Min väninna Elins plan från London till Oslo är försenat. På Heathrow nyttjar hon extra väntetiden att köpa ett par loafers från Gucci som hon länge har sneglat på. När senare hon går genom tullen i Oslo blir hon stoppad; Hej du kvinnan med stora och exklusiva shoppingkassen, kom med mig.
Hon får snabbt veta att om man utomlands har shoppat för mer än 6000 NOK så ska varorna förtullas. Det är snällt att öppna både Gucci-kassen och resväskan för inspektion som gäller.
Alla vet ju att det finns restriktioner för hur mycket alkohol och cigaretter privatpersoner får föra in i landet, men att det gäller också allt annat var en överrakning. Nyfiken som jag är bestämde jag mig för att ta reda på hur reglerna ser ut i Sverige.
Tullverket talar
Handla i annat land heter rubriken på Tullverkets hemsida. Jag läser och ser att ankommer man från land utanför EU så är gränsen för tullfria varor 4300 kr om man kommer in i Sverige med flyg och 3000 kr på annat inresesätt. Det nämns inte vilka varor det gäller så jag tolkar det som att det gäller allt som förs in. För att vara säker på att jag har förstått rätt och få mer information väljer att också skicka en fråga till Tullverket. Redan dagen efter dimper det ner ett svar i min inkorg; imponerande.
Frågan: Jag ser att ni skriver att om man handlar varor på semestern för mer än 4300/3000 kr utanför EU så ska de förtullas. Gäller detta också kläder, skor, smink etc? Beräknas i så fall värdet utifrån det pris man faktiskt har betalat på eventuell rea (och som står på kvittot) eller från det ursprungliga fulla priset som varan var värt?
Svaret: Värdet för varor du får ha med dig från länder utanför EU utan att betala avgifter för dem gäller för alla varor du köper förutom ransonen av alkohol och tobak som du kan ha med dig. Om du handlar varor för mer än 4300 kr och du kommer med flyg från ett land utanför EU är det bra om du har med dig kvitton på de varor du köpt annars tar vi reda på vad en liknande vara kostar i Sverige och tar ut avgifter efter det. Handlar du t ex enbart en enda vara som låt säga är värd 5000 kr så kan du inte dra av 4300 kr och sedan betala avgifter på det överskridande beloppet utan då betalar du avgifter på hela.
Men om du har ett antal varor med dig som tillsammans är värda 5000 kr så kommer avgifterna räknas på 700 kr, men inte om du enbart har en enda vara värd t ex 5000 kr.
OK, då vet jag regelverket.
Och straffet om man smugglar en 5000 kr-klänning då?
Glad över det snabba svaret så inser jag att jag glömde fråga vad straffet var om man åker fast för att smuggla kläder, skor, smink etc från USA. Jag minns hur Elin berättade att norska tulltjänstekvinnan informerade henne, samtidigt som hon rotade genom väskan, att om hennes inköp i London var värt mer än 6000 NOK så skulle hon både få böta och bli fråntagen allt hon hade köpt. Aj.
Så jag skickar ett nytt mail. Denna gång tar det nästan en vecka innan jag får svar och jag får tyvärr inte svar på min fråga, utan i stället ett moraliserande svar om att om man har varor att förtulla så ska man alltid gå på rött. Det visste jag redan.
Så då ringer jag lika bra Tullverket och ställer samma fråga. Trevliga kvinnan i luren kan inte svara helt hundra på min fråga men säger att hon antar att om man stoppas på grönt med en 5000-kronorsklänning så får man bara betala momsen. Inte böta och inte att bli fråntagen varorna i Sverige, mao.
Jag tolkar det vaga svaret på telefon som att det inte är så vanligt att stoppa resenärer i Svenska tullen för att ha shoppat kläder och skor. Men detta är också första gången jag har hört om någon som har stoppats i norska tullen, så man vet aldrig när praxis ändras. Så kanske värt att packa smart på vägen hem, om man är flera som har semestrat tillsammans och någon har handlat bananas och den andra inte. Precis som man gjorde innan EU med alkoholen.
Läs mer: Lär känna mina resekompisar
Och hur gick det för Elin och Gucci-loafersen då?
Saken var ju att Elin hade inte bara köpt loafersen, lite annat smått och gott hade hon också hittat i London. Tulltjänstekvinnan var mycket ihärdig; allt som hade kvar prislappen från affären åkte i en egen hög och hon matade ivrigt in i kalkylatorn. Hon gick också genom plånboken och hittade bland annat kvitto på ett linne för £8 som hade akutinförskaffats och tagits på direkt då solen gassade. In i kalkylatorn med linnet också.
Som tur var köpte Elin loafersen för att de var på halva priset och slutsumman blev 5879 NOK. Hon fick mao behålla sina inköp och behövde inte böta. Men nära ögat var det.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.
Fick ett tips när jag på 80-talet (!!!) smugglade in en elbas från London.
1 – se till att inte ha några kvitton (skicka dem med post eller be en i ressällskapet ta dem)
2 – inga prislappar kvar
I och med det faller bevisbördan på tullen, dvs de måste bevisa att du köpt grejerna utomlands.
Men visst var jag nervös när jag 1987 gick igenom tullen med basen (som jag fortfarande har kvar!)
Där ser man! Någon var vakna och kände till detta redan på 80-talet.🤫 Och det är väl nervositeten de tullanställda kan lukta sig till, en egen profession detta.
Reglerna kände jag till men kan tänka sig att de kör en extra raid nu mot resenärer från UK pga brexit. Skönt att hon fick behålla sina saker.
Jag hade verkligen ingen aning. Tur man inte har blivit stoppad själv efter någon USA- eller Englandsresa, jag brukar shoppa rejält i båda länderna.
Spännande att läsa om din vän som råkade ut för tullen på kläder. Har själv aldrig blivit stoppad som tur är 😉 och har heller inte hört talas om någon som faktiskt har blivit stoppad. Men jag visste om den regeln så brukar oftast bara ta bort alla prislappar och slänga alla kvitton för de har man ju ändå ingen nytta av hemma. Speciellt efter en USA-resa.
Det lät ju lite mindre vanligt att bli stoppad här i Sverige men detta är första gången jag hörde om någon som har stoppats i Norge. Så risken är ju att svenska tullen också plötsligt börjar med likande kontroller.
Nej vet du vad. Jag kom på att jag faktiskt visst sett någon bli stoppad. Dock vet jag inte anledningen men de hade ett gigantiskt berg av resväskor med sig så förmodligen därför. Det var i somras efter USA-resan när jag landade på Arlanda om jag inte minns helt galet.
Sen kan jag tänka mig att de ibland gör random kontroll på personer för det finns ju säkert massor av personer som handlar för mer än den summan men gärna smiter förbi.
Skulle nog kunna vara så. Alltid tänkt att de letar efter alkohol och cigarretter men troligtvis är det kläder, elektronik och smycken som ”smugglas” in oftast.
Hoppsan då, bra klargörande och spännande story. Känner mig dock inte oroad, det dyraste jag köpt med mig var ett par hörlurar för drygt 2k SEK. Men ja, jag hade stuvat ner dem i väskan istället för att ha en påse i handen. 😉
Elektronik ingår ju självklart också, glömde bort det lite. Men tricket är nog att få allt att se ägde-sen-tidigare ut.
Oj, shit så nära för din vän! Så skönt hon slapp böter och bli av med alla grejer.
Bra och informativt inlägg, nu blev man lite klokare på vad som gäller. 🙂
Ja, där hade hon väldigt tur. Tänk vad tråkigt att bli av med nyinköpta grejer OCH få böta utöver det.