Sigtuna! Sveriges första stad och 1050 år gammal. Så gullig att det gör ont i ögonen och på perfekt avstånd från Stockholm för en dagsutflykt. Eller varför inte sova över på mysiga Sigtuna stadshotell? Oavsett, nedan finns vad jag anser är de 15 bästa tipsen för det perfekta besöket.
1. Den medeltida stadskärnan med trähusen
Sigtunas medeltida stadskärna har en gata, Stora gatan, och ett gäng gränder. Stora gatan är både extremt lång och Sveriges äldsta bevarade gata. Husen är låga och färgglada och det finns inget tvivel om att vi är i Sveriges första stad.
2. Klockstapeln
På en höjd, en liten bit från nuvarande kyrkan och nära St Lars kyrkoruin står klockstapeln så majestätisk. Originalet är från 1608 men brann ner 2016, numera återuppförd enligt originalritningarna.
3. Fika på Tant Bruns kaffestuga
Här pratar vi gammaldags fika! Bakverk och smörgåsar finns på menyn. Det går både att sitta inomhus i den timrade stugan med spetsgardiner eller utomhus på gården bland skottkärror i trä fyllda med blommor. Jag väljer sistnämnda.
4. Shoppa
Medeltida Sigtuna är en liten stad. Det finns kanske fem butiker som säljer kläder, skor och inredning men utbudet hos alla är top notch! Första gången kom jag hem med en blus och en byxa och andra gången med en blus och en tröja samt ett stjärnljus från Sigtuna stearinljusfabrik.
5. Kyrkoruiner
Med en 1050 år gammal stad finns det givetvis en och annan kyrkoruin i Sigtuna. Tre faktiskt. St Olof ligger bredvid nuvarande kyrkan och St Lars vid bussgatan. Den tredje ligger ett lite stenkast bort.
6. Bo och/eller äta på Stadshotellet
Jag har varit i Sigtuna två gångar; båda gångerna har jag bott på Stadshotellet och ätit middag där. Anrikt hotell med tonvis av charm och alla rum olika. Väldigt bra paketerbjudande om du bokar sent och riktigt bra pris på enkelrum. Också bra för lunch för den som är på dagsutflykt. Lyxig och personlig känsla.
Läs mer: Sigtuna stadshotell
7. Rådhuset
Sigtunas mest kända byggnad! Det gulliga lilla rådhuset vid Stora torget. Finast träbyggnaden med spira och kolonner. När jag pluggade stadsplanering för länge sen var vi på busstur till Sigtuna och då sa guiden att det är populärt att gifta sig i rådhuset och sen åka direkt till Arlanda och sätta sig på planet. En bröllop precis i min stil.
8. Bahrmans bod
Bahrmans bod är ett äkta krimskramsställe, med ingång både från Stora gatan och Stora torget. Trädgården är full med grejer precis överallt och det finns också några små stugor för inomhushandel. En rostig blomrabattsprydnsdsgrej fick följa med mig hem, och sen vidare till Oslo.
9. Lundströmska gården
Lundströmska gården ligger på Stora gatan. Detta är ett bevarat borgarhem och en ’godtköpshandel’ från förra sekelskiftet som nu är museum.
10. Runstenar
Det finns ett helt gäng runstenar i Sigtuna. Foldern jag fick på Stadshotellet säger att ingen annan stad i Sverige har lika många som Sigtuna har och här finns också de äldsta originaltexterna på svenska. Runstenarna finns lite överallt; på kyrkogården, längs vägen och självklart på museet.
11. Drakegården med trädgård
Sigtunas turistkontor ligger i Drakegården, en byggnad från 1700-talet. Jag tycker trädgården är roligast och särskilt gula scenen mot vattnet.
12. Gammaldags godis
Mmmmm, Augusta Janssons på Stora gatan har allt jag önskar mig av godis. Dvs lyxiga praliner och lakrits. Pralinutbudet är stort och jag har i ärlighetens namn testat ganska många av dem efter två besök. Det finns också en mängd färgglada gammaldagsa karameller, för den som är lagd mot det hållet.
13. Strandpromenaden
Det finns en riktigt fin strandpromenad i Sigtuna. I en vik mitt i stan har det byggds en brygga med sköna bänkar. På en udde i västra delen ligger restaurang Båthuset på en ponton och caféet Våfflan bredvid. Båthuset står på min lista att testa vid nästa besök.
14. Gå på biografen Gröna Ladan
Nu är det många år sen jag senast var på bio men vem vill inte gå på bio när den ser ut som detta? Detta är skillnaden på en bio och en biograf.
15. Resa kollektivt till Sigtuna
Det är fem mil från Stockholm till Sigtuna, med bil tar det ca 45 minuter. Men förtvivla inte om du inte har bil, för det är enkelt och billigt att åka kommunalt. Ta pendeltåget till Märsta och byt till buss där, vilket tar ca en timme. Bussen har flera hållplatser i den medeltida stadskärnan och det går bra att åka med SL-biljett.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.