Här kommer en sammanfattning av Alaskaresan sommaren 2018, dag för dag. Klicka på länkarna för att läsa mer om varje ställe, aktivitet, vandring och allt det andra fina.
I slutet hittar du också mina bästa tips för att göra en kopia av vår underbara rundresa. Alla topp aktiviteter att göra i Alaska och vad du inte vill missa. Lägg en kommentar så svarar jag, om du skulle ha någon fråga.
Klicka på kartan för att förstora den och få fler detaljer om den perfekta roadtrippen i Alaska. Givetvis enligt mig. Det blåa är rutten vi körde och det röda är aktiviteterna och sevärdheterna.
Dag 1 – Flygresa och Anchorage
Jag landar i Anchorage vid 17 och väntar in Jeanette, Katarina och Sofia som kommer från Seattle och landar vid midnatt. Vi sover över i Anchorage.
Läs mer: Dag 1 och 13 – Flygfoton över Grönland och i Anchorage
Dag 2 – Mot Kenai
Alla fyra vaknar med tuppen, fast vi har avtalat klockan 08, och hämtar ut hyrbilen tidigt. Vi kör till vårt AirBnB-hus i Kenai stad, tre timmar resa plus foto- och lunchstopp. Samt att vi råkar ta en bensträckare precis vid Berrys chain carving-verkstad. Solen skiner och på kvällen beställer vi pizza, med gratis leverans, som vi äter på balkongen.
Dag 3 – I Kenai
Vi vaknar till hällregn. Det ceriserosa regnsetet som jag köpte till Färöarna, men inte fick användning för, åker på. Dagens utflyktsmål är Homer; längst syd på halvön Kenai och två timmar att köra. Dock stannar vi först till på en camping där det finns örnar, men jag har fel både objektiv till kameran och skor, då man behöver vada något, och utforskar i stället alla husbilar på parkeringsplatsen.
Vi når sen Homer och åker direkt ut till tarmen som utgör Homer Spit för lunch. Här finns pittoreska byggnader längs vägen och vi anar konturer av höga fjäll genom dimman. Jag antar Homer hade varit fantastisk vacker om inte sikten hade varit 20 meter.
Läs mer: Dag 3 – Vi utforskar halvön Kenai i hällregn och dimma
Dag 4 – Mot Denali nationalpark
Vi vaknar igen till spöregn och vi har en maratondag framför oss; tillsammans sju timmar körsträcka. Dock har vi många stopp längs vägen att avverka, så vi delar upp den. Vilket är skönt men också resulterar i att det tar hela dagen att köra.
Första stopp är staden Whittier, där det både finns ett övergivet spökhus samt ett höghus som hela staden bor i. För att ta sig dit behöver man köra genom en enfilig tunnel som delas av biltrafik och tåget, så tunneln är öppen bara en halvtimme åt vardera håll och tåg och bilar får då samsas.
Läs mer: Dag 4 – Med bil genom järnvägstunneln till Whittier
Tillbaka i Anchorage svänger vi väster på ringvägen som heter först 3, sen 2, sen 4 och slutligen 1 och påbörjar den klassiska rundresan i Alaska. Nästa stopp är Eklutna och kyrkogården där med alla små husen.
Vi stannar sen i Talkteena, som har en katt som borgmästare (!) och från var det ska vara underbar utsikt mot fjället Denali, som är Nordamerikas högsta. Om inte dimman hade legat tätt och det regnade.
Vi gör ett kort fotostopp vid det övergivna igloohotellet, som uppfördes men aldrig öppnade, nära Cantwell. Strax innan incheckningen stänger kl 21 är vi framme på vår lodge Grizzly Bear i Denali nationalpark.
Läs mer: Dag 4 – En kyrkogård med spirit houses, en by med en katt till borgmästare och en övergiven igloo
Dag 5 – I Denali nationalpark
Halleluja, solen skiner och här ska det hajkas. Vi tar bilen så långt in i nationalparken det är tillåtet, sen påbörjar vi den fyra timmar långa hajken Savage Alpine Trail. 500 höjdmeter och utsikten är fantastisk. Vi pausar, njuter och fotar hela tiden.
Kvällen spenderas i lodgen med hämtmat från thaitrucken på området och med prisvärda ansiktsmasker på ansiktet.
Läs mer: Dag 5 och 6 – Denali Nationalpark och vi möter Chippy
Dag 6 – I Denali nationalpark
Vi är kvar i Denali nationalpark och gör två kortare hajker, denna gång utan större höjdskillnader.
Läs mer: Dag 5 och 6 – Bildbonanza
Dag 7 – I Fairbanks
Förflyttning från Denali till staden Fairbanks, som är Alaskas näst största. Två och en halv timme i bil och vi stoppar endast för lunch. Vi har hyrt en rund jurta via AirBnB, en traditionell boendeform från Mongoliet men som också finns i Alaska.
Vi spanar in staden, sen åker vi förbi botaniska trädgården innan vi tar oss till trevliga bryggeriet HooDoo och avslutar kvällen där. Kvällen spenderas i på jurtans balkong och rätt som det är kommer en älg med sin kalv ut från skogen bara fem meter framför oss. Alaska alltså!
Läs mer: Dag 7 och 8 – Jul hela året, guldgrävare och mikrobryggerier al mas
Dag 8 – I Fairbanks
Direkt efter frukost åker vi till staden North Pole, som är känt för julafton året om och sin enorma julpyntsbutik. Alla lyktstolpar är polkagrisrandiga och det samma är McDonalds skylt.
