Jag hade både läst och hört talas om ”den fantastiska hummus-restaurangen vid St Eriksplan”. Men namnet fastnade aldrig. Det var en väninna som bokade bord på Manoshe och frågade om jag ville hänga på. Först på plats såg jag undertiteln The Hummus Club och jag var ju på St Eriksgatan. Polletten trillade ner. Jag var där!
Och då blev jag givetvis glad, för jag älskar libanesisk mat.
På Manoshes meny
På menyn finns tre kolumner; hummusrätter, meze eller avsmakningsmeny. Hummusrätter betyder varmrätt med hummus, meze är varma eller kalla smårätter och röror och avsmakningsmeny är precis vad det låter som.
Vi går för avsmakningsmenyn, som består av en varmrätt och tio mezerätter. Köket portionerar storlekarna efter hur stort sällskapet är och priset är 329 kr per person. Gästerna väljer en hummusrätt att dela på men kocken väljer de tio rätterna. Vi var livrädda för att inte få med våra favoriträtter babaganousch (aubergineröra), tabbouleh (sallad med persilja, bulgur etc.), mhamara (paprikaröra) och batata hara (stekt potatis) men efter att ha frågat fick vi veta att alla ingick. Yes, taget!
Av de tio mezerätterna är två kött och fisk/skaldjur, dvs de dyrare varianterna på mezemenyn. Dagen till ära var detta lammrack och scampi, där vi efter att ha frågat fick byta ut lammracken mot entrecote då ingen av oss gillar lam.
Läs mer: Våra 8 bästa tips för mat i stadsdelen Hamra i Beirut
Allt i allt kommer det ganska mycket mat på vårt bord. Men det hela är väldigt gott och vi äter upp nästan allt. Rörorna är min libanesiska melodi och med fyra stycken på bordet är jag mer än nöjd. Det var också en bra variation mellan de andra mezerätterna med ost, friterad blomkål, syrade grönsaker, potatis samt entrecoten och scampin.
Efter en paus tog jag en baklavaglass till efterrätt, som jag tyckte lät spännande. Men den lät mer spännande än vad den var, så jag kan inte riktigt rekommendera denna.
Läs mer: Påsken 2018 i Libanon
Men Manoshe – The Hummus Club som helhet vill jag rekommendera stort. Fina lokaler, med stort plus för mosaikborden och den turkosa accentärgen. Gillar båda mycket och det blev en perfekt backdrop för maten. Och om det inte redan har framkommit ovan så är maten på Manoshe👌.
Men hur var hummusen då? Detta frågar alla när jag pratar varmt om Manoshe. Jo tackar, den var god. Riktigt god, faktisk.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.