Den som åker till Svalbard gör det oftast för aktiviteternas skuld. Största staden Longyearbyen har ett vackert läge vid fjorden mellan bergen, men storleksmässigt det rör sig om en huvudgata och några tvärgator. Med andra ord snabbt avklarat.
De mest klassiska utomhusaktiviteterna är snöskoter och hundspann, som båda finns i olika längder och svårighetsgrader, givetvis till olika kostnader också. En annan aktivitet är båttur där man åker mellan isberg och spanar efter arktiska djur. Under norrskensperioden kan man jaga den gröna himlen, både med hundspann, snöskoter och med snövessla.
Alltså; aktiviteterna är hur många som helst att välja mellan. Självklart önskar vår lilla grupp att testa alla, men det går inte under två och en halv dag. Efter långa diskussioner med Hurtigruten Svalbard, som hjälper oss med planeringen och genomförandet, så blir det till slut aktiviteterna snöskoter, hundspann, besök i isgrottan inne i glaciären och besök i en kolgruva som valet faller på.
Läs mer: Våra 12 bästa tips för Svalbard
Vi genomför snöskoterturen första dagen. Andra dagen är det isgrottan under förmiddagen och hundspannet under eftermiddagen. Tredje dagen besöker vi kolgruvan och släpps av på flygplatsen för hemresan. Hurtigruten Svalbard har upphämtning på alla Longyearbyens hotell men eftersom vi bor i AirBnB-lägenhet så har vi upphämtning på närmaste hotell, som är Mary-Annes polarrigg.
Utöver Maxime och jag så består gruppen av vår syster/moster Christiane och hennes dåvarande man Florian, samt vår mamma/mormor Brit. Resan var allas julklapp till vår mamma/mormor/svärmor.
Snöskoter till Camp Barentz
Vi hämtas upp klockan 10:30, enligt schema, av en minibuss. Vi åker till skotergaraget mitt i staden där vi först får en säkerhetsgenomgång, sen är det på med overallen, handskarna, baklavan, hjälmen och kängorna som alla förses med för att inte frysa.
Tyvärr är det mulet och det snör, så sikten är dålig. Vi åker till Camp Barentz, där vi får fika inomhus i värmen i stället för utomhus som brukligt är. På vägen tillbaka ser vi betande renar och jag går bananas med min kamera. Sen dyker självklart den stora frågan upp; vad fasiken är det de betar när det bara finns snö?
Läs mer: Välkommen till Longyearbyen
Kolgruvan Gruve 3
Maxime, våra mamma/mormor och jag hämtas upp på Polarriggen kl 09. Vi har tur; förutom oss är det bara tre svenska tjejer med på dagens utflykt. Vi börjar med en sväng upp i byn för att se de gamla arbetarbostäderna innan vi fortsätter mot gruvan. Precis innan vi kommer fram till Gruve 3 så passerar vi ingången till Världens globala frövalv, som min mamma har önskat se. Två flugor i en smäll.
På plats i gruvan spanar vi först in koltransportvagnarna och annat utomhus, sen går vi in. Vår guide, som jag tyvärr inte minns namnet på men det finns bara en, är ovanligt kunnig och har en utomordentlig berättarteknik och alla sugs med i historien. Alla rum ser ut precis som de gjorde då gruvan lades ner, med lappar och annan information.
Sen är det dags att bege sig in i gruvan. På med smutsskyddande överall och hjälm. Miljön där nere är som att vara i mitt favoritdatorspel Myst från 1990-talet. Vi får också testa att krypa genom en av de trånga tunnlarna som de jobbade i. Inget för mig kan jag säga.
Att besöka en gammal gruva låter kanske inte så himla sexigt, men det var en av de mest fantastiska guidade turer jag har varit med om. Turen slutar kl 12 med återlämning i Longyearbyen men eftersom vi har flyg hem 13:30 så har vi redan avtalat lämning på flygplatsen, som ligger precis nedanför gruvan.
Snöskoterturen var sponsrad av Hurtigruten Svalbard.
Text, bilder och synpunkter är som alltid våra egna.