Andorra! Ett av Europas mikroländer och mest känt för skidåkning vintertid. Säkert bra för den som gillar snö och kyla men inget för mig. Så det var under sommarhalvåret Andorra gällde för min del. Landet passar förträffligt för några dagar också denna period, bergen och naturen är magnifika och gjorde mig vid flera tillfällen alldeles mållös.
Just nu känns det som att många är sugna på att boka utomlandssemestrar under sommaren och jag rekommenderar högt några dagar i Andorra.
Snabblänkar
Huvudstaden Andorra la Vella
Pga litet land och utanför turistsäsong valde vi att bo i Andorra la Vella, som också ligger geografiskt ganska mitt i landet. Landets huvudstad är ingen rolig stad, det är full kommers med tax-freeshopping överallt som gäller.
Det finns två lite trevligare områden, det ena är ”den gamla stadsdelen”, där vi åt helt ok tapas på restaurangen Macjou. I närheten ligger också grillrestaurangen Versailles, som vi inte testade. Vi fick både rekommenderade på hotellet. Det gamla i ”den gamla stadsdelen” är förresten inte lätt att hitta, så håll förväntningarna låga. Vi hade innan läst goda ord om restaurangen Kökosnøt, men den har stängt både söndagar och måndagar. Undrar fortfarande över detta med namnet på Kökosnøt, men antar någon har varit i Sverige, tyckte kul ord och slängde dit ett norskt ø också.
Det andra området är gatan Carrer de la Vall, som jag vill jag säga var det trevligaste området i hela stan. Dock kan jag inte garantera hur det är där under (after ski) säsong. Atelier gör goda cocktails, på La Birreria serverar de självklart öl, och på La Tepata bjuds det på både tapas, vin och en meny med 20 olika gin och tonics. Barri Antic är både en rolig inredd bar och ett hostell som ser trevligt ut, med privata badrum.
Vi bodde på Hotel de I’Isard, som ligger mitt på huvudgatan och med utsikt till bergen. Alla hotell i Andorra la Vella är av typen charmlöst konferenshotell. Hotel de I’Isard hade också detarad 80-talsinteriör. Vi såg först på femstjärniga Eurostars, som ligger på andra sidan gatan, som nog är trevligare och som jag hade valt i stället.
Andorra la Vella har inte så många sevärdheter; det är kyrkan Eglésia de sant Esteva, som ligger där bargatan börjar, och statyn föreställande en klocka av Salvador Dali med bron med namnet på bakom. I stan ligger också termalbadet Caldea, en enorm anläggning i en futuristisk byggnad. Vi ville hit men hann inte då vi prioriterade natur och berg i stället.
Jag hade innan avresa läst att de är duktiga på turistinformationen i Andorra la Vella. Så vi litade på ryktet och hade inga konkreta planer på vart att åka, utan gick förbi där och frågade. Och ja, de levde upp till ryktet och kom med väldigt bra rekommendationer. Tillika på alldeles utmärkt engelska.
Så vi satte oss i bilen och följde kartan vi fick utdelad.
Utflykt i nordlig riktning
Vi tog vägen CG3 som går i nordlig riktning från Andorra la Vella, mot byn La Massana.
Ordino valde vi att inte stanna i, vilket jag ångrar lite. Till skillnad från de andra ställen längs rutten är Ordino en liten stad med en gågata och ett torg. Samt en kyrka, vad annars.
La Cortinada är ett gulligt litet samhälle med några hus längs vägen och självklart en kyrka. Bredvid kyrkan ligger en restaurang som ser fantastisk ut men där vi fick veta att det var stängt till trots för att det satt många och åt där. Vi har en känsla av att det var för att de inte ville ha gäster som inte pratade spanska. Så försöka på spanska, är mitt råd här.
Llorts valde vi att inte stanna i.
El Serrat har både en övergiven kyrka och ett vattenfall. Parkeringen till vattenfallet ligger precis i en hårnålskurva och har plats för tre bilar, tyvärr var det fullt både på väg upp och ner. Tråkigt; ett vattenfall hade ju varit trevligt.
Efter vattenfallet svänger vägen väster och den går genom ett område med serpentinvägar. Vi börjar nu närma oss höjdpunkten; den sprillans nya utkikspunkten Mirador Solar de Tristaina. Ett solur 2701 moh och bara några meter från gränsen till Frankrike. Sittliften upp tar 15 minuter och det är ytterligare 15 minuters promenad från liften till soluret. Både soluret i sig är fantastiskt och utsikten är magisk. Vilket nog alla fattar pga överdos foton i denna artikel.
