Farris är i Norge vad Ramlösa är i Sverige. Alltså Mineralvattnet med stora M:et. När Sverige har SPA:et Ramlösa brunn så har Norge Farris bad. Farris bad ligger i Larvik, öppnade år 2009 och är av Norges största och mest påkostade SPA-anläggningar. Ägare är hotellmagnaten Petter Stordalen och det ingår i hans kedja Nordic Choice Hotels.
I julklapp i fjol gav min syster, Maxime och jag vår mamma/mormor en resa till Farris bad för oss alla fyra. För att göra det hela lite extra festligt så åkte vi på vår hennes födelsedag den 15 februari.
Hotellet
Vi är framme i Larvik ca kl 12 och har bokat tidlig tillträde till SPA:et för att hinna med allt vi vill göra. Hotellet är fullbokat en lördag och våra rum är inte klara än. Vi får utdelade morgonrockar, handdukar och tofflor och fiskar fram bikinin från bagaget.
Innan vi beger oss till SPA:et passar kaffedrickarna i sällskapet på att ta en kaffe i loungen. Vi sitter först i fina soffan med Skygardenlampan över bordet. Sen kom vi på att vi ville njuta av utsikten över vattnet och förflyttade oss till svarta snurrfåtöljerna.
Inredningen på Farris bad är maffig och påkostad i form av designmöbler men det finns också mycket konst. Konstverket med den grekiska backanalen och antika pelare är ca tre meter bred och hänger ovanför trappan ner till restaurangen. Tål att detaljstuderas.
Hela hotellets arkitektur är också något utöver det vanliga, där det svävar över vattnet på pelare. Väldigt snyggt och jag är stort imponerad.
Rummet
Vi har bokar de luxerum, med balkong och finaste utsikten mot öppet hav. Tyvärr för kallt att sitta på balkongen i februari men vi var där ute och såg en fin solnergång.
Rummet i säg är ganska litet och egentligen inget speciellt. Utöver badkaret och utsikten därifrån, vilken finns på de inledande bilderna längst upp i artikeln. Men sängen var skön och det är viktigt. Vi såg rum med större balkong, där vi antar rummen är större, men de låg in mot gården och alltså utan havsutsikt.
SPA:et på Farris bad
SPA:et är Farris bad är, tillsammans med anläggningens arkitektur, absolut största behållningen. största avdelningen är i tre våningar, med ett stor utbud av olika bastur samt stora och små, varma och kalla poolar. Jag uppskattar mycket relaxdelar när jag är på SPA. Hos Farris bad finns både vilosängar med mjuka madrasser och fantastisk utsikt samt, min favorit, formgjutna mosaikfåtöljer med inbyggd värme.
Men det bästa med SPA:et upptäcker vi ungefär halvvägs, när vi redan trodde vi hade testat allt. Det finns en till liten avdelning; hängande helt ute över det öppna havet! In en lång korridor och där framme belönas man av bastur och två jacuzzis med finaste utsikten. Jag fastnade här i evigheter! Här finns också en trappa ner i vattnet och de tuffare av oss, dvs Maxime och Christiane badade faktiskt i februari. Videosnutten nedan är faktiskt väldigt rolig.
Läs mer: The Well utanför Oslo – 10 000 kvm SPA
Vi var alla väldigt nöjd med att ha tidig tillgång till SPA:et, vi lyckades utan problem spendera fem timmar där och var på rummen cirka kl 18. Då hann vi med att piffa och ta det lite lugnt på rummet innan middag.
Middag
Farris bad har två olika restauranger. I vårt paket Hvilepuls (vilopuls, för den som behöver översättning) ingår tvårätters middag i Seaside Lounge & Foodbar, som har en avslappnad känsla och med öppen spis mitt i rummet. Min lax är perfekt tillagad och tillbehören höjer det hela. Stort plus för att hotellet serverades en flaska mousserande till maten som kompensation för att vi fick vänta lite på rummen.
Alternativet till Seaside är att äta trerätters i stora restaurangen på bottenvåningen, som är samma lokal som använda för frukosten.
Frukost
Vi var väldigt nöjda med middagen kvällen innan men frukosten var magisk. Bra utbud av bröd, flera sorters ägg och dito müsli och granola. Jag äter sällan yoghurt med granola hemma men när jag äter hotellfrukost vill jag verkligen ha detta.
Men bäst av allt är i alla fall alla hälsoshots som erbjuds; i alla färger och smakar det går att önska. Maxime tar in hela regnbågen, som ni ser nedan.
Läs mer: Guide till Oslofjordens öar
Praktiska tips och att åka till Farris bad
- Farris bad ligger i staden Larvik, där också Farriskällan finns. Det tar ca två timmar med direkttåg från Oslo. Tåget går en till två gångar per timme och kostar drygt 300 kr för en vuxenbiljett hos VY, som är motsvarigheten till SJ. Det tar knappt tio minuter att gå från stationen till hotellet. Med bil tar det en timme och 30 minuter.
- Samma tåg fortsätter genom Oslo och till Gardermoen flygplats, vilket tar ytterligare 20 minuter. Flygplatsen Torp, som bla används av RyanAir, ligger endast 20 minuter bort med bil från Farris bad och 30 minuter med buss. Dock lite svårt att flyga från Torp till Sverige, vad jag vet. Men kanske Farris bad i kombination med att flyga från Torp till någon annanstans?
- Larvik är en stad med flera restauranger, men halva nöjet med SPA-hotell är att stanna på hotellet hela vistelse. Det rekommenderas därför att köpa ett av deras paket där middag ingår.
- Vi var där en lördag till söndag i februari. Hotellet var fullbokat, vilket det nästan alltid är på lördagar. Om det går att få till så hade jag valt en veckodag, eventuellt fredag eller söndag. Det finns förmånliga paket att köpa både för fredag och söndagar-
- Det var magiskt på Farris bad där i februari, men det finns en fin strand vid sidan om hotellet. Vid nästa besök skulle jag välja en varmare årstid så det finns möjlighet att njuta av utomhusområden också. Jag skulle också vilja stanna två nätter. Vårt paket Hvilepuls kostade ca 1300 nok per person.
- Vi hade som sagt de luxerum, vilket kostar 500 kr extra per natt. Utsikten här är rakt ut i fjorden och är värt varje krona. Superiorrummen har också balkong, men utsikt mot stranden och kostar 350 kr extra per natt. Juniorsviterna kostar 1000 kr extra, men här finns utsikt både mot fjorden och stranden, så passa på att få fjordutsikt om du väljer detta.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.