Åtta mil norr om Ilulissat på Grönland ligger glaciären Eqip Sermia. Den fem kilometer höga glaciären kalvar i genomsnitt varje tionde minut, dvs att en del lossnar, ramlar ner i vattnet och ett isberg skapas.

Mitt emot glaciären ligger Glacier Lodge Eqi; ett dussin röda stugor och en handfull glampingtält. Alla med första parkett till glaciären.

Båtturen i norra Diskobukten

Klockan 07.45 står Hanne, Peder och jag kittade utanför World of Greenlands kontor i centrala Ilulissat, tillsammans med en handfull andra. Vi prickas av på listan och åker ner till hamnen och dagens båt, som är en av de stora rödorangea, som vi har sett så många gånger på avstånd.

Vi kliver ombord, hittar platser och vi börjar resan mot de norra delarna av Diskobukten, där glaciären Eqip Sermia och vårt boende Glacier Lodge Eqi ligger. Vi passerar större och mindre isberg hela tiden och efter ett tag vill jag gå ut för att se bättre. Det blåser ganska så friskt på övre däck; genom min tunna dunjacka och jeans, så det blir att plocka fram de vindtäta regnkläderna från väskan och ta på. Mycket bättre.

Vi passerar berg på land och det är is, vatten och sol så långt ögat räcker. Vi åker förbi samhället Oqaatsut, ett fiskeläge från 1700-talet utan gator eller biltrafik och känt för restaurangen H8 Explorer.

Glaciären Eqip Sermia

Vid lunch är vi framme vid Eqip Sermia, den fyra kilometer breda och tvåhundra meter höga glaciären. Utöver att den är imponerande och mäktig så kalvar denna glaciär i genomsnitt varje tionde minut under dygnets alla timmar, dvs att en del lossnar och ramlar ner i vattnet.

Vi behöver inte vänta många minuterna innan vi hör det första dova och rullande ljudet som kommer med de större kalvningarna. Tyvärr är det så att ljudet kommer efter att delen har lossnat och ramlat i vattnet, så det är för sent att leta efter kalvningen när ljudet hörs. Det är också svårt att hålla koll på fyra kilometer glaciär samtidigt.

Jag lyckas ha ögonen på rätt ställe och få med mig större kalvningar vid flera tillfällen. Båten ligger cirka 500 meter från glaciären och det är en spektakulär upplevelse att vara så nära. En riktig häftig naturupplevelse.

Här serveras också lunchen, i lådor vi har med oss och med bröd till. Min vegetariska variant var god, det samma var den vanliga rätten med något som såg ut som järpar med grönsaker.

Efter två timmar börjar båten röra på sig igen; vi åker tvärs över fjorden och mot Glacier Lodge Eqi. De röda stugorna och stora vita tälten ligger som kastade ut bland gräs och berg; det ser fantastiskt ut. Jag är sååååå glad över att jag är bland de som ska sova över här och kliva av båten.

Glacier Lodge Eqi

Vi inlogeras i våra röda stugor, som alla är namnsatta efter kända grönländare eller personer som har utmärkt sig på ön. Hanne och Peders stuga bär namnet Arnarulunnguaq, som var en kvinnlig grönländsk expeditionsdeltagare i Knut Rasmussens femte Thuleexpedition över Nordvästpassagen under 1920-talet. Jag bor i stugan Ann Bancroft, som var en amerikansk kvinna som 1992 blev den första kvinnan att krossa Grönland från öst till väst på skidor. Samtliga stugor har utsikt mot glaciären Eqip Sermia och stora fönster med panoramautsikt från sängen.

Vi är sent ute med att boka och det finns bara standardstugor kvar, utan indraget el och vatten. Jag är mycket skeptisk till att bo med delat badrum men det fungerar utmärkt för en natt.

Allt känns helt perfekt på Glacier Lodge Eqi. Naturupplevelsen är makalös; med glaciären framför oss och de röda stugorna utspridda. Bara is, hav, berg, himmel och karg natur så långt ögat räcker. Total avkoppling och hundra procent vackert.

Vi går lite runt och kikar, sitter på Hanne och Peders terrass med var sin Qajaq öl och sätter oss också på kanten av plankorna som utgör gångvägarna utanför min stuga. Vi kan inte se oss mätta på omgivningarna och den kalvande glaciären. Igen och igen säger vi att detta är magiskt och fantastiskt.

Innan middag öppnar baren i Café Victor. På menyn finns det tre drinkar, vilket passar perfekt för oss tre och vi tar varsin färgglada variant. Till middag serveras det som förrätt grillad bröd med romröra, till huvudrätt mustig köttgryta med potatismos, och en svampvariant till den som inte äter kött. Efterrätten har jag i ärlighetens namn glömt bort vad var, men mycket vacker är den och ser ut som vita stenar i grönländsk ljung.

Efter middagen drar vi oss tillbaka till våra stugor, där alla tre ligger i sängen och läser och kikar ut på Eqip Sermia.

Nästa morgon vaknar jag tidigt och tar en runda ner till bryggan, där den franska polarforskeren Paul-Émile Victors stuga från 1950-talet står kvar. Jag passar också på att utforska området med tälten, innan jag träffar Hanne och Peder för frukost.

