Floden Arno flyter genom Florens i öst-västlig riktning. Stadskärnan och flertalet sevärdheter ligger norr om floden. Söder om Arno ligger stadsdelen Oltrarno. En redan kokhet morgon i augusti tar Viveca och jag oss över Arno på den kända bron Ponte Vecchio för att utforska Oltrarno.
Oltrarnos största behållning är Palazzo Pitti, palatset som Florens mäktigaste familj Medici lät uppföra under andra halvan av 1500-talet. Palatset påbörjades år 1449 av familjen Pitti, en annan mäktig och rivaliserande florentinsk familj, men bygget stoppades när familjens överhuvud dog år 1472. År 1559 köptes det av Cosimo I och hans fru och de ursprungliga planerna ritades om.
Att välja biljetter till Palazzo Pitti
Palazzo Pitti är Florens mest kända privatpalats och en av de byggnader jag minns väl från mina konstvetenskapliga studier för 25 år sen. Så att besöka Florens utan att se Palazzo Pitti finns inte på Italienkartan för mig.
Det finns två sorters biljetter att välja mellan. Den ena går till palatset, det vill säga lägenheterna där Medici-familjen bodde, det palatinska galleriet med Medici-familjen privata renässanskonst samt det moderna galleriet, det vill säga 1800-talskonst. Den andra biljetten ger inträde till Boboli-parken, som är renässansparken i anslutning till palatset, dräkt och kostymmuseet, silvermuseet och porslinsmuseet.
Viveca och jag är ute efter att se familjens bostad samt trädgården, så det är bara att köpa båda biljetterna. Vilket jag gissar att flertalet besökare gör. Biljetterna kostade €24 tillsammans.
Medici-familjens lägenhet
De rummen som i dag visas som Medici familjens bostad är orörda sen palatset åren 1880 till 1891 ockuperades av den italienska furstfamiljen Savojen. Det är draperier, siden, guld och kristall om varandra.
Det tar ungefär en halvtimme att gå genom alla rum och vi leddes genom det hela av röda avspärrningsband. Det finns ingen tvivel om att Medici-familjen bodde vackert. Vi går snabbt genom dräkt- och kostymmuséet men skippar båda konstmuseerna.
Trädgården Giardiano di Boboli
Det är nämligen den vackra Boboli-parken vi vill åt! Trädgården som anlades under 1500-talet och är ett strålande exempel på formell toskansk renässansträdgård. Parken är enorm och eftersom det är 40 grader varmt så har vi valt ut de områden vi helt vill se. Överallt passerar asiater oss med paraply för att få skugga i ena handen och solfjädern i andra handen. Båda män och kvinnor.
En renässansdröm av en trädgård
Vi lämnar palatset och möts av häckar formade med nagelsax så långt ögat räcker. Precis framför oss sträcker amfiteatern ut sig med statyer i var sin nisch med triangelformat fönsteröverstycke. Innan vi börjar utforska parken så väder jag mig om och ser fantastiska Il Duomo mellan palats och trädgård. Kyrkan jag har blivit så förtjust i från en ny vinkel!
Vidare förbi Neptun-statyn och därefter trapporna med rotundan och platån där vi njuter av utsikten över staden. Vi fortsätter igen och kommer fram till Porslinsmuseet. Museet i sig är lagom intressant men de har väl fungerande fläktar där inne och vi stannar bara för att svalka av oss lite. Mer intressant är den lilla parken Giardino del Cavaliere och utsikten över det toskanska landskapet.
Siktar är nu inställt på Isoletto i den östra delen av trädgården. Efter en promenad på en skogsväg, där det med jämna mellanrum dyker upp marmorstatyer, är vi framme vid området som utgör Isloletto. En vattenomgiven ö med statyer, fontäner, krukor och bänkar. Flera av statyerna har riktigt intressanta detaljer och vi låter oss fascineras.
Sista anhalt innan vi lämnar Palazzo Pitti och Giardiano di Boboli är Grotta del Buontalenti, med en fasad gjort av tusentals snäckor. Grottan är under renovering när vi är där men i vanliga fall kan man komma in och skåda en kurvig Venus som reser sig från vattnet.
Biljetten ger tillträde också till Giardino Bardini, som ska vara minst lika fin som Giardiano di Boboli och bara ha en bråkdel så många besökare. Men nu är både Viveca och jag så varma att det enda som känns intressant är att ta en taxi direkt till utomhusbadet för att svalka ner oss.