När Öland först dök upp som alternativ för sommaren 2020 så hittar jag snabbt hotellet StrandNära. Det är helt avgörande för mig att bo där, så när det redan är fullbokat blir det inget av Öland den sommaren.
Men helt dum är man ju inte, så för att vara på den säkra sidan för sommaren 2021 bokar jag tre rum redan i september året innan.
För att vi ska bli maximalt nöjda så mailar jag och frågade vilka rum de själva tycker är de finaste. Svaret blir ”dubbelrummen i trädgården, med uteplats i både öster mot naturen och väster mot innergården.” Så då blev det tre av dessa.
Hotellet StrandNära by Eco
Hotellet ligger söder om Mörbylånga och har fem rum på övervåningen i huvudhuset och tio rum i trädgårdslängor. Badhotellet daterar från 1920-talet då fröken Julia byggde Pensionat Sandbergen. StrandNära är eko-certifierad, vilket speglas i allt från lakan till maten som serveras.
Badhotellet ägs och drivs i dag av Erica och Mikael, som är sååå trevliga och servicen är på topp. När jag frågar efter lunchrestauranger och badplatser till vår rundtur på södra delen av ön får jag en fullritad karta med mig. Toppentips var det Erica gav också. Efter första dagen känner jag mig så hemma att jag slutar låsa dörren när jag lämnar rummet.
Rummen på StrandNära by Eco
Våra tre rum är verkligen superfina, som utlovad med två uteplatser och utöver sängen finns en loungedel med två korgstolar. Strandhotellkänslan är absolut närvarande på alla nivåer.
På innergården finns cafébord och några solstolar, samt en lavendelhäck som dussintals fjärilar flyger runt i. Idyllen är total.
Middag
StrandNära har också en prisbelönad restaurang och givetvis har vi bokat bord här. Det serveras två eller tre rätter för 490 eller 590 kronor och det finns tre olika förrätter, varmrätter respektive efterrätter att välja mellan på menyn. På hemsidan står följande: Vi serverar enbart ekologisk mat, uteslutande från svenska producenter och så långt det går från våra lokala ekoodlare och vår egen ekoodling. Ja, tack.
Jag minns inte längre detaljerna kring vad vi åt men allt var väldigt gott. Servitriserna är alla väldigt unga men otroligt skolade för jobbet, artiga och kunniga på alla områden. Som fördrink tar vi var sin gin och tonic och de är så goda att vi nästa kväll skyndar hem efter middagen för att hinna med en till innan baren stänger. Förhandsbokning behövs.
Frukosten på StrandNära
Vad kan jag säga mer om frukosten än här finns precis allt en kan önska sig? Nybakat bröd, rikligt urval av knäckebröd, stor variation på ostar och yoghurt med hemmagjord granola. Och bäst av allt; ett elegant bord med bakverk och frukt på våningsfat. Jag älskar våningsfat; inget är så förfinad som det.
Jag är först till frukosten alla tre morgnar och får välja bord, det blir två dagar på innergården och en dag på terrassen framför hotellet.
Mat, dricka och strand i närheten
Några minuter från StrandNära, mot stranden, ligger restaurangen Stora Frögården. Vi åt här en kväll pga skönt att ha nära. Populärt ställe som blir fullt under sommaren, så bokning rekommenderas.
En kort promenad norr om StrandNära ligger campingen Haga Parks stora och välbesökta strand, populär både bland kitesurfare och barnfamiljer. Här finns också trevliga och avslappnade sommarserveringen Skjulet, som vi gillade mycket. Vi tog bara en macka och öl här dagtid, men såg många ljusslingor i träden och det är säkert trevligt här på kvällen.
Läs mer: Att bada med kossor på Sebybadet
Efter tre nätter var det dags att förflytta sig mot norra Öland, vi var nämligen bara halvvägs i vårt öländska äventyr.
Läs mer: Smällvackra gamla kustvägen – 15 tips du inte vill missa
StrandNära är det perfekta sommarhotellet, med helt rätt miljö och känsla. Frukosten är en extra dröm, som bara den gör det värt att återvända. Jag åker gärna tillbaka och stannar en hel vecka, som en klassisk semester på ett badhotell för hundra år sedan.
Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.