Jag firade in 2023 i staden Poznan i Polen! Jag är en sucker för medeltida stadskärnor med färgglada fasader och utsmyckade husgavlar, och Poznan visade sig vara precis min smak.    

Ett litet bakslag dock; exakt hela stora torget och delar av gamla stad var uppgrävd pga något underhållsarbete… Här fanns ingen kullersten, uteserveringar eller flanerande på torget, utan avspärrningar och smala stigar att gå på, inslagna statyer och fontäner samt parkerade grävskopor.

Jag har varit med om besvikelser tidigare då en byggnad eller ett kyrktorn har varit inplastade pga renovering, men en hel stadsdel tar verkligen priset. Men well, inte så mycket att göra ät. Det gällde att sticka in kameran genom avspärrningarna och vinkla kameran mot det fördelaktiga.

1. Gamla stan och torget Stary Rynek

Stora delar av gamla stan, inklusive torget Stary Rynek, bombades sönder eller förstördes under andra världskriget. Av de ca 100 fastigheterna runt torget var det bara 20 som delvis bevarades. Men; som i flertalet andra polska städer som led samma öde, återuppbyggdes det mesta efter kriget.

Torget Stary Rynek med rådhuset Ratusz

Stary Rynek betyder den gamla marknadsplatsen och kallas på engelska för Old Markets Square. Platsen valdes ut då stadens centrum år 1253 flyttades och flertalet hus är också från då. Stary Rynek blev det nya centrumet för den medeltida staden och från bodarna och affärerna på bottenvåningen pågick stadens handel.

Torget är Polens tredje störste, efter Warszawa och Krakow, och mäter ungefär 140 meter på varje sida. Mitt på torget restes de påföljande åren saluhallar där olika yrkeskårer samlokaliserades, t ex slaktare, brödförsäljare, skomakare och vinsäljare. Dessa byggnader är det mest kända motivet från Poznan, med mycket smala färgglada hus med bara ett fönster i brädden och valv på bottenvåningen. I dag säljs det, tråkigt nog, mest souvenirer här.

Bredvid den forna saluhallen ligger stadens rådhus, kallad Ratusz, en ståtlig byggnad med utsmyckningar och högt torn. Varje dag klockan 12 kommer det ut en trumpetspelande person som spelar i tornens fyra riktningar och luckan över det svarta uret öppnas och två metallgetter kommer ut och stångas. En mycket fantasifull variant av rådhusklockan som slår.

De stångande getterna i sig är en symbol för Poznan, och finns både som staty på torget, på souvenirer och avbildade lite överallt. Sägnen säger att två getter lyckades smita innan de skulle tillagas på en festbankett för att fira rådhusets nya klocka, och började stångas framför alla gäster. Efter detta upptåget ska urmakaren ha fått i uppdrag att avbilda de två djuren.

Byggnaderna som omger torget kommer i alla tänkbara kulörer och den ena är mer praktfullt utsmyckat än den andra. Här är det inte svårt att hitta något vackert att vila ögonen på. Om man lyfter dem tillräckligt mycket så att grävskoporna hamnar utanför synvinkeln, då.

Kyrkan Bazylika kolegiacka Matki Bożej Nieustającej Pomocy, św. Marii Magdaleny i św. Stanisława Biskupa

Världens längst namn på en kyrka, som vi enkelt bara kallade för rosa kyrkan. Det engelska namnet är Basilica of Our Lady of Perpetual Help, Mary Magdalene and St. Stanislaus, som varken är kortare eller tydligare.

Kyrkan är enorm och pompös, dock tyvärr lite intryckt bland övrig bebyggelse. Till vänster om själva kyrkan och klocktornet finns en kringbyggd gård som hade en fin fotoutställning då vi var där.

Kungliga slottet Zamek Królewski

Några kvarter från Stary Rynek ligger det tidigare kungliga slottet, som i dag är ett museum. Vi gick inte in, utan såg det bara utifrån.

Katolska kyrkan Kościół rzymskokatolicki pw. św. Antoniego Padewskiego

Precis bredvid Zamek Królewski ligger den stora gula katolska kyrkan, och bredvid den igen ligger det gamla franciskanerklostret. Vi gick inte in i några av dessa, för nu var vi hungriga och det gällde att hitta en lunchrestaurang.

2. Restauranger

Det finns en uppsjö av caféer och restauranger i Poznan. Under våra två dygn hann vi inte med att besöka så många men vi vill tipsa om två vi besökte och som vi var nöjda med.

Weranda Caffe

Weranda Family-gruppen har flera restauranger i Poznan. Viveca spottade denna längsmed gatan som leder upp till rosa kyrkan och efter en snabb googling beslutade vi att inta vår lunch på Weranda Caffe.

Här serveras sallader, mackor, soppor och pasta. Vi går för var sin pasta och jag är helt galen och tar också en efterrätt bestående av brownie, chokladglass och dito sås, som serveras i ett stort glas på fot. Om jag är mätt när vi går därifrån? Är påven katolik?

Czerwone Sombrero

Min mätthet från Weranda leder nämligen till nästa restaurang. För nyårsafton hade vi bokat ett ställe hemifrån, med trerätters nyårsmeny och allt. När vi en halvtimme innan utsatt tid går förbi och ser att det bara sitter gäster vid ett bord, samt att det verkar lite stelt på det tråkiga sättet så avbokar vi. Jag är inte heller direkt i behov av trerätters meny…

Valet faller i stället på mexikanska Czerwone Sombrero på torget Stary Rynek, som serverar mat från sin helt vanliga a la carte-meny och till helt vanliga priser. Varför ska alla restauranger ha tråkiga och svindyra dinera-menyer på nyårsafton? Allt jag vill ha när jag är utomlands är en vanlig, men trevlig middag.