Vid staden La Massana börjar vägen CG4. Här ligger orterna Erts och Pal, där det vid sistnämnda är fint att promenera till Coll de la Botella. Vi skippade denna avstickare, och åkte i stället öster om huvudstaden.
Utflykt i östlig riktning
Ett stenkast från Andorra la Vella ligger sjön Llac d´Engolasters. Vägen upp är igen serpentiner, självklart, och vi passerar kyrkan Sant Miquel d´Engolasters. Vägen dit var fin och kyrkan var fin men själva sjön var inte så mycket att hurra för.
Om vi hade fortsatt på vägen CG2 hade vi kommit till orten Meritxell, som har en rolig modern basilika. Alltså en kyrka. Vidare ligger en avstickare till utsiktspunkten Mirador Roc del Quer, som ser magisk ut på bild, och byn Canillo. Förbi Canillo finns två mindre vägar upp i dalen bland bergen att välja mellan; den till Coma de Ransol eller den i Inclesdalen till utkikspunkten Vall d’Incles.
Läs mer: Barcelona i oktober – Väder, temperatur och turister
Vi hann inte med sistnämnda slinga pga att vi tog det lugnt på morgonen och startade sent. Startar man efter frukost borde man hinna med det mesta ovan, i båda riktningar. Google Maps säger 38 minuter att köra från Andorra la Vella till parkeringen vid Mirador Solar de Tristaina och 30 minuter till Vall d’Incles.
Klicka på fyrkanten i övre högra hörnet för att förstora kartan
Tips och fakta om Andorra
- Andorra ligger i bergskedjan Pyrenéerna, högsta punkten är 2946 moh.
- Med sina 468 kvm är Andorra ett av världens minsta länder, vilket kanske inte säger så mycket men tänk en tredjedel av Ölands yta. Landet har ca 85 000 medborgare. Bara 30% av invånarna är andorraner, i övrigt bor det drygt 40% spanjorer i landet, i runda slängar 20% portugiser och drygt 5% fransmän.
- Andorra har ingen flygplats inom egna landsgränsen. Den mest använda flygplatserna för svenskar är Barcelona pga direktflyg, men Tulouse i Frankrike ligger lite närmare.
- Det är ca 20 mil från Andorra till Barcelona. Pga slingriga vägar tar det nästan tre timmar med bil. Man passerar flera vägtullar, vilket kostade oss ca €20 varje håll. Det går direktbuss både från centrala Barcelona och Barcelonas flygplats.
- Andorra är inte med i Schengen, vilket i teorin betyder att pass behövs. Men landet har valt att ha öppna gränser till de två grannländerna.
- Det rekommenderas stärkt att ha bil, för det är utanför huvudstaden det är vackert. Andorra la Vella i sig är inte mycket att hänga i julgranen. Jag såg i en busskur at det går buss från huvudstaden till El Serrat, med byte i Ordino, men har ingen aning om det går någon buss vidare till liften vid Mirador Solar de Tristaina. Turistinformationen kan nog svara på detta, det går säkert att skicka ett mail.
- Språket i landet är katalanska, vilket gör det till det enda landet i världen där detta är det officiella språket. Spanska fungerar också. Engelska är det faktiskt så och si med, vi var på flera restauranger där menyer inte fanns på engelska och de anställda inte heller pratade engelska.
- Maten som serveras i Andorra är väldigt lik den spanska, så det gick alltid bra att beställa tapas utifrån den spanska menyn. Tur svenska tapasrestauranger brukar använda spanska namn på rätterna.
- Andorra ligger utanför EU så det går inte att roama gratis. Det finns ett offentligt nätverk i landet men vi upplevde att det fungerade dåligt och var svårt att ansluta.
- Andorra är ett land med skattefri shopping. Spanjorerna vallfärdar i stora mängder för att shoppa billigt.
- Ladet är ett parlamentariskt furstendöme, där makten är delad mellan den spanska medfusten, som är biskopen i den närmaste kommunen La Seu d’Urgell, och den franska medfursten, som är landets president.
- Fast landet inte är med i EU så är euro den gällande valutan.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.