Med det fina vädret som har varit denna sommaren så har jag givetvis badat mycket. I Oslo har jag blivit nykär i vad som Osloborna bara brukar omtalas som ”öarna” och det är här stadens finaste stränder ligger.
Oslo ligger vid en smal fjord som går in i landet, vilket gör att skärgården skiljer sig ganska mycket från den svenska. Dels finns det bara en handfull öar och till ön längst bort tar det 21 minuter med båt. Känns inte detta enkelt och effektivt?
Följ med till mig guide till Oslos öar som ger dig de bästa ställen att bada i Oslo. Enligt mig, självklart.
Hovedöya
Hovedöya är både den mest kända och den mest tillgängliga ön. Hit tar båten sex minuter och hade det inte varit för all båttrafik på vattnet hade det gått att simma. Hovedöya ingår i det normala rutnätet för skärgårdsbåtarna men på sommaren går det extrabåtar i skytteltrafik mellan Hovedöya och stan.
Ön är bergig men med två sandstränder, vilka är populära bland barnfamiljerna, och sandstränderna nås genom att gå rakt fram när du kommer från båten och följa alla andra. Om du vill undvika sand i badbyxorna och barnskrik så är det klipporna som gäller. Jag brukar alltid gå direkt höger från båten. Det är absolut möjligt att hitta sin egen del på klipporna, det hela beror på hur långt du orkar gå. Från vattnet ser man solbadare över mer eller mindre hela ön.
Det finna en trevlig restaurang och kiosk mitt på ön, du passerar den på väg till sandstränderna. Röd med vita knutar, jag du hör ju hur idylliskt. Här kan du få varm mat och mackor, samt givetvis glass och dricka.
Mitt på ön, vid restaurangen, finns ruiner från cistercienserklostret från 1100-talet och på öns högsta punkt står gamla kanoner från då ön var en viktig del av Oslos försvar. Ruinerna passerar man lite hela tiden men då och då brukar jag också ta en sväng upp till kanonerna. I stora tegelbyggnaden vid bryggan finns sen några år en konsthall. Inte besökt än men gillar initiativet.
Revierhavnen har en restaurang med fantastisk fisksoppa, men det är endast åtkomst med egen båt till båthamnen. Kanske lifta med någon från Aker Brygge om du inte har egen båt?
Gressholmen
Det är lika bra att erkänna på en gång; Gressholmen är min absoluta favorit bland Oslos öar. Här finns finaste vattnet, vackraste naturen och trevligaste restaurangen. Så häng på till mina hemliga strandtips.
Gressholmen består egentligen av tre öar som har växt ihop men alla säger bara Gressholmen om alla tre. I nordöst ligger Gressholmen, i nordväst halvön Heggholmen och i söder halvön Rambergöya. Det er Rambergöya du vill åt för att bada och här kommer en lång och detaljerad beskrivning för att hitta. Båten från stan lägger till längst norr på halvön Gressholmen. Följ alla andra och skylten mot Gressholmen kro. Gå rakt igenom restaurangen, mellan byggnaden och uteserveringen. När stigen delar sig i flera olika efter några minuter, håll vänster och det står kanske en handgjord skylt med Badestrand på att följa. Eller kanske inte, den såg inte direkt så permanent ut. I öns mitt, ungefär där de tre öarna har växt ihop, finns en båtklubb med industrikänsla (fantastisk miljö, stanna till om du har tid) och om du har gått rätt ska du nu ha denna på din högra sida och bukten mellan Gressholmen och Rambergöya på din vänstra sida.
Paus och några foton nu, sen fortsättning nedan.
Fortsätt på stigen ut på Rambergöya och pejla in dig på min blåa plupp på kartan ovan. Du vill antingen göra som jag gjorde förra veckan och ligga två meter från vattnet på de lägre klipporna precis där pluppen är eller så siktar du in dig på den utskjutande delen (som är nästan dolt i blå pluppens ”strålkastarljus”) som är högre klippor. Jag älskar båda ställen. Dock varning för att det badas naket här, så gillar du inte att andra är nakna så är inte detta stället för dig. Jag skulle gissa på cirka 25% naket men städat beteende. Jag har alltid bikini och det är inga sura miner. Det är inte en formell nakenstrand men det har varit OK att näcka där så länge jag minns. Enligt mig är vattnet klarast och finast här i hela Oslofjorden. Jag antar att det tar mellan 15 och 20 minuter att gå från färjan till stranden.
Läs mer: Ett roligt budgethotell i centrala Oslo
Om du inte vill gå så långt finns det massor av andra ställen också på ön, bland annat en fin liten klippig halvö/bukt nedanför restaurangen, se bild ovan. Restaurangen nyöppnade i ny regi förra året och är Oslos senaste snackis. Jag har inte testat den men alla säger den är bra. Och att miljön är trevlig ser man ju.
Gressholmen var under hela min barndom känd för att vara kaninernas ö. Det fanns naturligt vildkaniner där men också de som inte längre kunde eller ville sköta om sin kanin tog med den dit och släppte loss den. Men hela ön är ett naturreservat och kaniner förökar sig ju som kaniner, och de förstörde floran på ön. Så 2007 utrotades alla kaniner på ön och tydligen är det inte tillräckligt många som har släppt loss sina kaniner för att de ska ha kommit tillbaka.