Förhoppningarna till Czerwone Sombrero var inte jättehöga pga läget mitt på turisttorget, men här serveras god och kryddstark mexikansk mat till bra pris. Inte som att vara i Mexiko, men gott för att vara i Europa. Plus för drinkarna och roligt med sombrerohattarna som kunde lånas.

3. Ön Ostrow Tumski med katedralen

Öster om Stary Rynek ligger ön Ostrow Tumski, en promenad som tar 10-15 minuter. Det är kul att se lite mer av Poznan och än bara färgglatt torg, hur fint jag än tycker det är.

Katedralen Bazylika Archikatedralna św. Apostołów Piotra i Pawła

På ön ligger bland annat Poznans katedral, som självklart också den har ett långt och krångligt namn; Bazylika Archikatedralna św. Apostołów Piotra i Pawła. Katedralen i sig är restes under 13- och 1400-talen, och är delvis rekonstruerat efter kriget.

4. Stadsdelen Srodka med gatukonst och caféer

Vi fortsätter rakt fram över ön där katedralen ligger, vilket inte tar många minuterna, och kommer till en till röd bro.

Kulturcentret Brama Poznania

Precis på andra sidan vattnet ligger det moderna kulturcentret Brama Poznania, hopbyggd med en äldre tegelbyggnad på andra sidan med en bro. Snygg konstrast!

Nu är det ganska dött här, vilket nog beror både på temperaturen och att det är nyårsdagen, men på bilder tagna sommartid ser jag fullt upp med människor som vilar eller har picknic i gräset.

Mural Śródka

Vårt mål i Srodka är torget med den lilla kyrkan och den enorma målningen Mural Śródka. Målningen sitter på en fasadgavel, är enorm och har skapats med inspiration från et foto taget i 1920. Den stod klar i 2015 och det har använts en 3D-teknik som verkligen ger djup i bilden. Roligast är de tre riktiga fönstren som snyggt har infogats.

Det finns många caféer, restauranger och ett område med food trucks i Srodka, jag antar detta är ett livligt område under sommaren. På nyårsdagen var precis allting stängt.

5. St Martins croissant

Det finns en särskilt sorts croissant bara i Poznan, som är så speciell att det behövs särskilt tillstånd för att baka och sälja den. Den får absolut inte förväxlas med den franska, nu pratar vi något helt annat matigt och med fyllning av russin, mandlar eller nötter. Dessutom är den vikt hela 81 gånger, vilket är ett krav för att få tillståndet

Det sägs croissanten uppstod inför den årliga festen St Martins dag, när prästen i just denna församling i sin predikan sa att man skulle tänka på de fattiga och hungriga under festdagarna. På väg hem från mässan såg en bagare en häst tappa sin sko och formen på hästskon inspirerade honom att skapa St Martins croissant, som delades ut till de mindre bemedlade.

Croissantmuseet

Croissanten är faktiskt så berömt att den har fått sitt eget museum, beläget på Stary Rynek. Här kan man boka in sig på att baka sin egen croissant, givetvis inklusive att vika den 81 gånger. Vi skippar detta men museet har också sin egen shop och där tänkte vi köpa en croissant. Tyvärr är museet stängt på nyårsdagen, men vi hittar en gumma på torget som säljer dem. Om hon var en auktoriserad bagare framgick inte….

Jag läste någonstans att den som bokar sig in på bakning kl 11 får bästa parkett till de stångande metallgetterna och trumpetspelande mannan klockan 12 i rådhustornet. Baklokalen ligger tydligen i höjd med detta och bara ett stenkast ifrån, samt att det tas en paus i bakandet för att se.

6. Shopping i Stary Browar

Stary Browar är en shoppinggalleria, som delvis är inrymt i en gammal bryggerilokal. Här finns bra shopping och trevlig miljö med över 200 butiker och restauranger.

Information och tips om Poznan

Vi flög med RyanAir till Poznan, vi landade strax efter klockan 21 en fredag kväll och åkte hem igen strax efter klockan 22 söndagen efter. Pga kort resa klarade vi oss med bara en liten väska under stolsätet och flygbiljetten kostade ganska exakt 500 kr tur och retur.

48 timmar var perfekt tid på plats, det är ingen stor stad. Dock är det nära till andra städer i Polen, bland annat en dryg timme med tåg till Wroclaw, så att åka till en stad och hem från en annan kan vara en bra lösning.

Valutan i Polen är sloty, och prisnivån är generellt låg. Middag med två varmrätter och två glas vin gick på ca 300 kronor för båda. Vi bodde på ett helt OK fyrstjärnors hotell med fem minuters promenad till Stary Rynek, vilket kostade ca 1200 kr per natt. Hotellet var den deciderat dyraste kostanden. Taxi till flygplatsen kostade en dryg hundralapp och tog ca en kvart.

Att hela torget Stary Rynek var uppgrävd var självklart inte jättekul. Vi såg på skyltarna att det ska pågå till 2023-Q3, jag hade avvaktat med att åka till efter detta för bästa upplevelsen.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelAfternoon tea hos Cadierbaren på Grand hotell i Stockholm
Nästa artikelRestaurang YUC! Mexican i Vasastan

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here