en av stadens finare restauranger
  • Boende kostade runt en tusenlapp per natt för ett dubbelrum i Dubrovnik och runt 500 kronor i Mostar och Ksamil. I övrigt kostade de flesta boenden mellan 200 och 300 kronor för ett dubbelrum.
  • Samtliga ställen vi besökte så pratade de flesta engelska.
  • Euro fungerade i alla länder utan försämrad kurs. Även om det bara är Montenegro som har euro som officiell valuta. I Albanien fanns euro som val i bankomaterna.

Dubrovnik - Kroatien

Blev det stressigt att besöka så många länder under så kort tid? Absolut inte. Det får inte glömmas bort att det var ganska små orter vi besökte och samtliga ställen hann vi med allt vi önskade göra innan vi åkte vidare. Det är också bara cirka 40 mil i luftsträcka mellan Dubrovnik i norr och Sarande/Korfu i söder. Så en rundresa på Balkan är något vi verkligen rekommenderar, om du gillar roadtrips så att säga

Antal nya länder avbockade under resan; fyra. Kroatien och Grekland hade jag redan besökt.

Föregående artikelLandet Azerbajdzjan och staden Baku
Nästa artikelUtsikt, The Bean och pizza i Chicago

20 KOMMENTARER

  1. Wieeee, snart är det dags för oss, men så effektiva som ni var kommer vi nog inte kunna vara. Vi utgår från Zagreb och ser hur långt vi kommer…

    • Ja, det var det absolutt. Og en veldig bra kombinasjon er det, og lett å besöke flere land ved samme reise. Skulle ville se mer av Bosnia også, var jo bare to dager i Mostar.

  2. Jag har haft detta hörn av världen på min lista länge, men då tänkt att resa runt med tåg eller buss. Vet du hur och tågnätet är hyggligt utbrett och välfungerande? Eller är det billigare med buss? Förhoppningsvis blir detta en sommarresa för oss (med risk för att vädret är otroligt varmt förstås!). Tack för dina bra tips, de är ovärderliga!

    • Vad roligt att du ställde den frågan. I hela ex-Jugoslavien är bussnätet väldigt bra utbyggd och jag tänkte faktiskt då vi var där att bil var egentligen onödigt. Vi använde inte bilden mycket på plats, mest för att förflytta oss. Det hade också fungerat med buss runt Kotorfjorden. I Albanien är jag osäker eftersom vi inte besökte annan busstation än den precis över gränsen, men över gränsen gick det många bussar. så skulle jag göra om det hela så hade jag absolut kollat upp möjligheten för att använda buss.

      Problemet är att den sidan som heler något med via….. och som kommer upp när du googlar inte har med alla bussar. På plats visade det sig att det fanns fler att välja på. så kolla i lite forum etc för andra länkar än den.

  3. Haha, låter som en amerikan som ”gör” Europa. 🙂
    Fast de här länderna ligger ju ganska tätt, så det är förmodligen helt funkis.
    Jag är väl mest avundsjuk på att du/ni har 18 dagar i sträck så att det går att beta av allt i samma området på en gång. Vi är ofta stressade av åtaganden, barn osv och få ta kortare turer.

    • Lena goes American! Nya jag…..

      Tid är alltid ett problem. Nu var detta sommarsemestern i år, utövser det har vi bara tid med långa semestrar över jul och nyår. så för vår det blir det också många korta resor över helger.

  4. Började fnissa lite då jag såg vilka länder du besökte under den här resan, för jag gjorde ”samma” resa i somras! Minus Bosnien då som jag besökt år 2012. Också Kroatien och Grekland kom med på min Montenegro och Albanien lista pga. priset! Härligt att läsa hur du upplevt den här resan. Jag var själv väldigt imponerad av Albanien, skulle när som helst åka tillbaka 🙂

  5. Dette er hva jeg kaller en effektiv reise! 😀 Nydelige bilder! Dere fikk sett mye fint, og det er jo absolutt verdt det dersom man har muligheten og ikke synes det blir for mye stress. Jeg tenker litt på samme måte som deg, og reiser oftest til nye steder. Jeg er så nysgjerrig at jeg har lyst til å se nye steder hele tiden, og bli bedre og bedre kjent med verden generelt. Dessuten liker jeg å være på farten, og behøver virkelig ikke ligge på en strand to uker i strekk for å kjenne at jeg har sett destinasjonen og feriert (jeg føler det i grunn motsatt). Nå har jeg endelig bestilt meg reise til Mellom-Amerika til våren, og da har jeg 5-6 uker på å oppleve alle de 7 landene regionen, samt litt av Mexico. Noen vil kalle det galskap med så kort tid, men jeg kaller det heller et eventyr, haha. 😉

    • Håller med i alt su skriver. Og, haha, avstandsmessig slår du oss hestelengder med Mellom-Amerika reisen. Ser jeg virkelig fram imot å lese om. skal selv til Colobia i januar, men det blir en uke stille i Cartagena. Skal i bryllup. Men holder slelvsagt på å sjekke hvilke dagsutflukter vi kan ta. vil gjerne lele en bil å dra over til Venezuela….

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here