New Orleans är en stad 100% i min smak. Det ser ut precis som på film och bild, med brokiga hus med smidesbalkonger, jazzmusiker spelar precis överallt, konstnärerna målar i parkerna och butikerna är små och säljer unik konst och färggranna grejer.
Och maten. Maten! 🦞🦪🦀 Ostron, skaldjur och kreolsk mat. Mums.
I New Orleans är det inte mycket som vittnar om att man är i USA. I centrumkärnan är det inte butiker som Nike och Calvin Klein som dominerar, ej heller Starbuck´s eller andra typiska amerikanska kedjor. Faktiskt hittas inte dessa alls. I staden bor många konstnärer och det är en avslappnad och kreativ stämning.
Välkommen till vår guide till den amerikanska söderns mest svängiga och häftigaste stad. ❤New Orleans❤ Detta är vad du inte vill missa att se och göra samt de bästa restaurangerna och dagsutflykterna.
1. Området French Quarter
Området som kallas French Quarter är det extremt vackra området i centrum av staden. Här är det färgglada fasader, smidesbalkonger och balustrader så långt ögat räcker. Otroligt fint, jag älskade miljön här. Ett stort plus är att French Quarter är ganska stort, inte bara något litet område du missar när du blinkar. Här och var på gatorna hittar man jazzband som står och spelar och konstnärer som målar färgglada bilder. Det kryllar också av restauranger här, det finns ingen risk att du inte hittar något att äta och dricka. Överallt finns det små butiker, som säjer voodoodockor och små statyer föreställande jazzartister.
French Quarter påminner både om Havanna på Cuba och Cartagena i Colombia. Jag gillar spanska kolonialstäder.
Fun fact är att det ursprungliga French Quarter, byggd av fransmännen, brann ner år 1788. Då var New Orleans koloni under Spanien och staden byggdes upp igen i spansk kolonialstil. Så av de franska kvarteren finns lite eller inget kvar, utöver namnet. Som alltså är totalt missvisande.
Läs mer: French Quarter och lite till i New Orleans
2. Jackson Square i French Quarter
Jackson Square är stora torget i French Quarter. Här ligger också kyrkan och området har mer karaktär av en park än ett torg. Framför kyrkan finns det alltid ett jazzband som spelar och de styrs av ett väl organiserat schema där de byter på minuten varje halvtimme.
Vi hittade en ypperlig servering på en lång gjutjärnsbalkong på torgets bakre del, på anrika restaurangen Muriel´s. Perfekt att sitta där med ett glas vin och kolla ut på allt som händer.
3. Bourbon Street i French Quarter
Bourbon Street är huvudgatan i French Quarter. Tänk dig bargatan i Magaluf eller något. Roligt en kväll men sen är detta avklarat. Bock. ✅ Det kommer extremt många möhippor och svensexor hit från hela USA, vi såg hur många som helst.
4. Äta en beignet på Café du Monde i French Quarter
Café du Monde är en institution och det är en beignet som ska ätas. Köerna är långa och det var alltid knökfullt där. En av de sista dagarna ställde vi oss tålmodigt i kö och visades till slut till ett bord. Där beställde vi var sin beignet. En trekantig munk med florsocker på….
Jag är ingen fan av varken friterade bakverk eller florsocker. Gigantisk besvikelse. Caféet är inte heller mycket att skriva hem om. Kanske bara vi som inte fattade grejen.
5. Frenchmen Street i New Orleans
Frenchmen Street 🖤🎶. Nu kommer vi till det området jag älskade och the best of the best of New Orleans. Gatan börjar vid Mississippi River, nära French Quarters nordöstra hörn, och går norrut.
Längs hela gatan ligger jazzklubbarna vägg i vägg, större och mindre. Barer och sittande publik. Överallt går det att få sin dricka serverad i plastglas och det är möjligt att ta med glaset från ett ställe till nästa. Hela Frenchmen Street känns som en enda stor jazzfestival och detta var bästa området i hela New Orleans. Älskade precis alla jazzklubbar här. Lyckligtvis bodde vi på Frenchmen Street, precis där gatan blev lite lugnare i norra delen och detta var perfekt.
Läs mer: Jazziga Frenchmen Street och Frenchmen Art Market
6. Frenchmen Art Market
På Frenchmen Street ligger också utomhusmarknaden Frenchmen Art Market. Här säljer många konstnärer själv sina verk men det finns också kläder, skor och LP:er. Dagtid säljs också mat.
7. Äta ostron och skaldjur
Det serveras ostron och skaldjur på var och varannan restaurang i New Orleans. Vi åt bland annat på klassikern Bourbon House i French Quarter, det är lite extra roligt att äta på de ställen som har existerat sen 40-talet. Ner slank både naturella ostron och gratinerade ostron samt krabba, hummer och räkor. Boka de mest populära ställen i tid, det blir snabbt fullt.
Här finns en bra guide till ostronställen, som uppdateras ofta.
8. Äta cajun och kreol food – Jambalaya och blackened shrimps
Jambalaya är ju en känd cajunrätt, som jag kände till innan vi åkte. Blackened shrimps hade jag inte hört talas om innan men detta blev min absoluta favoriträtt som jag åt ca varannan dag. Detta är räkor i heta kryddor och brunt socker, där det bruna sockret karamelliseras och blir crispy, som igen ger cajun food-känslan.
Ett bra ställe för cajun food är Coop´s Place. Ingen bordbokning och var beredd på kö på trottoaren. Men värt det. Vi var här två gånger.
9. Esplanad Avenue
På Esplanad Avenue ligger flera av New Orleans finaste trävillor. Väl värt att stanna till för om du är i området.
