På hela Svalbard bor ca 2600 invånare, varav ca 2300 bor i Longyearbyen. Utöver detta kommer ca 60 000 turister till ögruppen varje år. Till trots för sitt ringa antal invånare har byn ett imponerande antal restauranger, där jag kan räkna mig fram till fyra i klassen fine dining. Men det finns också flera i mellanklass samt enklare ställen med hamburgare, pizza och grillrätter på menyn.
Här kommer den ultimata guiden över restauranger i Longyearbyen, med våra 14 bästa tips för god mat och dricka.
$$$ – Fine dining
Funktionærsmessen
Funktionærsmessen restaurang tillhör hotellet Funken Lodge. Panoramafönster med storslagen utsikt och stilren skandinavisk design. Jag åt här sommaren 2020, väldigt god mat och strålande service. Trerättersmeny ca 600 kr, varmrätt ca 300 kr. Hemsida.
Huset restaurang
Det finns två restauranger på Huset; en enklare bistro och en fine dining restaurang. Jag åt på restaurangen sommaren 2020. Här serveras i skrivande stund en sexrätters arktisk meny med nordiska inslag för 800 kr, med tillhörande vinpaket för 750 kr. Säl, ren och svalbarsripa finns ofta på menyn. Huset har också en av norra Europas största vinkällare. Hemsida.
Restaurang Nansen
Restaurang Nansen är hotell Radissons restaurang. Precis som på Funken är det panoramafönster och imponerande utsikt. Jag har varit i lokalen men inte ätit här. Enligt hemsidan är konseptet asiatisk fusion. Hemsida.
Gruvelageret
Gruvlageret öppnade 2015 och ligger längst bak i Longyearbyen, i Sverdrupsbyen, och nästan vid glaciären Longyearbreen. Precis utanför den isbjörnsäkra sonen, dvs man kan inte röra sig till fots utan gevär. För de flesta turister betyder detta att ringa en taxi. Som namnet säger ligger restaurangen i en gammal gruvbyggnad. Jag har inte ätit här, tyvärr missade vi totalt detta ställe vid båda tillfällen på Svalbard. Fyrarätters meny 945 kr, tillhörande vinpaket 550 kr. Hemsida.
$$ – Mellanklass
Huset bistro
Bistron är Husets enklare alternativ, men håller fortfarande hög klass. Här serveras a la carte. Jag åt en underbar fiskgryta vid besöket vintern 2017. Varmrätt 180-250 kronor. Under kvällen förvandlas bistron till Svalbards enda nattklubb,, vilken tyvärr var coronastängd sommaren 2020. Hemsida.
Polfareren
Polfareren ligger mitt i Longyarbyen, på hotellet vid samma namn. Här serveras a la carte; väldigt gott och mycket prisvärt. Jag åt här både vintern 2017 och sommaren 2020, vid båda tillfällen fanns valcarpaccio på menyn. Hemsida.
Valcarpaccio 2017 Ren 2020
Vinterhagen
Vinterhagen är hotellet Mary-Ann´s Polarriggs restaurang. Restaurangen var stängd måndagar och tisdagar då vi var på Svalbard coronasommaren 2020, men verkar i vanliga fall ha öppet varje dag. Jag gillar interiören mycket från foton och jag har varit på Mary-Ann´s Polarrigg, som är väldigt roligt inredd. Varmrätter 275-320 kr och både val och ren finns på menyn. Hemsida.
Inte riktigt Vinterhaven… … men i alla fall Mary-Ann´s
$ – Casual
Kroa
Kroa ligger mitt i Longyearbyen och vägg i vägg med Polfareren. Här serveras hamburgare och pizza och några grillrätter på middagsmeny. Jag åt middag här 2017, köttätarna i sällskapet valde då älgburgare med lingonpommes. Sommaren 2020 åt jag pizza till lunch. Goda pizzor, mer panpizza än italienska varianten. Varmrätter på middagsmenyn 160-300 kr, det finns också dagens lunch. Öppet till 02 och liten men solfylld uteservering; perfekt vid midnattssol. Hemsida.