Läs mer: Holmenkollen och Frognerseteren med världens utsikt
Gressholmen är också en väldigt trevlig ö för en promenad, då den är ganska stor och det finns stigar på hela ön. Det är spännande med båtklubben och det finns också några bostäder och stugor på ön. På Heggholmen låg Lilleborg tvålfabrik och fortfarande finns rälsen kvar som tvålen transporterades på. Norges första flygplats, öppnad 1927, låg på Gressholmen, med flyg till Norges största städer samt till Stockholm och Berlin. Du hör ju själv hur mycket det finns att se på ön.
Ön är inte lämplig för barnfamiljer då den är svårframkomlig med barnvagn och det finns inga större sandstränder.
Langöyene
Som namnet säger så består Langöyene av två öar; Nordre langöya och Södre langöya. Runt förra sekelskiftet hade Oslo, som då het Christiania, stora problem med sophanteringen och någon kom på att skapa en soptipp i det grunda sundet mellan de två öarna. Fram till 1948 var detta stadens soptipp och vad som i dag är en lång sandstrand ligger alltså ovan på 50 års ihopsamlade sopor. Dock inga miljöfarliga sopor.
Den långa sandstranden gör att Langöyene är populär bland barnfamiljer. Det går också att ligga på klipporna men de är mer svårtillgängliga än på till exempel Hovedöya. Jag brukar inte välja Langöyene i vanliga fall men när jag skulle göra research för detta reportaget vek av till vänster vid sandstranden och la mig på klipporna nära stranden.
Det är tillåtet att tälta på Nordre langöya, vilket är populärt att göra. Ser du noggrant på fotot ovan med basketbollnätet så ser du de färgglada tälten bakom. Det finns en kiosk som mest har glass och läsk men också varmkorv med pommes och toast. Förvänta ingen gourmetmåltid.
Läs mer: Stranden Huk på Bygdöy – Men vintertid
Jag läser nu att Oslo kommun har vikt 300 miljoner kronor för förbättring av Langöyene och ön kommer att stängas från 2019 till 2021. Tydligen börjar de gamla soporna bitvis att tränga fram genom sand och gräs… Jag kan bara hoppas att det kommer en riktig restaurang också när ön öppnar igen, det vore en förbättring. Langöyene tillhör formellt Nesoddens kommun och Akershus län, men hyrs av Oslo kommun och nås med samma biljett som övriga öar.
De bebodde öarna Bleiköya, Lindöya och Nakholmen
Det finns ytterligare tre öar i inre Oslofjord, som nås med samma båtlinjer som öarna ovan. Alla de tre öarna är mer eller mindre täckta av privata stugor kombinerad med naturreservat. Bryggorna och stränderna är av privat karaktär, även om öarna är tillgängliga för alla och det är tillåtet att använda badplatserna.
Alla stigar på öarna är också offentliga och tillåtna att använda. Bleiköya, Lindöya och Nakholmen är alla mycket trevliga öar att besöka men de passar bättre för promenad än för att bada, enligt mig.
För detta reportaget hoppade jag av en timme på Bleiköya innan jag äkte vidare till nästa ö. Bredvid bryggan ligger den gamla och ståtliga disponentvillan, som i dag är lanthandel och restaurang. På ön finns cirka 70 stugor, medan det på Lindöya finns knappt 300 stugor och på Nakholmen cirka 180 stugor.
Jaha, detta blev en jättelång avhandling. Men det är ett trevligt ämne och sex trevliga öar så jag kunde tydligen inte stoppa. Som du ser på bilden nedan med rutten så går det med lite planerande att öhoppa under en dag. Tänk bara på att linjerna B1, B2 och B3 bara går i en riktning.
Bra att veta:
- Båtarna går från Aker brygge, precis framför Rådhuset.
- Kön är uppdelat efter öarna och inte efter de olika linjerna. Ställ dig i kön för ön du vill till så öppnar de flera köer om båten går till flera öar.
- Här hittar du båtarnas körschema; ruter.no
- Det är samma biljett för båtarna som för tunnelbana, buss och spårvagn i Oslo.
- Oslofjorden består av saltvatten så förvänta botten med hala stenar, krossade snäckor, tång etc. Jag brukar alltid bada med flipflops, så ta gärna på vattentåliga skor. Det går att bada utan skor men jag är både bekväm och feg.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Fin reportasje. Jeg var mye på disse øyene i barndommen og hadde også Gressholmen som favoritt. Det var så koselig med alle kaninene 🙂
Takk så mye! Bra det er flere som har Gressholmen som favoritt, både med og uten kaniner.
Jättefin guide! Hade jag haft en till heldag i Oslo hade jag antagligen satsat en heldag på island hopping, men hann bara med den närmsta ön 🙂 Jag tyckte också om de trevliga stigarna som ledde till små vikar bland klipporna där man kunde bada nästan ostört (om man åker dit och beslagtar en plats tillräckligt tidigt på dagen åtminstone) 🙂
Tack så mycket! Bra med där sparken bak du gav med ditt inlägg. Klipporna är absolut bäst.
Det var många tips och fina bilder! Tack! Noterat ner för att ta fram när vi är i Norge i framtiden.
Tack så mycket! Bra att ha stränder, restauranger och sevärdheter i rockärmen när man kommer någonstans.