Vi åker sen guldgrävarvägen Steese Highway och äter på Howling Dog Saloon i Fox, sen blir det en öl på bryggeriet Silver Gulch, mitt emot saloonen. Kvällen avslutas än en gång på HooDoo.
Dag 9 – Mot McCarthy
Ännu en maratondag i bilen, vi ska till gruvstäderna McCarthy och Kennicott långt ute i bushen. Tio timmar i bilen, varav de två sista på en grusväg. Klockan 20 checkar vi in på det kombinerade hotellet Ma Johnson´s / Lancaster’s Inn och beger oss sedan till middag på en av stadens tre restauranger.
Läs mer: Dag 9 och 10 – Midsommarfirande och westernbyn McCarthy in the middle of nowhere
Dag 10 – I McCarthy och Kennicott
Vi åker till Kennicott, den övergivna kopparstaden som lämnades 1938. Vi spenderar en heldag här och äter sen middag på McCarthys fine dining restaurant, som rekommenderas i Michelin-guiden. Båda kvällarna avslutas på byns bar The Golden Saloon, som också är en av de tre restaurangerna.
Läs mer: Dag 10 – En spökstad där man en gång grävde fram koppar
Dag 11 – I Eureka
Vi har inget boende bokat för de två sista nätterna, men har sett ut ett område vi vill bo på väg tillbaka till Anchorage. Valet faller på samhället Eureka, där vi checkar in på ställets kombinerade diner och motell vid namn Eureka Lodge, med tillsammans sex rum. Tyvärr börjar det regna precis när vi tänker ta en sväng med bilen och spana in omgivningarna, så det blir i stället klassisk amerikansk apple pie på dinern.
Läs mer: Dag 11 och 12 – Eureka och vandringen till glaciären
Dag 12 – I Eureka
Hajkingdags igen! Vi vill upp på Lion´s Head, härifrån ska utsikten över glaciären Matanuska vara formidabel. Efter en dryg timme och trehundra höjdmeter, där det nästan hela vägen var så brant att vi fick dra oss upp efter träd och undervegetation längs stigen, är vi uppe. Utsikten är precis så fantastisk som utlovat. Kvällen spenderas i baren på Eureka Lodge.
Dag 13 – Mot Anchorage och hemresa
Hemresedag. Vi lämnar Eureka klockan 07 för att hinna med en snabb vända i Anchorage innan planet går hem klockan 14.
Läs mer: 19 foton på mig genom Äntligens vilses kamera
Att tänka på:
- Vi hyrde först en bil från Avis, som det visade sig att vi inte fick ta på grusvägen till McCarthy. Detta upptäckte vi tre dagar innan vi skulle åka, det blev med andra ord lite hektiskt kring att hitta ny hyrbil. Boendet i McCarthy rekommenderar dessa hyrbilsföretag; bläddra längst ner på sidan och klicka dig vidare.
- Det kändes som vi hade planerat perfekt antal dagar för den rundresa vi önskade göra. Det finns inte så många vägar i Alaska, då det är rejält bergigt, så med bara en vecka finns det risk att du inte hinner hela rundan, eller får spendera mycket tid i bilen.
- Dock tyckte vi alla fyra att staden Talkteena var väldigt trevlig och hade gärna spenderat en natt där. Vi gillade också McCarthy och Kennicott skarpt och hade gärna stannat tre nätter i stället för två. Fairbanks utöver North Pole och Steese Highway var inte så kul. Så extra dagar i Talkteena och McCarthy och kortare i Fairbanks och Eureka om det hela ska perfektioneras.
- Tänk på att vädret är instabilt i Alaska och det kan regna mycket. Temperaturen sjunker kraftigt när solen inte är framme. Det blåser också bitvis genom märg och ben. Vi var där i juni och jag skulle uppskatta att vi hade 23-24 grader de finaste dagarna och 12-13 grader som sämst.
- Jag flög till Anchorage via Island, med IcelandAir, vilket var snabbaste sättet. De andra flög via Seattle och stannade några dagar där innan de flög vidare till Anchorage. Kostnaden för båda alternativen blev ungefär samma; cirka 8000 kronor.
- Anchorage är inte Alaskas huvudstad; det är Juneau som är detta och som ligger på den smala tarmen längs kusten som gränsar mot Kanada. Anchorage är dock största staden och Juneau kan endast nås med båt eller flyg.
Åh tack för fantasiresan tillbaka till Alaska! Måste säga att vi var väldigt bra på att reseplanera nu när jag läser om det. Är redo för en repris när som helst😅😍
Visst var vi, riktigt vassa faktiskt. Kanske lite ringrostig generellt med reseplanering nu, men snart är vi alla högst upp på pallen igen. Repris it is!
Great photos ! I’ve been dreaming of Alaska for a while, Lucky you for being there 🙂
Thanks a lot! Alaska was wonderful, you should definetly go there. I can strongly recommend Alaska.
Så utrolig fine bilder! 😀 Wow! Kjente reiselysten melde seg nå!
Hvilken måned gjorde dere dette i? Jeg tror jeg alltid har tenkt ”Alaska? Hm, nei” fordi jeg har trodd det var så kaldt, men det hørtes jo ikke så kaldt ut (sånn, i forhold til her hjemme). Whistler hørtes også ut som et spennende sted, med alle menneskene samlet i et høyhus samt spøkelseshus.
Glömde skriva att vi var där i juni; har uppdaterat inlägget nu. Alaska ligger ungefär på samma breddgrad som Skandinavien, så vädret (och landskapet) är ganska likt. och vad roligt att reslusten kom krypande.