Här kommer mina bästa tips för Norges huvudstad Oslo! Staden där jag föddes och växte upp, och där jag fortfarande bor halvtid. Eftersom restauranger och barer dyker upp och försvinner igen så kommer jag med jämna mellanrum att uppdatera denna guide.
Man kan gruppera en Osloguide på många sätt; nu valde jag efter stadsdelar.
Centrum
Torggata bad är en foodtruckinspirerad food court. Heter formellt Oslo Street Food, men alla säger Torggata bad efter läget. Om jag är i centrum och blir spontanhungrig äter jag alltid här.
En annan favorit i annan del av centrum, vid Nationaltheatret, är pizzerian Teatro. Dinner är en lyxig och mycket prisvärd kinesisk restaurang i samma område. Inte att förväxla med ett fyra-små-rätter-ställe i Sverige.
Shopping i centrum föredrar jag att göra på varuhuset Steen & Ström eller gallerian Eger. Mellan de båda går gatan Nedre slottsgate, som senaste året har blivit Oslos främsta märkesshoppinggata.
Undvik Karl Johansgate från centralstationen till Egertorvet. Från Egertorvet till slotten är gatan trevligare, men inget att gå någon omväg för.
Aker brygge, Tjuvholmen och längs kajen
Aker brygge och Tjuvholmen ligger bredvid varandra och det kan var svårt att fatta var gränsen går. Aker brygge är från 1980-talet och Tjuvholmen från 2010-talet. Tjuvholmen har fantastisk modern arkitektur och stadsplanering. Här finns också både en mini sandstand och badbryggor. Museet Astrup-Fearnly, med imponerande utställningar av modern konst, ligger mitt på Tjuvholmen, i en imponerande byggnad.
Vill jag ha billigare mat i området brukar äta hamburgare på Døgnvill. Andra restauranger jag gillar mycket är Alex sushi, Hanami för asiatiskt, Escalon för tapas, New Dehli för indiskt och Tjuvholmen sjömagasin för fisk och skaldjur.
För dricka föredrar jag de ställen som ligger som pärlor på band i sydvästläge och med finaste solen. Mina favoriter är BAR och Bölgen & Moi. Båda serverar också mat men tyvärr tycker jag inte att maten levererar. Men för dricka är båda ställen oslagbara. BAR har öppet till 03.
Gå söderut längs vattnet till Vippa för foodtruckish mat, fast inomhus. Lite som Papirön i Köpenhamn var.
Fortsätt längs vattnet till Salt, dom har trevlig utomhusservering och bra pizzor från foodtruck. Här finns också bastu, badtunnor samt solstolar och ett inomhus-SPA! Och den som är modig kan bada från kajkanten. Bredvid Salt och över gångbanan står en trekantig tunnel i trävirke, som är ett konstgalleri med konsten hängande från taket eller på väggarna.
Läs mer World by Tina: Salt
Sørenga och Bjørvika
Både Sørenga och Bjørvika är nya stadsdelar som har växt fram under 2010-talet, där det tidigare var hamnverksamhet.
Oslo har ett fantastiskt operahus i Björvika, färdigställt 2008. Gå en promenad på nya operahusets tak!
Sörenga är roligast sommartid, när det finns flera tusen solbadare på alla pirer. Roligt att gå dit på en flytande ”pontonväg” på vattnet, som börjar nära Operan. Det finns en mexikansk restaurang jag gillar mycket i Sörenga; Coyo. Jag beställer alltid guacamolen från vagn de tillagar enligt önskemål vid bordet.
Det går att gå längs vattnet från Tjuvholmen till Sörenga via Aker brygge, Vippa, Salt och Björvika, som tar ca 40 minuter enligt Google. Men du kommer vilja göra så många stopp att det tar en halv dag. Är det sol är det också väldigt lätt att fasta på Vippa med en öl i handen.
Frogner och Majorstuen
Frognerparken med Vigelandsanläggningen är given. Min favoritsevärdhet i hela Oslo. En enorm park med flera hundratals statyer, inklusive 17 meter höga Monoliten och det arga barnet Sinnataggen. Verkligen unikt, men var beredd på att dela upplevelsen med en miljon japaner, tyskar och andra. Konstnären är Gustaf Vigeland och parken kallas också Vigelandsparken.
Frognerparken är populär både för picknick och solbadning. Bredvid ligger Frognerbadet, en utomhusanläggning med flera bassänger och stora gräsmattor.
Bogstadveien är en bra shoppinggata. Om ni vill gå så från stan till Frognerparken så är roligaste vägen genom Slottsparken och upp Bogstadveien.
Grünerløkka
Gå längs Akerselven från Grönland till Ungefär vid Olaf Ryes plass. Stanna till vid Blå och Hausmania och beundra graffitin och konsten. Det är marknad på Blå på söndagarna. Lite längre upp ligger Mathallen, som är en saluhall. Missa inte heller världens coolaste studentbostäder i en ombyggd silo.
Huvudgatorna på Grünerlökka är Thorvald Meyersgate och Markvägen samt området runt parken Olaf Ryes plass. Grünerlökka är Oslos hipsterområde nummer ett och det kryllar av restauranger, barer och butiker.
