Den absolut mest kända vyn från Baku är den som visar de tre elegant formade skyskraporna som utgör Flame Towers. Gärna i kombination med någon medeltida byggnad eller på kvällen då de är upplysta av neon.
Som alla andra lät jag mig också fascinera av byggnaderna då vi beökte Baku. Faktiskt så mycket att jag kom hem med nästan 100 foton bara på Flame Towers. Dagtid med knallblå himmel. När solnedgången speglar sig i glaset. För inte glömma kvällstid: upplysta av blå neonljus, upplysta av färgerna i den azerbajdzjanska flaggan, samt givetvis brinnande neon-lågor.
Skyskraporna som utgör Flame Towers
Flame Towers ligger på en höjd söder om Bakus innerstad och är synlig från stora delar av den UNESCO-listade gamla stadsdelen. Och ja, jag håller med; det är både mäktigt och effektfullt med kombinationen skyskrapor uppförda i glas och medeltida torn eller moskéns minareter.
Flame Towers stod klart så sent som i 2012, precis i tid för att visas upp för världen i samband med finalen i Eurovision Song Contest. Ja, den som Loreen vann med Euphoria. Byggverket består av tre torn, med lågor som formmässig inspiration, och är 190 meter höga. Kostnad? Inte mindre än $350 miljoner.
Läs mer: Azerbajdzjan och Baku
Krigsmonumentet Shahidlar Xiyabani
Fire Towers ligger i nära anslutning till minnesmonumentet Shahidlar Xiyabani. För att ta sig upp så finns det en gratis bergbana, som tyvärr höll på att stängas för en timmes underhåll just när vi kom dit. Maxime och jag vill upp när vi först är där och det var bara att ta trapporna upp. Tio minuter senare går vi upp den sista ståtliga marmortrappan med balustradräcke. Utsikten över Baku som möter oss är fantastisk. Vi blir helt enkelt stående och njuta ganska länge och tidvis är vi helt ensamma på platån också.
Läs mer: Lervulkaner i Gobustan
Vi lyckas slita oss från utsikten och går mot Shahidlar Xiyabani, också kallad Martyr´s Lane eller Lane of Martyrs, och som tidigare het Kirov Park. Kärt barn, många namn och allt det där….. Shahidlar Xiyabani är dedikerad till alla azerbajdzjanier som dödades av den sovjetiska armen under det som omtalas som svarta januari. Svarta januari ägde rum 19 och 20 januari 1990 är bland de upploppen som var föregångarna till Sovjetunionens fall året efter. På samma ställe är också offer som dödades under Nagorno-Karabach-kriget, mellan Azerbajdzjan och Armenien under åren 1988 till 1994, hedrade.
Läs mer: Helig eld och te hemma hos guidens familj
Platsen där Shahidlar Xiyabani ligger har sen första världskriget använts som begravningsplats för stupade militärer. Det uppskattas att över 15 000 personer har begravts på kyrkogården.
Maxime och jag gillar när något är ännu finare och mer storslagen än vad vi hade förställt oss. Utsikten från Shahidlar Xiyabani var just detta och ska du till Baku får detta absolut inte missas.
Håller med, absolut. Och faktiskt ungefär omöjligt att missa när man besöker Baku. 🙂
Totalt omöjliga att missa. Tror jah kom hem med 200 bilder på tornen i olika vinklar, klockslag samt olika upplysta färger.