Svalbar
Svalbar ligger också mitt i Longyearbyen. Stort plus för det fyndiga namnet; att bo både i Oslo och Stockholm gör mig kanske till en sorts göteborgare? Här serveras hamburgare, pizza och öl. Vintern 2017 åt vi renskavpizza här och sommaren 2020 åt jag hamburgare till middag. Båda får absolut godkänt och trevlig miljö. En uppsjö av brädspel att låna för den som gillar sådant. Hemsida.
Coal Miners´ Bar & Grill
Coal Miners´ Bar & Grill ligger i Nybyen, på andra sidan ån för restaurang Gruvelagret. Nybyen ligger innanför den isbjörnsäkra sonen, så hit går det att promenera för den som önskar. Restaurangen ligger i hotellet vid samma namn, som för övrigt ligger i gruvarbetarnas gamla komplex. Här serveras kolgrillade rätter av kött och fisk samt hamburgare. Jag har inte ätit här själv men när jag nu kollar menyn inser jag att det var ett misstag. Varmrätter 130-250 kr, sen finns det otaliga sides och såser att beställa till. Hemsida.
Stationen
Stationen ligger i centrala Longyearbyen, i shoppingcentret Lompensenteret. Här serveras arktisk och norsk mat och det finns valburgare och valbiff på menyn, men också soppor, pasta och fisk. Varmrätter 180-240 kr. Vi ville äta middag här sommaren 2020 men Stationen var då tyvärr stängt måndagar och tisdagar. Hemsida.
Nuga sushi
För den som tröttnar på val, älg och pizza finns också en sushirestaurang. Vi hade tänkt äta lunch här avresedagen sommaren 2020 men det var inte lunchöppet den dagen. Nuga ligger i hotellet The Vault. Makirullar ca 120 kr och poke bowls 150 kr. Hemsida.
$ – Fika
Fruene
Fruene kallar sig på hemsidan världens nordligaste kaffebar och jag tror dem. Läget är också också här i Lompensenteret. Fruene serveras smarrig fika och goda sallader, jag har provat båda. De har också en rolig hörna med garn och säljer lite allmoge-svalbardmöbler i ett annat hörn. Stickcafé en kväll i veckan, vilket verkar vara populärt enligt Facebooksidan. Facebook.
Vit chokladisbjörn på Fruene Mitt exostiska lånekort på Svalbard bibliotek
Rabalder café og bakeri
Rabalder ligger i kulturhuset, vägg i vägg med biblioteket. De har en trevlig uteservering med stadiga stolar man kan halvligga i. Mycket trevligt i solen. Vi testade bara dricka men kaffet var gott enligt Hanne och Peder. Då vi ändå var i biblioteksbyggnaden, och jag inte just då hade med någon bok med att läsa i solen, passade jag på att låna en bok. På köpet fick jag ett exotiskt lånekort. Boken lämnade jag sen in på Oslo sprillans nya och superfina huvudbibliotek, som skeppade den tillbaka till Svalbard. Fiffigt. Hemsida.
Sommaren 2020 åt vi trerätters+ middag tre av fyra kväller. Jag är mäkta imponerad över restaurangutbudet i Longyearbyen. Det enda jag skulle önska är kanske lite mer variation i menyn på de typiska lunchställen, det kändes svårt att hitta annat än hamburgare eller pizza för lunch. Thailändsk? Indiskt?
Summan av kardemumman? Selfluencer som jag är sitter jag just nu och fantiserar om en tredje resa, då under norrskensperioden. Då ska jag äta avsmakningsmeny på Gruvelagret och grillrätt med alla sides och såser på Coal Miners´ samt göra ett återbesök på Funken. Asiatisk fusion på Nansen låter också trevligt, tror jag lägger till detta också.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.