Det ingår en fyratimmars vandring till moränkanten vid glaciären i vistelsen. Redan när vi bokade bestämde vi oss för att skippa denna för att sitta på altanen och kolla på glaciären till ögonen trillar ut. Vi njuter av glaciären ett tag efter frukost men vi har hört att det finns en kortare vandring upp till en sjö och vi beslutar att gå dit upp. Efter ca tjugo minuter är vi uppe vid den lilla sjön, som ligger där mörk och spegelblank. Vi går upp på en höjd och hittar stora stenar att sitta på och njuter av utsikten.

På vägen ner igen insisterar Peder på att göra en avstickare på en stig som leder till vad som verkar vara ett stup; Hanne och jag följer lagom intresserade med. Det stämmer att vi kommer fram till ett stup, men nedanför detta ligger den turkosa lagunen med sandbanken som skiljer den från det blåa havet. Turen till moränkanten går förbi lagunen och vi hade innan pratat om att gå till lagunen efter att ha varit vid sjön, men att se den ovanifrån slår tusen gånger att stå vid brädden. Vi står länge och njuter av den vackra synen och tar en drös foton. På väg ner igen passerar vi en del av marken med ränder i olika färger; jag är ingen geolog men antar det är mineraler som färgar den på detta sätt.

Strax efter klockan två är det dags att ta våra grejer och bege oss ner mot bryggan för tillbakafärd. Den stora rödorangea båten lägger till igen och vi kliver ombord och åkar tillbaka till Ilulissat. Nu blåser det betydligt mindre, jag sitter hela resan i solen på övre däck och bara njuter.

Vilken upplevelse! Det är svårt att beskriva det hela med ord; kombinationen av mäktig-fabulös-spektakulär-makalös-fantastisk-magnifik-storslagen-fenomenal är nog det närmaste jag kommer.

Bra att veta om Eqip Sermia och Glacier Lodge Eqi

Glacier Lodge Eqi ägs av World of Greenland och bokning görs via deras hemsida. Det finns inga vägar hit och lodgen kan endast nås med båt eller helikopter.

Det går både att göra en heldagsutflykt med båt till glaciären, samt både glaciären och sova över på lodgen. Båten avgår på morgonen och det tar tre och en halv timme till glaciären Eqip Sermia. Där görs det ett tvåtimmars stop och det serveras lunch. Efter det lägger båten till vid den lilla hamnen Port Victor och gästerna som ska bo på Glacier Lodge Eqi stiger av. Båten är tillbaka i Ilulissat igen innan middag.

Det finns fyra sorters boenden på Glacier Lodge Eqi; comfort de luxe, comfort, standard och glampingtält. Comfort de luxe och comfort har indraget el och vatten, dvs de har badrum och uppvärmning. Standard och glampingtälten har varken el eller vatten, det finns gemensamma duschar och toaletter att använda i byggnaden som inhyser Café Victor. Här går det också att ladda mobiler och kameror.

Varje stuga eller tält har en dubbelsäng, i vissa finns möjlighet att bädda för barn i bäddsoffa. I min stuga fanns tre riktiga sängar, men detta hittar jag inget om på hemsidan. Fråga! Alla stugor är ljusa och moderna, med sköna sängar. Lakan och handdukar ingår. Både glampingtält och stugor har privat terrass med liggstolar.

En natt i comfort de luxe kostar ca 5400 danska kronor per person, i comfort kostar det ca 4600 danska kronor per person, medan det i standard och i glampingtälten kostar ca 4200 danska kronor per person. I priserna ingår båtturen, en vandring till moränkanten av glaciären samt trerätters middag, frukost och lunch. Dagsutflykt med båten inklusive lunch, utan att gå i land, kostar ca 2500 danska kronor per person.

Säsongen är från mitten av juni till en vecka in i september, detta gäller också dagsutflykten. Lodgen säljer mycket snabbt slut, så avvakta inte med att boka om du har bestämt dig.

Det finns tre olika guidade vandringsturer att köpa till. Den kortaste är en tretimmers till deltat, det finns också en heldagsvanding till inlandsisen samt en vandring till inlandsisen med övernattning i tält vid base camp. De två sistnämnda kräver två nätter på Glacier Lodge Eqi. Det finns också möjlighet att gå egna vandringar utan guide, bland annat den till sjön som vi gick.

Det är 400 meter ganska brant, och halt, upp från hamnen Port Victor till lodgen. Det rekommenderas därför att packa för endast en natt i en liten bag och lämna resväskan i Ilulissat.

Måltiderna serveras i Café Victor. Här finns också en bar och det går att köpa snacks, chips och kex. Vi hade läst innan att portionerna som serveras är små och att det inte finns mat att köpa, så vi hade med lite förstärkningsmat. Detta var helt onödigt, den mat som serverades var god och vi blev mätta.

Myggor är ett generellt problem på Grönland och här i vildmarken är de extra jobbiga. Vi är här första veckan i juli, vilket är innan myggsäsongen börjar för fullt men de fanns redan överallt. Myggmedel är ett must och det var många som använde hatt med myggnät. Jag tog på min hatt en kort stund, sedan klarade jag mig bra med myggmedel.

Det finns ingen wifi eller mobilmottagning på Glacier Lodge Eqi.

Vintertid erbjuder World of Greenland Igloo Lodge. En annan upplevelse ett annat ställe på utanför Ilulissat, som också ser mycket häftigt ut.

Läs mer om Grönland

En vecka på Grönland
Bland isberg och valar i Disco Bay


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelThe Well hotell och SPA i Oslo
Nästa artikelRestaurang Chez Jolie i Stockholm

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here