10. Voodoodrottningen Marie Laveaus grav
Voodoodrottningen Marie Laveau ligger begraven på kyrkogården St Louis Cemetery no 1. Pga upprepad vandalism på hennes grav får turister inte besöka kyrkogården utan sällskap av en auktoriserad guide. Enklast är att bara gå till kyrkogården, där guiderna cirkulerar runt ingången och plockar upp en. När en lagom stor grupp har bildats, jag skulle anta vi var tio stycken, börjar rundturen.
Kyrkogården i sig är både häftig och fin, jag har ju en fäbless för kyrkogårdar, men själva Marie Laveaus grav var inget särskilt utöver att den var täckt med XXX-symboler. Men det finns flera andra kända personer som också ligger här, Nicolas Cage har redan köpt en framtida plats med en pyramid på. Vi hade världens coolaste guide men vi såg flera andra i samma stil, antar man automatisk blir cool av att bo i New Orleans och jobba på en woodookyrkogård. St Louis Cemetery no 1 var en kul upplevelse, som jag absolut skulle göra om. Inträdet var $20, om jag inte minns fel.
Läa mer: Bildkavalkad från NOLA
11. Louis Armstrong Park
Louis Armstrong Park ligger precis utanför French Quarter. Mitt ressällskap Mats och jag var där en kväll efter middag. Parken i sig är ganska ordinarie men det finns några roliga statyer, fina broar och en portal in i parken. Men den verkar inte så jazzig och jag blev lite besviken, hade trott det skulle vara jazzband överallt i parken.
12. French Market i French Quarter
Utomhusmarknaden French Market ligger i French Quarter, vid Mississippi River. Här säljs billiga kläder, väskor och skor men också mat. Både råvaror och tillagade rätter för take-away. Jag köpte en god macka att äta i bilen på väg till Laura Plantation.
13. Ångbåtar och längs Mississippi River
Det finns en uppsjö av olika ångbåtskryssningar att boka, där man får några timmar ombord och en middag. Vi hade tänkt åka på en sådan med det blev liksom aldrig tid för detta. Om jag inte minns fel tyckte vi också att det inte var 100% prisvärt.
Men vi tog en promenad längs Mississippi River och här är det ganska livligt med jazzartister som spelar. De finns överallt i hela stan. Vi såg flera ångbåtar och de är väldigt stora. Och ser precis ut som på TV. Jag fick min kompis Mats att posera för en piss i Mississippi, den bilden måste man jo ta när man är på plats.
14. Äta en po’ boy sandwich
Sandwichen po’ boy uppfanns i New Orleans. Detta är en baguette, oftast fylld med friterade räkor, östers, fisk eller krabba men rostbiff är också vanligt. Po’ Boy står för poor boy. Namnet kom efter att en tidigare spårvagnsanställd 1920 öppnade en foodtruck. Under en lång spårvagnsstrejk serverade han sina tidigare kollegor gratis sandwichar och de anställda kom att omtala gratisätarna för poor boys. Vilket till slut smittade av sig som namn på sandwichen.
En po’ boy kallas dressed om den serveras med sallad, tomat och majonnäs.
15. Dagsutflykt till en sockerplantage
Den amerikanska södern är känd för de tidigare sockerplantagerna och med det också slaveriet. Vi önskade besöka en av dessa, både för att vi ville se mer av Louisiana utanför storstaden och vi ville uppleva en sockerplantage och få veta mer om hur livet var där. Vi körde själv men det går att åka på organiserade turer från New Orleans.
Läs mer: Vår utflykt till Laura Plantation
16. Dagsutflykt till ett krokodilträsk
En annan utflykt många väljer att göra är en swamp tour till ett krokodilträsk. Det finns flera arrangörer och områden att åka till, jag minns inte ens varför vi valde just det stället som vi valde. Men detta var en väldigt bra utflykt. Bra guide, lagom stor båt och vi såg många krokodiler. Det kändes som full valuta för pengarna. Som bonus åkte vi in i en trollsk träskskog där vildsvinen bor.
Så fort vi kom utanför New Orleans var det mer eller mindre sumpmark överallt. Tydligen också ett rikt djurliv i träsk, vass och gräs, för längs motorvägarna låg det var och varannan meter road kills. Alltså döda djur. Vi såg tom en död halvmeters krokodil liggande bredvid vägbanan.
Läs mer: Krokodiler, trollskog och vildsvin
17. NOLA
NOLA är förkortningen för New Orleans i Louisiana (LA) och är det namnet de boende gillar att använda på sin egen stad. Står skrivet lite överallt och lägenheten vi bodde i hade tom en skylt i köket. Och då gjorde jag ett hembyte med någons hus som de bodde i själv.
Jag associerar fortfarande förkortningen NOLA med den roliga och svängiga delen av New Orleans. Tänkte det var ett bra tips att känna till namnet på staden som de lokala använder själv.
18. Kombinera New Orleans med Chicago eller New York
De enklaste och snabbaste rutterna mellan Stockholm och New Orleans går ofta via en mellanlandning i Chicago eller New York. Varför inte slå två flugor i en smäll och stanna till några dagar i mellanlandningsstaden? Jag hade länge drömt om Chicago och när mellanlandning där dök upp som alternativ visste jag direkt att detta skulle jag utnyttja. Jag stannade tre dagar, medan mina vänner Lotta och Mats fortsatte direkt hem.
New Orleans och Chicago var en perfekt kombination; två väldigt olika städer men fina på var sitt sätt.
Läs mer: Skyskrapor i Chicago
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.