Mina favoritrestauranger är pizza på Villa Paradiso vid Olaf Ryes plass, här äter jag jämt. En 20-åring som fortfarande håller måttet är tapas på Delicatessen på Sødre gate. Går inte att boka bord, så var beredda på att köa. Finns också på Aker brygge och Majorstuen, tror det går att boka bord där. Jag gillar också mexikanskt på Tijuana.
Av barer gillar jag Bar Boca, Parkteatret, Grünerløkka brygghus och Aku-Aku. På Aku-Aku dricker jag alltid chilidrinken Missionary´s Downfall eller den stora drinken för flera i specialskål, med massa frukt och som brinner i mitten.
Grønland
Grönland är en ganska rolig stadsdel, eftersom det i Oslo bor många invandrare i innerstaden. Vad jag vet är detta ganska ovanligt. Det är exotisk stämning här med både restauranger och butiker med huvudsakligen pakistansk inriktning. Om du kommer från centrum; gå ner Brugata, som fortsätter i gatan Grønlandsleiret. Kombinera gärna med att gå längs Akerselven till Grünerlökka; gå norrut längs vattnet.
Min favoritmat är på billighaket Punjab tandoori eller dito turkisk kebab på andra sidan gatan.
För öl i området rekommenderar jag Dattra til Hagen, Asylet eller Olympen. Dattra til Hagen har en stor bakgård och flera våningar inomhus.
Bygdöy
Bygdöy är Oslos museiområde. Här ligger Folkemuseet, som är som Skansen, Vikingeskipene, som är som Vasamuseet, och ett gäng andra museer. För den som gillar sådant.
Oscarshall är ett lustslott som Oscar I lät uppföra till drottning Josephine då han var kung också över Norge. Jag älskar Oscarshall och rekommenderar alla att åka hit. Inte så värst turisttät är det heller.
Att bada i Oslo
Jag börjar först med en varning; i Oslo är vattnet salt. Mao finns det både maneter och tång i havet.
På Bygdöy ligger stränderna Huk och Paradisbukta; på Huk finns också en nudiststrand för den som gillar. Sen några år finns en bra restaurang på Huk. Strandmässigt är Huk stället att se och bli sett i Oslo. En dryg halvtimme med buss från centrum och bra att kombinera med något av alla museerna på halvön.
Oslofjorden har ett fåtal öar nära stan som det fungerar utmärkt att bada från. Här har jag skrivit en guide till Oslofjordens öar. Man åker till samtliga öar med båt från Aker brygge.
Sörenga har väldigt populära badpontoner, pirar och bryggor. Lite som Hornsberg i Stockholm, men utan allt bråk och tjafs. I Oslo är alla glada, alltid. ?
Sognsvann är en ganska stor sjö precis där skogen börjar, norr om stan. Cirka 20 minuter med tunnelbana.
Söder om stan finns många badplatser som Ulvöya, Ingeirstrand, Katten, Nordstand bad etc. Jag är sällan där eftersom det inte är mitt område, men stränderna är fina.
Övriga områden
Holmenkollen skidbacke är en klassiker. Passa på att inkludera Holmenkollen kapell och Frognerseteren också när du först har åkt de dryga 30 minuterna till skidbacken.
The Well är ett mycket trevligt SPA en halvtimme söder om Oslo. Beräkna en heldag.
Ekebergrestauranten ligger en en kvart bort med spårvagnen. Sommartid är den stora uteserveringen öppen, med utsikt över hela stan. Det serveras goda pizzor, sallader och ostron på uteserveringen. Inomhus är det fine dining året om men jag tycker tyvärr inte det som serveras er i proportion till priserna. Det finns också en fin (om lite halvpornografisk) skulpturpark i området runt restaurangen som jag rekommenderar, där du kan se flera av skulpturerna mellan spårvagnen och restaurangen.
Hotell i Oslo
Hotel Christiania Teater ligger mitt i centrum. Stort plus för att ligger i samma byggnad som restaurangen Teatro. Ett standard dubbelrum kostar 1300 kr.
The Hub är Petter Stordalens senaste hotell i Oslo och är väldigt trevligt. Har en trevlig skybar med terrass. Ett dubbelrum kostar ca 1600 kr.
I budgetklassen gillar jag Comfort Xpress Central Stations. Ett standard dubbelrum kostar 900 kr, men det är ett superiorrum med privat takterrass du vill har för 1200 kr.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Fin sammanställning! Jag älskar Ekebergsparkens skulpturer, utsikten från Grefsenkollen och konstmuseet Astrup Fearnley. Ser så mycket fram emot nyöppningen av Munchmuseet! Ja, jag är väldigt konstintresserad;)
Tack! Glömde skulpturparken ved Ekeberg, lägger genast till den. Och för länge sen, när jag var nytillbakaflyttad till Oslo under mitten av 90-talet, var Munchmuseet mitt favvoställe. Var där jämnt, älskar Munch. Ser också fram emot nyöppningen; tycker byggnaden är ganska häftig.
Måste förresten berätta att jag har en master i konstvetenskap! Började för att jag var intresserad av måleri och färg men slutade med fördjupning i arkitektur, kulturminnesvård och stadsplanering.