Moldavien är ett av Europas fattigaste länder, om inte det fattigaste av dem alla. I alla fall ett av de mest okända, av de jag har pratat med innan jag åkte var det många som inte ens kände till landet. Men det lockar ju bara mig ännu mer. Självklart vill jag åka till Europas hemligaste land.

Moldavien är en av de forna Sovjetstaterna. Landet gränsar mot Rumänien och Ukraina och ligger ett stenkast från Svarta havet men har ingen egen strandlinje. Utbrytarregionen Transnistrien ligger som en smal tarm mot den ukrainska gränsen, i östra delen av landet.

Språk

Språket som talas är rumänska men den äldre generationen pratar också ryska. Vissa också franska medan engelska ofta är en bristvara. Den yngre generationen pratar ibland skaplig engelska eller förstår några ord. I Chisinau pratade alla jag träffade på hotell och restauranger engelska.

El och adapter

Moldavien har samma eluttag som Sverige. Ingen adapter behövs. Strömstyrkan är samma som hemma.

Moldavien producerar flera utmärkta viner, fast de inte är så kända för detta. Ett vingårdsbesök är obligatoriskt!

Läs mer: Ett dygn på Chateau Vartely vingård

Valuta och prisnivå

Den moldaviska valutan heter lei. 100 lei motsvarar €5, vilket igen är ca 50 kr. Så dela med två, för att göra det enkelt.

Prisnivån i Moldavien är generellt låg. På restaurang PaniPit, en av de mer kända restaurangerna i Chisinau, betalade jag 245 kr för två glas vin, en varmrätt och en huvudrätt. Sista dagen betalade jag 60 kr för en pasta och ett glas Cricovavin på uteservering i Stefan cel Mare-parken.

Ett dubbelrum på vingården Chateau Vartely kostar ca 800 kr och hotellet jag bodde på i Chisinau kostar ca 600 kr per natt. Det går att hitta mycket billigare hotell i Chisinau, om detta önskas.

Visum

Skandinaver behöver inte visum till Moldavien, om du stannar maximum 90 dagar. Dock ska passet vara giltigt minst 90 dagar från inresedatumet. Det behövs inte heller visum för att besöka utbrytarregionen Transnistrien.

Vacciner

Det behövs inga särskilda vacciner för att resa till Moldavien

Vatten

Det rekommenderas inte att dricka kranvattnet i Moldavien. Fast det varken luktade konstigt eller smakade konstigt när jag borstade tänderna så valde jag att hålla mig till denna rekommendation.

Är Moldavien ett tryggt land och hur var känslan?

Viktigaste frågan; säkerheten i Moldavien. Jag kände mig inte otrygg en sekund. Jag gick själv omkring kvällstid och åkte som sagt till Transnistrien. Alla jag träffade var vänliga. Det är mycket folk i gatorna och i parkerna och trevlig stämning.

Fast Moldavien är ett av Europas fattigaste land så märktes inte detta i centrala Chisinau. Kläderna är moderna och om jag skulle se en bild på stadsmiljön i Chisinau skulle jag lika bra gissa på att personerna skulle vara tyska. Det är också städat och snyggt överallt i staden. Inget godispapper eller tuggummi på gatan. Dock behövde jag inte gå många minuters promenad utanför centrala stan innan husen var mindre och enklare.

Självklart är livet annorlunda på landsbygden, jag såg främst byn Butuceni som hade gemensamma brunnar på gatan.

I ena hörnet av parken Stefan cel Mare i centrala Chisinau hittade jag detta ödehuset. Kommunistarkitektur på sitt bästa!
Ville ju bara ta mig in. Gick självklart uppför trappen men gick inte att se in.
Fick en känsla av att det har varit något sorts nöjesetablissemang, med tre ”klockor” vid entrén.

Att resa till Moldavien

Det går inga direktflyg från Sverige. Jag flög med polska LOT med korta mellanlandningar i Warszawa och betalade 1600 kr för flygbiljetterna. Det finns flera andra flygbolag som också flyger till Chisinau, med mellanlandningar i andra städer. Det finns bara en offentlig flygplats i Moldavien.

Att åka bil, tåg eller buss skulle garanterat vara ett äventyr, med många bra ställen att stanna till i på vägen. Jag gissar det enklaste är färja till Polen och vidare landvägen därifrån.

Att resa runt i Moldavien

Det finns bra bussförbindelser mellan de olika orterna i Moldavien. Och buss är populärt; alla ställen jag var stod det massor av personer som väntade på bussen på alla hållplatser. Här söker du fram busstiderna; visserligen på rumänska men det går att förstå.

Själv var jag lite lat och hyrde chaufförer genom mina boenden för mina utflykter. En till vingården Chateau Vartely med stopp i Orheiul Vechi på väg tillbaka till Chisinau, denna hyrde jag via Chateau Vartely. Via mitt hotell i Chisinau hyrde jag en chaufför för Transnistrien. Gemensamt för båda var att det var ganska dyrt och att chaufförerna inte pratade engelska. Den förste passade också på att röka i bilen; det känns länge sen. Bra man inte är känslig.

Läs mer: En dagsutflykt till utbrytarrepubliken Transnistrien

I Chisinau finns det trådbussar överallt; på alla gator. Fast jag inte testade någon buss vågar jag påstå att det inte borde vara problem att ta sig någonstans. Chisinau är en liten stad, jag gick överallt.

Taxi är billigt; det tog 20 minuter att åka till flygplatsen och kostade 60 kronor.

Bästa tiden att åka och temperatur

Jag var i Moldavien i mitten av augusti och det var då 33 grader och full sol. För varmt för min smak att vara i en stad. Jag skulle rekommendera mitten av september eller maj och tidig juni för att undvika varmaste perioden. Vintermånaderna blir det minusgrader och redan i oktober kan det fort bli runt tio grader.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.


Föregående artikelFårösunds fästning – Ett riktigt fantastiskt hotell på norra Gotland
Nästa artikelSt Ives i Cornwall – Så idylliskt och gulligt att ögonen tåras

6 KOMMENTARER

  1. Själv skulle jag rekommendera början på oktober. Jag tror det är det den årliga vinfestivalen går av stapeln. Åtminstone var det så för några år sedan när jag var där. Trevligt land, åker gärna tillbaka!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here